Jahodový koláč, torta, sirup i džem – TOP recepty z jahôd, ktoré vás nesklamú!

Jahodový koláč, torta, sirup i džem – TOP recepty z jahôd, ktoré vás nesklamú!

Sezóna chutných a zdravých jahôd je v plnom prúde. Aj vy milujete toto sladučké a zároveň osviežujúce ovocie, ktoré k letu neodmysliteľne patrí? Jahody sú skvelým zdrojom viacerých cenných látok, vrátane vitamínu C. Tiež sa na nich oplatí pochutnávať, ak vám chýba železo. No telu dodajú aj vlákninu, draslík, fosfor či vitamín K. Priaznivý vplyv majú na imunitu, mozog, cievy i pleť.

Samozrejme, najlepšie spravíme, ak si pochutnáme na čerstvých neupravených jahôdkach. Z nich dokážeme vyťažiť najviac. V prípade veľkej úrody sa však oplatí napríklad ich zmrazovanie. Mrazené jahody môžeme neskôr použiť do koláčov, dezertov i smoothie nápojov. A aké sú ďalšie možnosti uskladnenia jahôd na dlhšiu dobu?

Vyčarovať z nich môžete napríklad džem, sirup či chutnú a osviežujúcu mrazenú dreň. Tieto recepty vám prinášame nižšie a rovnako tu nájdete aj recept na nejeden chutný jahodový koláčik.

Jahodový koláč s pudingom a kyslou smotanou

Suroviny na cesto: 

  • 4 vajcia

  • 2 hrnčeky kryštálového cukru
  • 1 hrnček mlieka
  • 1/2 hrnček oleja
  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 kypriaci prášok do pečiva

Suroviny na jahodový puding:

  • 1 balíček jahodový puding v prášku

  • 500 ml mlieka
  • 2 PL kryštálového cukru

Ďalšie suroviny: 

  • 750 ml kyslej smotany

  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • na posypanie kakao
  • 300 g jahôd

Postup: Ako prvé si pripravíme cesto. V miske vyšľaháme vajcia s cukrom a pridáme mlieko a olej. Potom pridáme polohrubú múku, v ktorej sme si zamiešali prášok do pečiva. Cesto vylejeme na veľký vymastený a múkou vysypaný plech. Z pudingového prášku, mlieka a cukru uvaríme puding a lyžicou ho rozložíme na cesto v podobe malých kôpok. 

Následne na cesto navrstvíme umyté a pokrájané jahody. Koláč pečieme pri teplote 180 °C asi 30 minút. Po upečení ho necháme dôkladne vychladnúť. Medzitým si kyslú smotanu zmiešame s vanilkovým cukrom a tú roztrieme na ochladnutý koláč. Posypeme kakaom a necháme ešte trošku stuhnúť v chlade. Môžeme nakrájať a podávať. 

Odporúčame: ​Čerešne nielen do koláča – objavte čaro zavárania a zásobte sa fantastickými džemami

Nepečená jahodová torta

Ingrediencie na korpus:

  • 100 g svetlých sušienok

  • 70 g rozpusteného masla

Ingrediencie na plnku: 

  • 150 g smotanového jogurtu

  • 350 g jemného tvarohu
  • 100 ml kyslej smotany
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 200 g práškového cukru
  • 1 PL nastrúhanej citrónovej kôry
  • 600 g jahôd
  • 10 g červeného tortového želé
  • 5 plátkov želatíny
  • šťava z citróna

Postup: Sušienky najemno pomixujeme alebo podrvíme a zmiešame s rozpusteným maslom. Vzniknutú hmotu natlačíme do okrúhlej tortovej formy (priemer 21 cm) vystlanej papierom na pečenie. Uhladíme a necháme v chlade postáť aspoň pol hodinu. Medzitým si zmiešame smotanový jogurt s kyslou smotanou a jemným tvarohom.

Osladíme práškovým a vanilkovým cukrom, taktiež pridáme citrónovú kôru a poriadne premiešame. Napučanú želatínu si rozpustíme na slabom ohni v šťave z jedného citróna a vmiešame do plnky. Hotovú plnku rozotrieme na stuhnutý korpus a odložíme do chladu na 5 až 6 hodín. Nakoniec navrch poukladáme nakrájané jahody a zalejeme tortovým želé. Po stuhnutí môžeme podávať. 

Pavlovej roláda s jahodami

Suroviny na korpus:

  • 5 bielkov

  • 275 g kryštálového cukru
  • 1 ČL Zlatého klasu
  • 1 ČL vínneho octu
  • 50 g mandľových lupienkov

Suroviny na krém:

  • 250 ml smotany na šľahanie

  • 250 g mascarpone
  • kôra z 1 citróna

Ďalšie ingrediencie: 

  • 200 g jahôd

  • jahodový džem na potretie
  • práškový cukor 

Postup: Začneme si šľahať bielky a po chvíli pridáme po lyžičkách cukor. Vyšľaháme do tuhého a lesklého snehu. Nakoniec prišľaháme aj Zlatý klas a vínny ocot. Sneh natrieme na plech s papierom na pečenie a posypeme mandľovými lupienkami. Pečieme asi 15 minút pri teplote 180 °C, potom teplotu stiahneme na 160 °C a dopečieme 20 minút. 

Po upečení z korpusu stiahneme papier s z vnútornej strany (z tej bez lupienkov) ho párkrát jemne narežeme a následne korpus zrolujeme. Necháme vychladnúť. Medzitým si pripravíme krém. Smotanu vyšľaháme s mascarpone a dochutíme citrónovou kôrou. Umyjeme si jahody a nakrájame podľa veľkosti na štvrtiny či polovičky. 

Vychladený korpus rozvinieme, potrieme džemom a následne aj krémom. Na krém ešte uložíme jahody a roládu zatočíme. Pred krájaním necháme stuhnúť v chladničke. 

Jahodový sirup s mätou

Ingrediencie: 

  • 1 kg jahôd

  • 1 kg cukru
  • 600 ml vody
  • 1 sirupfix
  • 5 stoniek mäty (cca 20-25 lístkov)
  • 1 citrón

Postup: Jahody očistíme a nakrájame. Rovnako trochu pokrájame mätové lístky. Jahody s mätou dáme do hrnca, zalejeme vodou a privedieme k varu. Povaríme asi 5 minút. Potom necháme odvar ochladnúť a rozmixujeme ho. Pridáme cukor, sirupfix a citrónovú kôru. Na noc odložíme do chladničky. Ďalší deň zmes scedíme a povaríme asi 10 minút. Nalejeme do čistých sklených fliaš a dobre uzatvoríme. 

Odporúčame: ​Chutné a výživné hovädzie mäso – 5 dobrôt, ktoré z neho môžete pripraviť

Jahodová dreň do mrazničky

Ingrediencie: 

  • 1 kg čerstvých jahôd

  • 300 g kryštálového cukru
  • 3 PL citrónovej šťavy

Postup: Jahody očistíme, nakrájame a rozmixujeme ich na kašu. Osladíme cukrom a pridáme aj citrónovú šťavu. Následne zmes naporciujeme do menších alebo väčších nádobiek, ktoré sú vhodné do mrazničky a dáme zmraziť. Po zmrznutí podávame ako chutný domáci sorbet alebo môžeme použiť na prípravu osviežujúcich letných drinkov.

TIP: Domácu jahodovú dreň si môžete dochutiť podľa vlastných preferencií. Skúste pridať trochu mäty alebo medovky, prípadne rum či vanilku. 

Fantastický jahodový džem

Ingrediencie: 

  • 1 kg jahôd

  • 550 g kryštálového cukru
  • 1 PL citrónovej šťavy

Postup: Jahody umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Rozdelíme na dve polovice. Jednu polovicu jahôd rozmixujeme a pridáme cukor. Zamiešame a potom primiešame aj kúsky jahôd. Nakoniec pridáme citrónovú šťavu. Zmes na malom ohni pomaly varíme do zhustnutia. Uvarený džem naplníme do čistých zaváraninových pohárov, uzavrieme a otočíme hore dnom. Po ochladnutí uskladníme. 

Jahodový kompót

Ingrediencie: 

  • 5 kg jahôd

  • 1 l vody
  • 700 g kryštálového cukru

Postup: Čerstvé jahody, ideálne menšie a pevné (nie prezreté), umyjeme a necháme ich odkvapkať. Medzitým si uvaríme cukrový roztok z vody a cukru. Nalejeme ho na jahody a zahrejeme na 90 °C. Takto pripravené jahody necháme odpočívať na chladnom mieste počas jedného dňa.

Potom jahody naložíme do čistých zaváraninových pohárov, zalejeme cukrovým roztokom a uzavrieme. Sterilizujeme 15 minút pri teplote 80 °C. Necháme vychladnúť a uskladníme. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní