Arónia - TAKTO ju spracujete na rôzne spôsoby

Arónia - TAKTO ju spracujete na rôzne spôsoby
  • 01.09.2023
  • Lenka Biba Slovak

Arónia je v našich zemepisných šírkach známa aj ako jarabina čierna. Prekvapí vás nielen chuťou, ale aj svojimi blahodarnými účinkom na zdravie. Ak chcete vedieť, aké látky a vitamíny obsahuje, ako ju pestovať či spracovať, u nás ste na správnom mieste! Zistite spolu s nami všetko o tomto výnimočnom bobuľovom ovocí

Pôvodným domovom arónie je východ Severnej Ameriky, kde ju poznalo už domorodé obyvateľstvo. Do Európy sa dostala začiatkom 18. storočia, keď ju priviezli do botanických záhrad v Rusku. Jej cesta postupne smerovala do Poľska, Bieloruska či Nemecka. Dnes je tento ker rozšírený po celom svete a postupne si nachádza svoje pevné miesto aj v našich jedálničkoch.

Pestovanie arónie

Táto trváca rastlina odolá aj nízkym teplotám a chorobám a nie je náročná ani na pôdu. Pokiaľ jej chcete u vás vytvoriť ideálne podmienky, zasaďte ju do stredne ťažkej pôdy s vyšším obsahom humusu.

  • Medzi stredne ťažké pôdy patria piesočnato-hlinité a hlinité.
  • V zásaditej zemi začnú arónii žltnúť listy, vyhovuje jej skôr slabo kyslá až neutrálna pôda s pH 6 až 6,5. Zabezpečte jej aj dostatok vlahy a slnečných lúčov.

Na dôkladné zalievanie si dajte pozor predovšetkým pri tvorbe plodov. Odmenou vám bude krásny krík plný zdravých malvíc. Prvé bobule môžete zbierať po 3 až 4 rokoch. Najsilnejšiu úrodu čakajte v 7. až 10. roku. 

Skvelé využitie nájde arónia aj ako živý plot. Jej nenáročnosťou a krásnym vzhľadom od jari až do neskorej jesene získate nie len zdravé ovocie arónie a bobule arónie, ale i novú pýchu vašej záhrady. Zasaďte sadenice 30 až 50 centimetrov od seba a tešte sa z tohto živého a liečivého prírodného oplotenia. 

Zdravotné benefity arónie

Účinky arónie sú naozaj široké a konzumácia plodov arónie vám môže pomôcť v mnohých oblastiach pomôcť, nakoľko čerstvé i sušené bobule arónie obsahujú:

  • Polyfenolické zlúčeniny 
  • Vitamín A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, E a P
  • Vápnik
  • Železo
  • Fosfor
  • Horčík
  • Draslík
  • Zinok
  • Sodík
  • Jód
  • Bór
  • Triesloviny
  • Sorbitol - vďaka sorbitolu si aróniu môžu dopriať aj diabetici. Sorbitol je totižto prírodné sladidlo, ktoré nemá výrazný vplyv na hladinu cukru v krvi. Dokonca ju skôr zníži, ako zvýši.

Ďalšie účinky arónie na zdravie

Vďaka obsahu železa je arónia vhodným doplnkom stravy aj pre chudokrvných ľudí, respektíve ľudí bojujúcich s anémiou z nedostatku železa, ale pravidelná konzumácia arónie pomôže aj pri týchto stavoch:

  • Zmierňuje migrény
  • Zlepšuje zrak a chráni oči proti UV žiareniu 
  • Stimuluje funkciou štítnej žľazy
  • Zlepšuje pamäť
  • Dodáva pokožke pružnosť 
  • Odstraňuje z tela ťažké kovy
  • Podporuje imunitu
  • Podporuje zdravé trávenie
  • Pomáha pri chudnutí

Trpkosť arónie

Arónia a jej plody sú známe svojou trpko-sladkastou chuťou, ktorá môže človeka až zaštípat na jazyku.

  • Ak sú dostatočne zrelé, je chuť bobúľ síce mierne kyslá a trochu trpká, ale prevažuje príjemná sladkosť.
  • Ak však aróniu pozberáte príliš skoro a plody ešte nebudú správne zrelé, dočkáte sa iba veľmi trpkého ovocia, ktoré sa nedá konzumovať vo väčšom množstve.

Plody arónie dozrievajú postupne, pričom z jedného kra sa pritom dá získať až 10 kilogramov ovocia. Arónia je navyše vynikajúca nielen ako základ pre rôzne aróniové recepty, ale aj v čerstvom stave - pokiaľ dostatočne dozreje.

Ako potlačiť trpkosť arónie?

Premýšľate, ako aspoň čiastočne potlačiť trpkosť tohto ovocia?

  • Po pridaní cukru sú čierne jarabiny sladšie a chuťovo pripomínajú čučoriedky.
  • Okrem toho sa odporúča tiež roztlačiť plody arónie v mede, čo je dobré napríklad pre deti.
  • Ďalším spôsobom, ako chuť tohto ovocia zjemniť, je pridanie smotany.

Neprehliadnite: TOP bylinky na problémy so štítnou žľazou: Ktoré sú nápomocné?

Ako využiť plody arónie

Príprava arónie a spracovanie plodov arónie môže vyzerať aj takto:

  • čerstvé plody,
  • sušené plody arónie (napríklad na čaj, do müsli zmesí, múčnikov a plniek),
  • mrazené plody,
  • čaj z arónie,
  • čaj z aróniových lístkov,
  • víno z arónie,
  • lisovaná aróniová šťava,
  • šťava z arónie,
  • príprava sirupu z arónie, 
  • macerát z arónie,
  • kompót z arónie,
  • aróniový džem, 
  • prísada do jogurtov, 
  • tinktúra z arónie,
  • letné drinky s aróniovou šťavou.

Možné negatívne účinky arónie

Doposiaľ neboli vedecky preukázané žiadne negatívne ani vedľajšie účinky pri konzumácii arónie. Možné tak môžu byť len ojedinelé alergické reakcie na samotné plody. 

Jediný problém tak predstavuje silne trpká chuť zanechávajúca nepríjemné sucho v ústach. Preto je lepšie plody arónie spracovávať napríklad na marmeládu, šťavy a iné produkty alebo ich jesť v kombinácii so sladšími potravinami. 

Odporúčame: Biela tekvica – 5 jednoduchých receptov na rýchle a chutné jedlá

Zavárané plody arónie

Pripravte si 1 kg očistených, odstopkovaných a umytých plodov, 450-500 g cukru a trochu vody.

Do hrnca nalejte vodu, nasypte cukor, až sa rozpustí a pridajte plody. Zohrievajte za stáleho miešania do varu a pri tejto teplote krátko povarte, až plody zmäknú. Horúcu zmes nalejte do sklených pohárov až tesne po okraj a zaviečkujte. Obráťte ich na niekoľko minút hore dnom, aby sa dobre vysterilizovalo aj viečko a vychladené odložte.

Tip redakcie - vhodné je plody arónie pripraviť v zmesi s inými druhmi dostupného ovocia, ako sú napríklad jablká a hrušky, v pomere 1/3 arónie a 2/3 iného ovocia.

Pečený čaj z jabĺk a arónie

  • jablká a arónia v pomere 1:1
  • mletá škorica
  • klinčeky

Postup prípravy:

Nelúpané jablká nakrájajte na tenké plátky a spolu s plodmi arónie dajte na pekáč vyložený papierom na pečenie. Pečte 30 minút pri teplote 200 °C. Potom posypte mletou škoricou a pridajte na prevoňanie aj niekoľko klinčekov. Pečte ďalších 10 minút. Pečeným ovocím naplňte poháre a zaviečkujte.

Arónia vo forme šťavy, džemu a sušených plodov

Využitie plodov arónie je naozaj rôznorodé. Konzumácia aróniovej šťavy má široký záber na zdravie človeka. Ak sa cítite vyčerpaní a unavení, arónia vám dodá potrebnú energiu. Šťava však na rozdiel od plodov obsahuje malé množstvo vlákniny.

Pripravte si aj vlastný domáci aróniový džem - do hrnca vložte približne kilogram a pol bobúľ jarabiny čiernej, varte po zovretí ešte pätnásť minút a následne mäkké plody prepasírujte. Na jeden kilogram získanej hmoty budete potrebovať pol kilogramu cukru (môže byť aj trstinový), ktorý s ňou začnete opäť variť na miernom ohni. Nutné je miešanie a okamžité preliatie do pripravených pohárikov ihneď po zhustnutí. Tie dobre uzatvorte a nechajte odpočívať.

Plody z arónie čiernoplodej môžete i sušiť - a to v sušičke ovocia, vo vlažnej pootvorenej rúre či dokonca na slnku. Využitie majú v múčnikoch a tortách, ale tiež pri príprave čaju. Nasekané alebo rozdrvené bobule pridajte do zmesi ovocného či čierneho čaju a vychutnajte si lahodnú chuť. Sušená jarabina čierna vám dokonca pomôže zastaviť hnačku. Stačí rozhryznúť a prehltnúť menšiu polievkovú lyžicu jej malvíc.

Odporúčame aj: Recept na domáci pretlak - využite paradajky tým najlepším spôsobom!

Aróniový sirup za studena

Jarabinu čiernu môžete zmraziť bez toho, aby ste prišli o zdraviu prospešné látky.

Urobte si z nej sirup, ktorý v podobe ľadových kociek pridáte do vody a získate zdravý a osviežujúci nápoj.

  • Odšťavte ovocie v pomere 80 % arónie, 10 % černíc a 10 % malín.
  • Následne pridajte cukor v pomere 1:1 (hmotnosť získanej šťavy rovná sa hmotnosti cukru).
  • Nechajte zmes vychladnúť, naplňte ňou nádoby na ľad a vložte ich do mrazničky.

Ako spracovať aróniu na víno?

  • arónia
  • cukor
  • kvasinková kultúra
  • štipka živnej soli

Postup prípravy:

Plody arónie opláchnite a vylisujte. Nechajte odstáť, aby sa tekutina odkalila. Mušt prelejte do demižónu. Na 1 liter šťavy pridajte 450 gramov cukru, štipku živnej soli a balenie kvasinkovej kultúry. Demižón uzavrite kvasnou zátkou s vodou. Víno je pripravené na stiahnutie až za šesť mesiacov.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní