Tabletky na chudnutie – ako fungujú a čo obsahujú? Potrebujeme ich k chudnutiu?

Tabletky na chudnutie – ako fungujú a čo obsahujú? Potrebujeme ich k chudnutiu?

Snáď k najčastejším novoročným predsavzatiam patrí sľúbenie si, že v novom roku zhodíme nejaké tie nadbytočné kilogramy. Samozrejme, rôzni ľudia si dávajú rôznorodé predsavzatia, no chudnutie je predsa len v rebríčku predsavzatí na tých popredných miestach. Rozhodli ste sa dať v novom roku zbohom prebytočným kilám aj vy? A akým spôsobom ste sa to rozhodli spraviť?

Ľudia sa k chudnutiu stavajú rôzne. Niektorí sa rozhodnú vyskúšať nejakú diétu, iní sa dajú na cestu zdravého stravovania, ďalší to naplno rozbehnú s pravidelným cvičením a niektorí dokonca i vyhľadajú odborníka, ktorému sa vložia do rúk. A čo také tabletky na chudnutie? Tie sa môžu mnohým javiť ako pomerne ľahký a rýchly spôsob chudnutia. Ako vlastne fungujú? Ktoré látky by mali pri chudnutí pomáhať? A sú vlastne tabletky na chudnutie pri zhadzovaní kilogramov také účinné? 

Ako fungujú tabletky na chutnutie?

Na trhu v súčasnej dobe nájdeme nespočetné množstvo tabliet na chudnutie, respektíve výživových doplnkov podporujúcich znižovanie hmotnosti. Sú bežne dostupné v lekárni bez predpisu, prípadne i na internete. Tieto doplnky sa líšia svojím zložením, tým pádom i účinkami. Tabletky na chudnutie obvykle fungujú na základe niekoľkých základných mechanizmov, ktoré by užívateľovi mali dopomôcť k úbytku váhy. 

Tabletky na chudnutie môžu poskytovať niektorý z týchto účinkov:

  • znižujú chuť do jedla,

  • navodzujú pocit sýtosti a tlmia hlad,
  • zvyšujú energetický výdaj – telo sa ľahšie dostane do kalorického deficitu, ktorý je pre chudnutie dôležitý,
  • podporujú spaľovanie tukov, 
  • redukujú vstrebávanie tukov,
  • podporujú odvodnenie – telo zbavia zadržiavanej vody, ktorá neraz stojí za zvýšením hmotnosti,
  • prečisťujú organizmus, podporujú peristaltiku čriev a správne trávenie a vyprázdňovanie.

Odporúčame: Ako porozumieť zdravej strave? Tu je návod pre začiatočníkov!

Čo môžu obsahovať tabletky na chudnutie?

Ako sme spomenuli vyššie, rôzne druhy tabliet na chudnutie môžu obsahovať rozmanité účinné látky, ktoré majú odlišný účinok. Najčastejšie ide o rôzne extrakty a výťažky z rastlín alebo látky a zlúčeniny rastlinného pôvodu, ktorým sa pripisuje niektorý z vyššie spomínaných účinkov, čiže napríklad obmedzujú chuť do jedla alebo podporujú spaľovanie tukov.

K najčastejším zložkám, ktoré nájdeme v doplnkoch stravy na podporu chudnutia, patrí v prvom rade vláknina. Tá je nevyhnutná pre správny proces trávenia. Dostatočný príjem vlákniny zabezpečuje pocit sýtosti v žalúdku a znižuje chuť do jedla, čo môže byť pri chudnutí prospešné. Na podporu znižovania váhy sa používajú napríklad prípravky s obsahom psyllia, čo je rozpustná vláknina získaná zo semien skorocela indického.

Ďalej môžeme v tabletách na chudnutie naraziť napríklad aj na tieto zložky:

  • kapsaicín – rastlinný alkaloid zodpovedný za pálivú chuť papriky, zvyšuje rýchlosť metabolizmu, stimuluje žalúdočnú sekréciu a podporuje zažívanie,

  • glukomanán – polysacharid vyrábaný z koreňa rastliny konjac, podporuje pocit plnosti,
  • extrakt zo zeleného čaju – je považovaný za prirodzený spaľovač tuku, najmä v oblasti brucha,
  • extrakt garcínie kambodžskej – obsahuje kyselinu hydroxycitrónovú, ktorá môže zabrániť tvorbe a ukladaniu tuku v tele,
  • kofeín – obmedzuje množstvo tukových zásob, 
  • karnitín – podporuje spaľovanie tukov, znižuje únavu a potláča chuť do jedla,
  • jablčný ocot – obsahuje kyselinu octovú, ktorá bráni hromadeniu tukov a podporuje ich vyprázdňovanie,
  • chlorella – pripisuje sa jej schopnosť detoxikovať organizmus a redukovať množstvo telesného tuku.

Nepodceňte výber vhodného doplnku

Ak sa rozhodnete vyskúšať nejaké tabletky na chudnutie, je vhodné, aby ste pri výbere mysleli na niekoľko vecí. Je dôležité nedať sa zlákať reklamou v televízii alebo na internete, ktorá sľubuje zhodenie 10 kíl v priebehu pár týždňov. Ak sa rozhodnete pre konkrétny prípravok, mali by ste si byť vedomý, že je zdravotne nezávadný a bezpečný na použitie, čomu nasvedčujú napríklad lekárske certifikácie a atestácie v EÚ.

Najistejšie je kupovať výživové doplnky priamo v lekárni, pretože Štátny ústav na kontrolu liečiv zabezpečuje, aby neboli distribuované nepovolené prípravky či doplnky so zakázanými zložkami. V prípade, že daný výživový doplnok nie je možné zakúpiť v lekárni, odporúča sa nákup výhradne z oficiálnych stránok distribútorov, ktoré by mali obsahovať informácie o zložení prípravku, dávkovaní, kontraindikáciách pri užívaní či výskyte možných vedľajších účinkov.

Pri výbere výživového doplnku je dôležité klásť dôraz na jeho zloženie. Najvhodnejšie sú hlavne prípravky, ktoré obsahujú primárne prírodné látky. Ak ste sa rozhodli pre konkrétny prípravok, nie je na škodu, ak si na internete pozriete výsledky pár klinických štúdií o účinnosti aktívnej zložky v danom doplnku.

V prípade, že si pri výbere výživového doplnku neviete dať rady, poraďte sa s odborníkom, lekárom či lekárnikom. Konzultácia s odborníkom je tiež vhodná v prípade, ak vás trápia nejaké zdravotné problémy alebo užívate lieky na predpis, ktoré by mohli vytvárať kontraindikácie s vybranými tabletami na chudnutie. 

Odporúčame: ​Čo značí bolesť v ľavom boku? Tu je 10 a viac možných príčin

Sú tabletky na chudnutie pri znižovaní váhy potrebné?

O skutočnej účinnosti tabliet na chudnutie by sme mohli dlho polemizovať. Rozhodne platí, že nemožno všetky výživové doplnky hádzať do jedného vreca. Kým niektoré prípravky na chudnutie predstavujú len marketingový ťah a pascu na spotrebiteľa, mnohé môžu byť v danom smere prospešné. Ak sa pre nejaký výživový doplnok rozhodnete, zhodnoťte možné vedľajšie účinky, ktoré môže vyvolávať a vždy dodržujte odporúčané dávkovanie. Nezabúdajte na to, že doplnky stravy nie sú náhradou pestrej a vyváženej stravy.

Avšak, spoliehať sa na tabletky na chudnutie ako na jedinú metódu zhadzovania prebytočných kíl nie je práve najsprávnejšie. Pri chudnutí je neúspešnejšou metódou kombinácia vhodnej stravy a zvýšenej fyzickej aktivity, pričom vhodne zvolený doplnok na podporu chudnutia môže proces zhadzovania kilogramov zefektívniť a urýchliť. Niektoré doplnky môžu byť pri chudnutí prospešné, sami o sebe však toho zvyčajne veľa nezmôžu.  

Tu je zopár užitočných tipov, ako prirodzene a zdravo podporiť chudnutie:

  • Zabudnite na drastické diéty a orientujte sa na pestrú, vyváženú a zdravú stravu.
  • Do jedálnička zaraďte veľa ovocia a zeleniny, rýb, strukovín či celozrnných obilnín.
  • V jedálničku minimalizujte smažené pokrmy, mastné jedlá či cukrovinky, prípadne za ne nájdite zdravšie alternatívy.
  • Nezabúdajte na dostatočný pitný režim, ktorý by mal pozostávať najmä z čistej vody, minerálnych vôd či nesladených čajov.
  • Obmedzte príjem alkoholu a sladených sýtených nápojov.
  • Skoncujte so sedavým spôsobom života a doprajte telu pohyb každý deň, hoc aj v podobe prechádzok, turistiky či práce na záhrade.
  • Neočakávajte pri chudnutí rýchle výsledky. Rýchle chudnutie sa neraz spája s jojo efektom, naopak pomalé chudnutie dokáže priniesť dlhodobejšie výsledky.

Odporúčame: ​TOP pomôcky na cvičenie v pohodlí domova – do ktorých 7 investovať?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní