Používať bujónové kocky alebo nie? Budete zarazení z toho, čo obsahujú!

Používať bujónové kocky alebo nie? Budete zarazení z toho, čo obsahujú!

Bujónové kocky sa javia ako super pomocníci v kuchyni, ktorí pri varení dokážu ušetriť veľmi veľa času. Ich použitie je jednoduché, pričom pokrmu dokážu poriadne zvýrazniť chuť. Je ich možné využiť pri príprave polievok i omáčok. Ale aké je ich zloženie? 

Sú bujónové kocky vhodné na bežné používanie, alebo by sme sa v kuchyni mali zaobísť radšej bez nich? Všetko dôležité sa o nich dozviete v nasledujúcom článku. Rovnako sme si pre vás pripravili jeden úžasný tip, ktorý rozhodne musíte poznať! Ako pripraviť domáci zeleninový alebo mäsový bujón?

Kde majú svoj pôvod instantné bujónové kocky?

V úvode si môžeme povedať zopár zaujímavých faktov o pôvode bujónových kociek. Vedeli ste o tom, že nejde o výrobok modernej doby, ale ich história siaha hlbšie do minulosti? Ako prebiehala výroba bujónových kociek? Už v 18. storočí si údajne kapitán Cook nosil na svoje cesty akési polievkové kocky. Tie boli pripravované dlhým varením vývaru a následným odparením vody. 

Vznikla tak dobre skladovateľná pevná a trochu i mazľavá hmota. Neskôr sa výrobou podobných polotovarov začali zaoberať známe potravinové spoločnosti, ktoré fungujú dodnes. A okrem iného pripravujú aj spomínané bujónové kocky. 

Bujón pritom v pôvodnom význame označuje veľmi silný vývar. Ten sa obvykle pripravuje z mäsa, kostí i zeleniny, a to vo vode s trochou soli. Základným pravidlom pri príprave kvalitného vývaru je jeho pomalé, aj niekoľkohodinové varenie.

Použiť sa naň môže hovädzie či kuracie mäso, kuracie chrbty i rybie hlavy. Zelenina sa zvyčajne pridáva ako posledná. Keď je vývar hotový, môže sa scediť a použiť na prípravu polievok alebo omáčok, no možné ho je i konzervovať.  

Odporúčame: Aké sú účinky pečeného cesnaku? Toto urobí s vaším telom do 24 hodín!

zloženie bujónových kociek

Zdroj: Shutterstock®

Aké zloženie má mäsový alebo zeleninový bujón z obchodu?

Pravdou je, že so zložením bujónových kociek to v mnohých prípadoch nevyzerá veľmi ružovo. Títo malí pomocníci v kuchyni totiž nedostávajú názov podľa suroviny, ktorá tvorí ich základ. V mäsovom alebo zeleninovom bujóne, žiaľ, mäso či zeleninu budeme hľadať len veľmi ťažko. Ich podiel je v danom produkte zvyčajne veľmi nízky.

Napríklad uvarené mäso sa odkostí, spracuje na prášok a jeho časť sa pridá do kociek. Čo teda tvorí základ bujónových kociek? V ich zložení sa ako hlavná zložka najčastejšie vyskytuje tuk. Problémom je, že firmy v mnohých prípadoch siahajú po lacnom a dobre dostupnom palmovom tuku.

Okrem tuku v bujónových kockám nájdeme aj slušný podiel soli. Dobrou správou je, že množstvo soli je postupne v mnohých výrobkoch znižované, a to kvôli rozličným nariadeniam. Dostupné sú už rozličné druhy bujónových kociek, vhodné je sledovať ich zloženie. Možnosťou je tiež pripraviť domáci bujón.

Čo ešte obsahujú zeleninové a mäsové bujóny

V bujónových kockách ďalej môžeme objaviť rôzne zvýrazňovače chuti, napríklad známy glutaman sodný alebo aj inosinan sodný. Okrem toho často obsahujú aj cukor či umelé farbivá. V lepšom prípade sú kocky dofarbované prírodnými ingredienciami, napríklad kurkumou.

Recept na domáci zeleninový bujón zo zeleninového vývaru

Podobných pomocníkov, ako sú bujónové kocky z obchodu, si môžete pripraviť i v pohodlí z domova. A budú oveľa zdravšie a na ich zloženie sa môžete maximálne spoľahnúť. Budete na to však potrebovať aspoň trochu času. Na ich výrobu si totižto najskôr musíte pripraviť kvalitný domáci vývar, ktorý si vyžaduje zopár hodín varenia.

Nezabudnite doň pridať dostatok rozličnej zeleniny, a to najmä koreňovú zeleninu, napríklad mrkvu, petržlen či zeler. Vhodné je použiť aj cibuľu alebo pór a na dochutenie nové korenie či domácu petržlenovú vňať. Suroviny začnite pomaly variť v studenej vode, vyhýbajte sa najmä prudkému vareniu. S prípravou vývaru sa jednoducho nesmiete ponáhľať.

Keď je domáci zeleninový vývar uvarený, počkajte, kým vychladne a sceďte ho. Následne ho naporciujte do formičiek na ľad a odložte do mrazničky. Takto pripravené domáce kocky budete mať vždy poruke. Pokojne ich rozpustite do jedla pri príprave chutnej omáčky.

TIP: Ak chcete mäsový bujón, nezabudnite na kvalitné mäso. Do kuracieho vývaru sa hodí mäso aj kosti z kuraťa, do hovädzieho zase mäso s rebrami.

Pozri aj: Aké sú príznaky chorej pečene? Tieto z nich by sme mali poznať!

domáce bujónové kocky

Zdroj: Shutterstock®

Ako pripraviť domáce bujónové kocky?

Ingrediencie na zeleninové bujónové kocky:

  • 1 kg zeleniny podľa chuti (mrkva, petržlen, zeler, cuketa, stopkový zeler, pór a i.)

  • 70 g morskej soli
  • 20 ml olivového oleja
  • 1 väčšia cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 20 g petržlenovej vňate

Ako pripraviť poctivé bujónové kocky: Zeleninu umyjeme, očistíme a nakrájame na malé kúsky, prípadne môžeme aj nastrúhať na hrubšom strúhadle. Vo väčšej panvici rozohrejeme olej a a pridáme najemno nasekanú cibuľu. Opražíme a pridáme zeleninu, ako aj pretlačený cesnak. Restujeme a dusíme asi 15 minút. Ak je potrebné, podlejeme malým množstvom vody.

Potom pridáme soľ a podusíme ďalších 15 minút. Nakoniec rozmixujeme ponorným mixérom na kašu a povaríme, aby sa zredukovala voda. Nakoniec pridáme nasekanú petržlenovú vňať. Zmes natrieme na plech s papierom na pečenie a dáme do mrazáku. Potom nakrájame na kocky a uskladníme v nádobe v mrazničke.

Hovädzie bujónové kocky

Ingrediencie:

  • 1 kg hovädzieho (napr. rebierka, kolienka)

  • 2 veľké cibule
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 bobkové listy
  • 1 ČL sušeného tymianu
  • 1 ČL celého čierneho korenia
  • soľ podľa chuti
  • 2 litre vody
  • 1/4 šálky sójovej omáčky
  • 1/2 šálky červeného vína

Postup: Hovädzie umiestnite na plech na pečenie a pečte v predhriatej rúre na 200 °C približne 20-30 minút, alebo kým nebude zlatohnedé. Tento krok pomáha zvýrazniť chuť bujónu. Medzitým na panvici na stredne vysokom ohni opražte nakrájanú cibuľu, mrkvu, petržlen a cesnak, kým zelenina nezíska zlatohnedú farbu.

Opečené kosti a opraženú zeleninu preložte do veľkého hrnca. Pridajte bobkové listy, tymian, celé čierne korenie a soľ. Zalejte vodou (a pridajte sójovú omáčku a červené víno) tak, aby boli všetky ingrediencie pokryté.

Priveďte zmes k varu, potom znížte teplotu a nechajte pomaly variť pod pokrievkou na nízkom ohni 4-6 hodín. Čím dlhšie bujón varíte, tým viac chutí a živín sa uvoľní z kostí a zeleniny. Po dokončení varenia bujón preceďte cez jemné sito, aby ste odstránili všetky pevné časti. Bujón môžete ešte viac zredukovať varom, ak chcete dosiahnuť koncentrovanejšiu chuť.

Redukovaný bujón nechajte vychladnúť a potom ho vylejte na plech vyložený papierom na pečenie a rozotrite do tenkej vrstvy. Nechajte úplne vychladnúť a potom zmes zamrazte. Po zamrznutí bujón nakrájajte na kocky požadovanej veľkosti a uložte ich do vzduchotesných obalov alebo vreciek na zamrazenie. Skladujte v mrazničke.

Hríbové bujónové kocky

Ingrediencie:

  • 500 g čerstvých húb

  • 1 veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 1 malá červená repa
  • 1-2 bobkové listy
  • 1 ČL sušeného tymianu
  • soľ a čierne korenie
  • 1/4 šálky sójovej omáčky
  • 1/2 šálky nutričného droždia

Ako pripraviť poctivé bujónové kocky: Dobre umyte všetku zeleninu a hríby. Hríby nakrájajte na menšie kúsky. Cibuľu, cesnak, mrkvu, petržlen a červenú repu nakrájajte na hrubo. Vo veľkom hrnci na stredne vysokom ohni opražte cibuľu a cesnak na troche oleja, kým nezmäknú. Pridajte hríby, mrkvu, petržlen, červenú repu, bobkové listy a tymian. Varte, kým zelenina nezačne mäknúť.

Pridajte dostatok vody, aby boli všetky ingrediencie pokryté. Nechajte zmes prísť k varu, potom znížte teplotu a nechajte pomaly variť približne 1 hodinu. Po hodine varenia zmes preceďte, aby ste odstránili pevné časti. Bujón vráťte do hrnca a nechajte ho povariť, kým nezostane približne 1/3 pôvodného objemu, čím sa zosilní chuť.

Vráťte zmes do hrnca a pridajte sójovú omáčku a nutričné droždie. Varte, kým zmes nezhustne na konzistenciu sirupu. Hotovú zmes vylejte na plech vyložený papierom na pečenie a rozotrite do tenkej vrstvy. Nechajte úplne vychladnúť a potom zmes nakrájajte na kocky. Môžete skladovať v mrazničke. Kocky sa tiež dajú vysušiť.

Článok aktualizovaný 15.2.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Mária Chromíková 17.04.19 20:56

MC
karma
109.00

nekupujem bujóny ,robím si ich presne podľa tohto článku.

  • 2
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní