Bujónové kocky sa javia ako super pomocníci v kuchyni, ktorí pri varení dokážu ušetriť veľmi veľa času. Ich použitie je jednoduché, pričom pokrmu dokážu poriadne zvýrazniť chuť. Je ich možné využiť pri príprave polievok i omáčok. Ale aké je ich zloženie? Sú bujónové kocky vhodné na bežné používanie, alebo by sme sa v kuchyni mali zaobísť radšej bez nich? Všetko dôležité sa o nich dozviete v nasledujúcom článku. Rovnako sme si pre vás pripravili jeden úžasný tip, ktorý rozhodne musíte poznať!
Kam až siaha história bujónov?
V úvode si môžeme povedať zopár zaujímavých faktov o pôvode bujónových kociek. Vedeli ste o tom, že nejde o výrobok modernej doby, ale ich história siaha hlbšie do minulosti? Už v 18. storočí si údajne kapitán Cook nosil na svoje cesty akési polievkové kocky. Tie boli pripravované dlhým varením vývaru a následným odparením vody. Vznikla tak dobre skladovateľná pevná a trochu i mazľavá hmota. Neskôr sa výrobou podobných polotovarov začali zaoberať známe potravinové spoločnosti, ktoré fungujú dodnes. A okrem iného pripravujú aj spomínané bujónové kocky.
Bujón pritom v pôvodnom význame označuje veľmi silný vývar. Ten sa obvykle pripravuje z mäsa, kostí i zeleniny, a to vo vode s trochou soli. Základným pravidlom pri príprave kvalitného vývaru je jeho pomalé, aj niekoľkohodinové varenie. Použiť sa naň môže hovädzie či kuracie mäso, kuracie chrbty i rybie hlavy. Zelenina sa zvyčajne pridáva ako posledná. Keď je vývar hotový, môže sa scediť a použiť na prípravu polievok alebo omáčok, no možné ho je i konzervovať.
Odporúčame: Aké sú účinky pečeného cesnaku? Toto urobí s vaším telom do 24 hodín!
Aké je ich zloženie?
Pravdou je, že so zložením bujónových kociek to v mnohých prípadoch nevyzerá veľmi ružovo. Títo malí pomocníci v kuchyni totiž nedostávajú názov podľa suroviny, ktorá tvorí ich základ. V mäsovom alebo zeleninovom bujóne, žiaľ, mäso či zeleninu budeme hľadať len veľmi ťažko. Ich podiel je v danom produkte zvyčajne veľmi nízky. Napríklad uvarené mäso sa odkostí, spracuje na prášok a jeho časť sa pridá do kociek. Čo teda tvorí základ bujónových kociek? V ich zložení sa ako hlavná zložka najčastejšie vyskytuje tuk.
Problémom je, že firmy v mnohých prípadoch siahajú po lacnom a dobre dostupnom palmovom tuku. Okrem tuku v bujónových kockám nájdeme aj slušný podiel soli. Dobrou správou je, že množstvo soli je postupne v mnohých výrobkoch znižované, a to kvôli rozličným nariadeniam. V bujónových kockách ďalej môžeme objaviť rôzne zvýrazňovače chuti, napríklad známy glutaman sodný alebo aj inosinan sodný. Okrem toho často obsahujú aj cukor či umelé farbivá. V lepšom prípade sú kocky dofarbované prírodnými ingredienciami, napríklad kurkumou.
Bude ťa zaujímať
Pripravte si vlastné bujónové kocky
Podobných pomocníkov, ako sú bujónové kocky z obchodu, si môžete pripraviť i v pohodlí z domova. A budú oveľa zdravšie a na ich zloženie sa môžete maximálne spoľahnúť. Budete na to však potrebovať aspoň trochu času. Na ich výrobu si totižto najskôr musíte pripraviť kvalitný domáci vývar, ktorý si vyžaduje zopár hodín varenia. Nezabudnite doň pridať dostatok rozličnej zeleniny, a to najmä koreňovú zeleninu, napríklad mrkvu, petržlen či zeler. Vhodné je použiť aj cibuľu alebo pór a na dochutenie nové korenie či domácu petržlenovú vňať.
Nezabudnite aj na kvalitné mäso. Do kuracieho vývaru sa hodí mäso aj kosti z kuraťa, do hovädzieho zase mäso s rebrami. Suroviny začnite pomaly variť v studenej vode, vyhýbajte sa najmä prudkému vareniu. S prípravou vývaru sa jednoducho nesmiete ponáhľať. Keď je vývar uvarený, počkajte, kým vychladne a sceďte ho. Následne ho naporciujte do formičiek na ľad a odložte do mrazničky. Takto pripravené domáce kocky budete mať vždy poruke. Môžete ich využiť napríklad pri príprave chutnej omáčky.
Pozri aj: Aké sú príznaky chorej pečene? Tieto z nich by sme mali poznať!