Viete, čo nejesť na raňajky? Za tieto potraviny sa vám žalúdok nepoďakuje!

Viete, čo nejesť na raňajky? Za tieto potraviny sa vám žalúdok nepoďakuje!

Raňajky sú veľmi dôležitým jedlom dňa a o ich význame vôbec nemusíme diskutovať. Prečo nikdy nepreskočiť raňajky? Vhodne zvolené jedlo dokáže ráno naštartovať celý organizmus vrátane metabolizmu a dodá nám dostatok energie na prácu či učenie.

Čo nám zabezpečia vyvážené raňajky? Vďaka kvalitným raňajkám sa vyhneme záchvatom hladu a sýti vydržíme byť aj do obeda, prípadne do malej dopoludňajšej desiaty. Ale čo si ráno dopriať pod zub? Mali by ste vedieť, že nie je vhodné len tak vytiahnuť niečo z chladničky či špajzy.

Mnohé potraviny totiž dokážu byť najmä k prázdnemu žalúdku skutočne necitlivé. Následne môžu mnohým osobám spôsobovať zdravotné ťažkosti. V nasledujúcom článku vám preto prezradíme, čo nejesť na raňajky a čo si naopak dopriať môžete! Ktorým potravinám sa ráno vyhnúť?

Pozri aj: Prečo skúsiť naparovanie pleti? Výhody hovoria samy za seba!

jogurt

Zdroj: Shutterstock®

Čo by nemali obsahovať vyvážené raňajky a aká je vhodná alternatíva?

1. Jogurty a iné kyslomliečne výrobky

Jogurty patria medzi potraviny, ktoré sú na raňajky konzumované skutočne často. S jogurtmi či inými kyslomliečnymi výrobkami, ktoré majú okrem iného aj blahodarný vplyv na naše trávenie a činnosť hrubého čreva, je však taký jeden malý problém.

Ak sú konzumované ráno nalačno, v prázdnom žalúdku veľkú časť priaznivých baktérií zabije kyselina chlorovodíková. To znamená, že vášmu telu až toľko výhod neprinesú.

LEPŠIA ALTERNATÍVA: Doprajte si ich v priebehu dňa. Ak ich chcete na raňajky, nerobte to tak, že pôjde o jedinú vec, ktorú skonzumujete. Podávajte ich len ako súčasť raňajok, napríklad s ovsenými vločkami, čím vznikne zdravé jedlo. A pozor, na mysli máme neochutené jogurty, nie tie sladené (obsahujú veľa cukru). Kyslomliečny nápoj si môžete dopriať krátko po raňajkách. 

2. Sladené raňajkové cereálie

Ide o typické sladké raňajky. Raňajkové cereálie, najmä tie z obchodu, skutočne nie sú ideálnym prvým jedlom dňa. Majú vysoký obsah cukru, tiež vysoký glykemický index a neponúkajú telu všetky potrebné základné živiny. Reč je hlavne o rozličných čokoládových guľôčkach, ktoré najmä deti tak milujú, no rovnako môžeme spomenúť aj rôzne na pohľad zdravé zapekané müsli.

LEPŠIA ALTERNATÍVA: Ak radi konzumujete na raňajky podobné potraviny, skúste ich nahradiť skôr sypanými müsli bez pridaného cukru alebo domácou granolou s orieškami a sušeným ovocím.

Odporúčame: Strukoviny, cesnak, mak, bryndza v tehotenstve: Áno alebo nie?

citrusové plody

Zdroj: Shutterstock®

3. Citrusové plody a hrušky

Mnohé druhy ovocia môžu na lačný žalúdok vplývať negatívne. Spomenúť môžeme napríklad citrusy, ktoré obsahujú značné množstvo ovocných kyselín. Tie môžu v prázdnom žalúdku prispieť k rozvoju pálenia záhy či dokonca žalúdočných vredov.

Ďalším ovocím, na ktorom je vhodné si pochutnať skôr na desiatu či olovrant, sú hrušky. Tie totiž obsahujú skutočne veľké množstvo surovej vlákniny, ktorá môže lačný žalúdok dráždiť. Počas dňa si ich však neváhajte dopriať, obsahujú totiž draslík, horčík, či vitamíny C aj E.

LEPŠIA ALTERNATÍVA: Na raňajky je vhodné konzumovať ovocie s vyšším obsahom vody a ľahko stráviteľnými sacharidmi. Dobrou voľbou sú čerstvé jahody, ktoré sú bohaté na vitamín C a antioxidanty, a taktiež obsahujú málo kalórií a cukrov. Zvoliť možno banány, iné bobuľové ovocie či mango.

Odporúčame: Recept na levanduľovo-mätovú liečivú soľ do kúpeľa

rajčiny

Zdroj: Shutterstock®

4. Paradajky

Aj medzi zeleninou nájdeme zopár zástupcov kategórie nie práve najvhodnejších potravín na raňajky. Chutné paradajky sú skvelým zdrojom vápnika, horčíka, draslíka, vitamínu C či cenného lykopénu, ktorý má protirakovinové účinky. Sú teda vítanou súčasťou každého jedálnička.

Dopriať si ich však v prvom jedle dňa nie je až tak dobrý nápad. Ich konzumácia totiž vplýva na tvorbu kyseliny tanínovej v žalúdku, čím sa následne zvyšuje jeho prekyslenie. Paradajky si preto doprajte radšej na obed v chutnom zeleninovom šaláte či tradičnom leče.

LEPŠIA ALTERNATÍVA: Dobrou voľbou je napríklad špenát, ktorý je bohatý na železo a vitamíny A a C. Taktiež je ľahko stráviteľný a môže sa použiť v šalátoch, omeletách alebo smoothies. Vhodné sú aj iné druhy listovej zeleniny. Ďalším vhodným druhom zeleniny na raňajky je uhorka, ktorá je bohatá na vodu a má nízky obsah kalórií.

5. Káva

Nakoniec musíme spomenúť ešte kávu, bez ktorej si mnohí ani nevedia predstaviť svoje ráno. Tá predstavuje problém najmä v prípade, keď je jedinou potravinou, ktorú človek svojmu telu ráno dopraje.

Šálka kávy skutočne nepredstavuje vhodné raňajky. Nedodá telu potrebné živiny. Navyše môže spôsobiť výrazne podráždenie žalúdka či zvyšovať tlak. Ak to u vás bez kávy jednoducho nejde, vždy sa najskôr naraňajkujte a váš obľúbený nápoj si pripravte o čosi neskôr.  

LEPŠIA ALTERNATÍVA: Kávu si doprajte až neskôr počas dňa, pri raňajkách je skvelou voľbou napríklad zelený čaj.

Pozri aj: Ako naštartovať trávenie? Skús tieto 3 zázračné nápoje! ​

čo jesť na raňajky

Zdroj: Shutterstock®

Zdravé raňajky – čo je vhodné jesť ráno?

Otázkou teda zostáva, čo si na tie raňajky dopriať. Možností je naozaj veľa! Dôležité je, aby ste sa po raňajkách vždy cítili dobre a plní energie!

  • Výborné sú napríklad varené vajíčka pre raňajky plné bielkovín, ktoré sú skvelým zdrojom bielkovín, vitamínov skupiny B aj draslíka či fosforu. Dodajú vám dostatok energie na celé dopoludnie. K nim si doprajte napríklad plátok poctivého celozrnného chleba, ktorý vás zásobuje zloženými sacharidmi.
  • Alebo si pripravte miešané vajíčka s čerstvým špenátom.
  • Výbornou voľbou je aj domáca ovsená kaša osladená medom. Pridajte do nej čučoriedky, ktoré sú plné vitamínu C či oriešky nabité zdravými tukmi.
  • Pochutnať si ďalej môžete na celozrnnom toaste s avokádom.

Článok aktualizovaný 9.2.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní