Toto sú najčastejšie príznaky celiakie. Neignorujte ich!

Toto sú najčastejšie príznaky celiakie. Neignorujte ich!

Viete, čo je celiakia? Celiakia nie je bežná neznášanlivosť lepku, teda potravinová intolerancia. Celiakia, odborne celiakálna sprue (alebo glutén senzitívna enteropatia), je chronické autoimunitné ochorenie, ktoré postihuje najmä tenké črevo človeka.

Charakteristické je precitlivenosťou organizmu na bielkovinu zvanú glutén alebo aj lepok, ktorá sa nachádza v mnohých obilninách, a to napríklad v pšenici, žite, raži či jačmeni. 

Pri tejto chorobe dochádza u postihnutého k abnormálnej aktivácii vlastného imunitného systému, a to v prípade, ak organizmus zaregistruje prítomnosť spomínanej zmesi bielkovín. Imunitný systém začne vytvárať protilátky, ktoré následne narúšajú sliznicu tenkého čreva. 

Aké sú faktory vzniku celiakie? Príčiny vzniku celiakie nie sú stále úplne zrejmé, i keď sa predpokladá, že veľký vplyv má napríklad genetika. A ako sa toto ochorenie vlastne prejavuje a aké sú typické príznaky? V nasledujúcom článku si povieme, aké sú najčastejšie príznaky celiakie a prečo je nevyhnutné dodržiavanie bezlepkovej diéty.

Odporúčame: Účinky horkej čokolády: Takto podporí naše zdravie!

tráviace problémy

Zdroj: Shutterstock®

Klinické formy celiakie:

  • Klasická celiakia / typická celiakia: Táto forma celiakie sa prejavuje tradičnými symptómami, ako sú hnačka, bolesti brucha, nadúvanie, únavu a chudnutie. Tí, ktorí trpia klasickou formou, môžu často vidieť výrazné zlepšenie po začatí bezlepkovej diéty. A aký má táto celiakia priebeh? Často sa rozvíja už po ukončení dojčenia.
  • Atypická celiakia: Ľudia s atypickou formou celiakie môžu mať menej bežné alebo neštandardné symptómy, ktoré nemusia byť spojené s tráviacim traktom. Mohli by mať napríklad problémy s kožou, bolesťami kostí a kĺbov, neurologickými problémami alebo aj inými symptómami. Obvykle sa začína rozvíjať v neskoršom veku.
  • Bezpríznaková celiakia / tichá celiakia: Niekedy ľudia môžu mať celiakiu, ale nepociťujú žiadne zjavné symptómy. Napriek tomu ich môže postihovať poškodenie tenkého čreva a iné komplikácie z dôvodu konzumácie lepku a následne autoimunitnej reakcie. Diagnostika tejto formy celiakie môže byť náhodná pri testovaní na iné problémy alebo pri sledovaní príbuzných ľudí s celiakiou.
  • Latentná celiakia - potenciálna celiakia: Ľudia s latentnou formou celiakie majú genetickú predispozíciu k chorobe a môžu mať pozitívne testy na protilátky, ale nemajú žiadne symptómy a neprejavuje sa poškodenie tenkého čreva. Avšak, v priebehu rokov môže dochádzať k poškodeniu.

Typické príznaky celiakie:

1. Tráviace ťažkosti

Aká má celiakia symptómy? Medzi najčastejšie prejavy celiakie radíme v prvom rade tie, ktoré priamo súvisia, respektíve sú vyvolávané problematickým vstrebávaním gluténu v čreve.

To znamená, že spomínaná choroba sa veľmi často prejavuje najmä vo forme rozličných tráviacich problémov. Postihnutého môžu trápiť hnačky, pričom množstvo stolice je neraz zvýšené. Stolica má pritom často kyslý zápach a svetlejšiu farbu.

Okrem toho sa objavuje aj pocit tlaku v bruchu, nadúvanie a nafukovanie či nevoľnosť s pocitom na zvracanie. Niektorých tiež môžu trápiť po skonzumovaní potraviny s obsahom lepku kŕče v bruchu a bolesti brucha či pálenie záhy.

Odporúčame: Anémia z nedostatku železa: Dávajte pozor na prvotné príznaky!

nadmerná únava

Zdroj: Shutterstock®

2. Kožné problémy

Aké sa ešte celiakia prejavuje? Dané autoimunitné ochorenie tenkého čreva sa ďalej môže prejavovať aj rozličnými kožnými problémami. Postihnutých často trápi napríklad suchá až podráždená pokožka, ktorá je veľmi bledá.

Spolu s celiakiou sa však u pacienta môžu vyskytnúť niektoré kožné ochorenia, akými sú akné, ekzém či psoriáza. Prítomnosť lepku v organizme môže spôsobiť vznik zápalov pod povrchom pokožky. Okrem toho sa celiakia môže prejavovať napríklad i zhoršenou kvalitou nechtov. 

3. Únava

Ruka v ruke s tráviacimi a kožnými problémami idú u pacientov aj nadmerná únava, malátnosť či letargia, a to najmä po konzumácii väčšieho množstva jedla s obsahom lepku. Okrem toho medzi charakteristické príznaky celiakie radíme aj zdanlivo bezdôvodné chudnutie. 

Pri tomto ochorení sa totižto u pacienta neraz vyskytuje aj výrazný deficit mnohých dôležitých látok, vrátane niektorých vitamínov či minerálov, pričom u chorého môže byť sťažená aj správna absorpcia živín. Viesť to môže až k dlhodobej podvýžive. Pri celiakii u detí môže dôjsť k veľmi slabému priberaniu na váhe až oneskorenému rastu. 

Pozri aj: Aké sú príznaky chorej pečene? Tieto z nich by sme mali poznať!

zlá nálada

Zdroj: Shutterstock®

4. Anémia

U jedinca trpiaceho celiakou môže byť zistená aj anémia, čiže chudokrvnosť, ktorá vzniká z nedostatku železa. Práve za deficit železa, ako aj mnohých ďalších významných látok, môže byť zodpovedné spomínané ochorenie, kvôli ktorému dochádza k nedostatočnej absorpcii látok v tenkom čreve. 

Časté sú poruchy krvotvorby či krvácavé stavy. V dôsledku nedostatku vápnika aj vitamínu D môže dôjsť k rozvoju problémov s pohybovým aparátom. Celiakiu môžu sprevádzať napríklad bolesti kĺbov, no u postihnutého môže narastať aj riziko zlomenín či osteoporózy. 

5. Zlá nálada

Celiakiu môžu sprevádzať nielen problémy fyzického charakteru, ale aj toho duševného, respektíve psychického. U niektorých pacientov sú totiž prítomné zmeny nálad a psychiky, podráždenosť, mrzutosť, úzkosť či nepokoj.

Dokonca môže dôjsť k rozvoju depresívnych stavov. Ďalšími príznakmi môže byť deficit energie, problémy so spánkom či zmeny chuti do jedla. 

Odporúčame: Používať bujónové kocky alebo nie? Budete zarazení z toho, čo obsahujú!

Diagnostika celiakie

Diagnostika celiakie je komplexný proces, ktorý zahŕňa kombináciu anamnézy, fyziologických testov a laboratórnych testov. Lekár zhromažďuje anamnestické údaje od pacienta týkajúce sa jeho zdravotného stavu, symptómov a potravinových návykov. Vykoná sa fyzikálne vyšetrenie s dôrazom na príznaky spojené s celiakiou.

Laboratórne testy krvi môžu odhaliť prítomnosť protilátok proti lepku. Tieto testy sa často používajú ako prvý krok pri diagnostike celiakie. Testy na detekciu genetických markerov môžu pomôcť určiť genetickú predispozíciu k celiakii. Avšak, prítomnosť týchto génov nie je dostatočná na diagnózu celiakie, pretože veľa ľudí s týmito genetickými markermi nevykazuje žiadne príznaky celiakie.

Ak sú laboratórne testy pozitívne, lekár môže odporučiť vykonanie biopsie tenkého čreva na potvrdenie diagnózy. Tento postup sa vykonáva endoskopicky, pričom sa získa vzorka tkaniva z tenkého čreva a následne sa mikroskopicky vyšetrí na príznaky poškodenia.

Ako odstrániť príznaky celiakie?

Aká sa uplatňuje v prípade celiakie liečba? Toto ochorenie tenkého čreva spravidla nie je možné úplne odstrániť. Liečba celiakie spočíva hlavne vo vynechaní lepku z diéty. Cieľom liečby je minimalizovať alebo úplne eliminovať symptómy celiakie a zabrániť ďalšiemu poškodeniu tenkého čreva.

V rámci liečby má význam hlavne bezlepková strava. To znamená, že jednotlivec s celiakiou musí odstrániť všetky potraviny obsahujúce lepok, teda pšenicu, jačmeň, raž a iné obilniny obsahujúce lepok. Tieto potraviny zahŕňajú chlieb, cestoviny, pečivo, cereálie a mnoho ďalších. Dnes sú dobre dostupné rôzne bezlepkové potraviny.

Okrem vyhýbania sa priamym zdrojom lepku je tiež dôležité mať na pamäti možnosť krížovej kontaminácie. Potraviny môžu byť kontaminované malými množstvami lepku počas výroby, prípravy alebo skladovania. Preto je dôležité starostlivo čítať etikety potravín a vyhľadávať potraviny s bezlepkovým označením alebo certifikátom.

Osoby s celiakiou by mali mať pravidelné lekárske kontroly na monitorovanie ich stavu a prípadných komplikácií. To môže zahŕňať sledovanie hladín protilátok v krvi a iných laboratórnych parametrov, ako aj vykonávanie kontrolných biopsií tenkého čreva, ak je to potrebné.

Aké môže mať celiakia následky?

Ak nie je dodržiavanie bezlepkovej diéty a liečba celiakie dôsledná, môže mať celiakia následky, ako napríklad:

  • poškodenie sliznice tenkého čreva,

  • porucha vstrebávania živín v čreve,
  • podvýživa z dôvodu nedostatočného absorbovania živín z potravy,
  • osteoporóza z dôvodu poruchy absorpcie vápnika a ďalších minerálov,
  • anémia,
  • neurologické problémy,
  • dermatologické problémy,
  • poruchy reprodukcie.

Článok aktualizovaný 19.2.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní