Prečo zahrnúť do stravy zdravé semienka? Toto je sedmička najlepších!

Prečo zahrnúť do stravy zdravé semienka? Toto je sedmička najlepších!

Z každej strany počúvame o tom, aké zdravé sú orechy a že by sme ich mali pravidelne zahŕňať do svojej stravy. Samozrejme, reč je o prírodných nesolených orechoch, ktoré sú plné zdraviu prospešných látok. Čo však trochu pozornosti venovať aj rozličným semienkam? Sú síce drobné, no nášmu zdraviu rozhodne majú čo ponúknuť. Dajú sa pridať prakticky do akéhokoľvek pokrmu, čím poriadne zvýšia jeho nutričnú hodnotu. Ale ktoré semienka sú najzdravšie? A aké sú ich účinky? V nasledujúcom článku sa pozrieme hneď na sedem veľmi zdravých druhov semien, ktoré sa môžu pravidelne objavovať v našom jedálničku. Zistite, aké živiny ukrývajú a ako podporia naše zdravie!

Ľanové semená

Medzi najzdravšie drobné olejnaté semienka rozhodne patria tie z ľanu siateho, latinsky Linum usitatissimum. Ľanové semená sú v prvom rade perfektným zdrojom cenných omega-3 mastných kyselín, ale i ďalších zdravých a potrebných tukov. V priemere obsahujú okolo 20 g bielkovín a cez 27 g vlákniny na stogramovú porciu. Ukrývajú tiež veľké množstvo tiamínu, čo je vitamín B1. Telu však doplnia aj horčík a ďalšie minerálne látky i stopové prvky. Ľanové semienka pred pridaním do jogurtov, kaší, šalátov a iných pokrmov nezabudnite pomlieť. Vďaka tomu z nich naše telo získa maximum. Do jedálnička sa ich oplatí zaradiť napríklad pri zápche. 

Odporúčame: Hormóny v ľudskom tele: Ktoré by sme mali poznať a čo o nich vedieť?

konopné semená

Zdroj: Shutterstock®

Konopné semená

I konopné semienka z konopy siatej sú v našej strave vítané. Opäť telu doplnia zdravé tuky a okrem toho obsahujú cez 30 g bielkovín na stogramovú porciu. Sú pritom zdrojom celého radu esenciálnych aminokyselín, ktoré si telo nedokáže syntetizovať. Sú zásobárňou veľkého množstva mangánu, fosforu a zinku. Majú priaznivý vplyv na pravidelné vyprázdňovanie aj hladinu cholesterolu. Pravidelne sa ich oplatí konzumovať aj pre podporu zdravia pokožky.

Chia semienka

Chia semienka sú pomerne novou a modernou záležitosťou. Získavajú sa zo šalvie hispánkej, latinsky Salvia hispanica. Sú drobné, čierne a hydrofilné, čo znamená, že dokážu absorbovať veľké množstvo vody. Následne okolo seba vytvárajú akýsi slizovitý povlak. Vďaka tomu poskytujú telu pri konzumácii nielen zasýtenie, ale aj hydratáciu. Sú vhodné do sladkých aj slaných pokrmov. A čo všetko obsahujú? Sú zdrojom omega-3 aj omega-6 mastných kyselín, bielkovín, vlákniny, fosforu, mangánu aj vitamínu C. Priaznivo vplývajú na tráviaci trakt, srdce a pokožku.

Sezamové semienka

Mnoho ľudí pridáva sezam pri pečení na rôzne druhy slaného pečiva či pagáčiky, taktiež do rozličných pokrmov, no nie každý vie o ich úžasnom zložení a účinkoch. Sezamové semená sa získavajú zo sezamu indického, latinsky Sesamum indicum, pochádzajú z Afriky a sú plné telu prospešných látok. Ukrývajú mononenasýtené a polynenasýtené tuky, vlákninu a okolo 18 g bielkovín na 100 g. Sú zdrojom viacerých vitamínov skupiny B aj železa. Tieto semienka napomáhajú znižovať vysoký cholesterol aj vysoký tlak, dodávajú živiny kostiam a podporujú imunitný systém.

tekvicové semená

Zdroj: Shutterstock®

Tekvicové semená

V zozname najlepších a najzdravších semien rozhodne nemôžu chýbať ani staré známe tekvicové jadierka. I tie sú plné cennej vlákniny ktorá je nevyhnutná pre zdravé trávenie a správnu činnosť čriev. Telu doplnia aj bielkoviny, vápnik, fosfor a vitamíny K aj E. Vďaka vysokému obsahu mnohých antioxidantov prispievajú k prevencii viacerých druhov rakoviny. Taktiež napomáhajú vďaka zloženiu udržovať srdce zdravé. Muži by ich zase mali pravidelne konzumovať pre zdravie prostaty. Podporujú i dobrý spánok, a to vďaka obsahu aminokyseliny tryptofán, ktorá má význam pri tvorbe sérotonínu a melatonínu. Tie majú vplyv aj na kvalitu spánku. 

Slnečnicové semená

Aj známe slnečnicové semienka, ktoré sa získavajú zo slnečnice ročnej, sú rovnako vítanou súčasťou jedálnička, ako predchádzajúce tekvicové. A čo nám ponúkajú? Sú zdrojom omega-3 aj omega-6 mastných kyselín, vrátane dôležitej kyseliny linolovej, ktorá má blahodarný vplyv na srdce, cievy aj reprodukčný systém. V týchto semienkach nájdeme veľké množstvo vitamínu E, ktorý je silným antioxidantom a má priaznivý vplyv na kvalitu kože aj vlasov. Obsahujú cez 20 g bielkovín na stogramovú porciu. Do jedálnička sa ich oplatí zaradiť pri problémoch s vysokým cholesterolom aj vysokou hladinou cukru v krvi. 

bazalkové semená

Zdroj: Shutterstock®

Bazalkové semienka

Sedmičku zdraviu prospešných a veľmi zdravých olejnatých semienok zatvárame trochu netradičnými a menej známymi bazalkovými semienkami. Vzhľadom sa podobajú na vyššie spomínané chia semená. Aj bazalkové semená absorbujú veľké množstvo vody, čím zväčšujú svoj objem a vytvárajú želatínovú substanciu. Môžete nimi zvýšiť výživovú hodnotu sladkých aj slaných pokrmov, rovnako je ich možné pridávať do nápojov. Sú zdrojom mastných kyselín, fytochemikálií, bielkovín a mnohých minerálnych látok. Majú pozitívny vplyv na hladinu cukru v krvi, činnosť čriev aj stav pokožky a vlasov. Môžu pomôcť pri zápche, nadúvaní, taktiež uľahčujú vykašliavanie.

Odporúčame: Toto sú najlepšie potraviny na večeru. Nebojte sa večerného jedenia!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní