Pitie kávy po švédsky: Osvojte si tento spôsob a bude chutiť lepšie!

Pitie kávy po švédsky: Osvojte si tento spôsob a bude chutiť lepšie!

Najväčšie zaujímavosti o káve hovoria, že po vode je káva druhým najobľúbenejším nápojom na svete. Vychutnávame si ju pokojne aj niekoľkokrát za deň a v rôznych podobách – každý na taký spôsob, ako má rád. S mliekom či bez, s cukrom alebo len tak, bez sladidla... A o káve vedia svoje aj Švédi, ktorí urobili z pitia kávy kultúru a tradíciu zároveň. Pitie kávy po švédsky totiž vystihuje jedno krátke slovo, ktoré sa používa ako podstatné meno aj sloveso, a to slovo je fika. 

Pauza na kávu

Ak by sme chceli získať doslovný preklad slova fika, je to celkom určite pauza na kávu. Za týmto slovným spojením však vo švédskom ponímaní stojí oveľa viac ako len šálka kávy. Pre Švédov a v podstate aj okolité škandinávske krajiny, fika symbolizuje spomalenie od každodenných povinností, zabudnutie na stres a v tom lepšom prípade aj stretnutie s priateľmi.

Áno, fika sa dá praktizovať aj osamote, väčšinou však predstavuje práve zámienku stretnúť sa s ľuďmi z osobného či pracovného života. 

Odporúčame: Poznáte najhoršie diéty? Tieto pri chudnutí radšej neskúšajte!

čo znamená fika

Zdroj: Shutterstock®

Fika ako činnosť

Aké podstatné meno predstavuje fika už vieme. Fika však pre Švédov znamená aj činnosť, ktorá zahŕňa pohár teplého nápoja, čerstvé pečivo či dezert podľa vlastného výberu a dobrú spoločnosť.

Čas na fiku dokonca rešpektujú aj švédski zamestnávatelia, ktorí často svojim zamestnancom umožňujú stretnúť sa doobeda aj poobede. Čo je dôležité, fika je pre domácich životný štýl a spôsob, akým spomaľujú tempo bežného stresujúceho života pre vlastné dobro. 

najzdravšia káva

Zdroj: Shutterstock®

Spomaliť by mali všetci

Každý Švéd vám povie, že fika by sa mala praktizovať na celom svete. Nie však kávička s priateľmi, pri ktorej sú všetci neprítomní a pripútaní k svojim smartfónom, e-mailom a sociálnym sieťam. Fika je jednoducho čas na posedenie s priateľmi pri dobrom jedle a pití, pričom pravidlá si vytvára každý z nás sám.

Dôležitá je myšlienka – káva v papierovom pohári, ktorú si vychutnávate v aute alebo v autobuse po ceste do práce, nie je to pravé orechové.

Inšpiruj sa: Prevencia cukrovky 2. typu: Ako znížiť riziko zákerného ochorenia?

- Anketa

ČO VY A FIKA?

Odpovedalo 7 ľudí  

Ešte som sa s tým nestretla.
43%
Síce nepoznám, ale v podstate ju praktizujem.
29%
Fiku dôverne poznám a praktizujem každý deň!
29%

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní