Ako si svojpomocne postaviť záhradný skleník?

Ako si svojpomocne postaviť záhradný skleník?

Ak túžite po úžitkovej záhrade, nemal by vám v nej chýbať skleník. Ten vám výrazne predĺži letnú sezónu, budete tak mať bohatšiu úrodu. 

V článku vám poradíme, ako si skleník postaviť svojpomocne.

Kde bude skleník stáť?

Prvou vecou, ktorú budete riešiť, je umiestnenie skleníka. Ak máte relatívne malú záhradu, pravdepodobne si nemôžete príliš vyberať. Avšak v prípade, že je miesta dostatok, nie je dôvod nenájsť pre skleník ideálne miesto.

V prvom rade sa orientujte podľa svetla. Skleník by nemal byť počas väčšiny dňa zatienený, mali by ste ho tak umiestniť skôr na otvorené priestranstvo. Skleník nestavajte na miestach, na ktorých počas väčšiny dňa tieni vysoká stavba, ani pod stromom. V tomto ohľade zohráva úlohu – okrem tieňa – aj vyššie riziko poškodenia, napríklad padajúcimi konármi.

Problém ale je, že na otvorenom priestranstve je skleník viac namáhaný vetrom. Preto, ak máte takú možnosť, okolo neho postavte vetrolam (súvislý pás stromov alebo kríkov chrániaci pred škodlivým pôsobením vetra) – napríklad zo živého plota. Aj v tomto prípade by ste ho mali umiestniť tak, aby plotom nebol skleník zatienený.

Od dostupného miesta závisí taktiež veľkosť skleníka. Predovšetkým skutočne vášniví pestovatelia domácej zeleniny by totiž často radi mali omnoho väčšie skleníky, ako im veľkosť záhrady dovolí.

Odporúčame: Šalvia – ako na jej pestovanie a použitie v kuchyni aj na liečebné účely?

skleník

Zdroj: pexels.com/sk-sk/@filipp-romanovski-297235844/

Bez základov to nepôjde

Každý skleník by mal byť spoľahlivo ukotvený v zemi. Mal by odolať aj tým najväčším víchriciam. Určite nechcete, aby ste seba alebo susedov ohrozili hromadou skla, ktoré silný vietor nekontrolovateľne rozmetie po okolí. Z praktických dôvodov odporúčame asi 80 cm hlbokú podmurovku po obvode celej konštrukcie, vďaka tomu do skleníka nepreniknú cez zem krtkovia a hlodavci, ktorí by si na vašej úrode radi pochutili.

Prácu si však môžete uľahčiť voľbou skleníka, v ktorého prípade sa zabetónujú len nohy v rohoch základovej konštrukcie.

Je nevyhnutné, aby bol základ skleníka položený dokonalo rovne, všetko musí sedieť. Neustále tak kontrolujte, či sú základy skleníka položené vodorovne. V opačnom prípade môžete mať problém s tým, že sa bude celá konštrukcia skleníka kriviť a skleník bude komplikované postaviť.

Ešte spomeňme, že je dobré vymeniť hlinu pod skleníkom, aby vám potom na záhonoch nezačali zo zvyškov koreňov a semien rásť rastliny, ktoré tam boli pôvodne.

Postavenie skleníka

Na rad prichádza postavenie samotného skleníka. Odporúčame vám sa čo najpresnejšie držať návodu výrobcu. V každom prípade sa vám bude hodiť základné náradie – nepochybne oceníte automatické aku náradie. Skleník zmontujte počas príjemného slnečného dňa. Ako stvorené na stavanie skleníka sú teplé septembrové dni. Prečo práve na jeseň? Skleník tak bude dokonalo pripravený na začatie sezóny už v priebehu februára.

Postupne vztýčte steny skleníka, pridajte strechu a dvere a, samozrejme, výplne skleníka. Ubezpečte sa, že je všetko dokonalo zmontované a zafixované, aby vás spolu s prvým vetrom nečakalo nepríjemné prekvapenie.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní