Vyskúšajte zelené jarné recepty: Hlavné slovo má pažítka a špenát

Vyskúšajte zelené jarné recepty: Hlavné slovo má pažítka a špenát

K jari patrí zelená farba. Začínajú rásť aj prvé jarné bylinky a ich lístočky a stonky skrývajú v sebe energiu, ktorá pomôže zahnať jarnú únavu.

Špenát

Nášmu zdraviu je prospešný špenát, ktorý je bohatý na minerálne látky, vitamíny a bielkoviny. Okrem množstva iných prvkov obsahuje horčík a mangán. Je výbornou zeleninou pre tých, ktorí trpia stresom, spomaľuje starnutie a pôsobí pozitívne na činnosť štítnej žľazy.

Pozri aj: TOP tipy na zdravé recepty s medvedím cesnakom: Ktorý vyskúšate?

špenát

Zdroj: Shutterstock®

Morčacia roláda s jarným špenátom

Ingrediencie:

  • 250 g listového špenátu
  • 600 g morčacích pŕs
  • 150 g anglickej slaniny
  • 80 g strúhaného ementálu
  • 1 PL masla
  • 2 strúčiky cesnaku
  • soľ, mleté čierne korenie

Špenátové listy opláchneme a necháme ich odkvapkať. Morčacie mäso opláchneme, osušíme, rozkrojíme na jeden plát, ktorý naklepeme. Potom ho osolíme, okoreníme, potrieme roztlačeným cesnakom. Na to poukladáme polovicu anglickej slaniny pokrájanej na tenké plátky. Rozložíme špenát a nastrúhaný syr. Stočíme do rolády, obalíme zvyšnými plátkami slaniny a zviažeme niťou alebo zopneme kovovými ihlami. Roládu preložíme do pekáča, podlejeme vodou a dusíme približne hodinu pri teplote 190 °C. V priebehu pečenia podlievame vypečenou šťavou, ktorú v závere zjemníme maslom. Podávame so zemiakmi alebo ryžou.

špenátová roláda

Zdroj: Shutterstock®

Pažítka

Pažítka je výborná kuchynská bylinka zo skupiny cibuľovitých rastlín s jemnou delikátnou chuťou. Je k dispozícii nielen na jar, v zime sa predáva pažítka v kvetináčoch zo skleníkov. Je nabitá vitamínmi. Okrem vitamínu K, ktorý potrebujeme pre zdravé kosti, obsahuje aj vitamín A s antioxidačnými účinkami. Množstvo minerálov a vlákniny z nej robí pochutinu, ktorú sa oplatí zaradiť do jedálnička.

pažítkové palacinky

Zdroj: Shutterstock®

Palacinky so syrom a pažítkou

Na palacinky potrebujete:

  • 250 g hladkej múky
  • 2 celé vajcia
  • 1 dl oleja
  • 3,5 dl mlieka
  • soľ
  • 2 dl vody

Suroviny dobre zmiešame a necháme  pol hodiny stáť. Na panvici potretej olejom upečieme tenké palacinky.

Na plnku si pripravte:

  • 200 g syra Lučina
  • 100 g mäkkého kozieho syra
  • 2 PL majonézy
  • 2 PL mlieka
  • viazanička pažítky
  • strúčik cesnaku

V miske zmiešame obidva druhy syra s majonézou a mliekom a pridáme prelisovaný cesnak. Podľa chuti osolíme a okoreníme, primiešame nadrobno posekanú pažítku. Zmesou naplníme palacinky.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní