TOP 5 dôvodov, prečo jesť pekanové orechy: Už ste ich skúsili?

TOP 5 dôvodov, prečo jesť pekanové orechy: Už ste ich skúsili?

Viete, kde rastú lahodné pekanové orechy? Stromom týchto chutných orieškov je orechovec pekanový, latinsky Carya illinoinensis. Tieto stromy pôvodne pochádzajú najmä z Mexika a južných oblastí USA. Dnes sú však pestované pre komerčné účely aj mimo Severnej či Strednej Ameriky. Drevo týchto stromov našlo uplatnenie napríklad v nábytkárskom priemysle, semená zase v potravinárstve. Tie sú ukryté v kožovitej šupke a vzhľadom sa podobajú na tunajšie vlašské orechy.

Pekanové orechy radíme k drahším orechom, no do jedálnička sa ich aspoň z času na čas oplatí zaradiť. Sú chutné, majú sladšiu chuť a jemnejšiu konzistenciu. Sú však i veľmi zdravé. Obsahujú nejednu telu prospešnú látku, zároveň majú priaznivý vplyv, podobne ako iné orechy, na srdce či mozog. Dopriať si pritom stačí zopár kúskov párkrát týždenne. A aké sú teda ich účinky? Prezradíme vám to v článku.

Odporúčame: Ideálna pracovná desiata diabetika: Čím v office zahnať hlad?

zdravé tuky

Zdroj: Shutterstock®

1. Sú plné zdravých tukov

Tuky možno majú zlú povesť, no pre správnu funkciu nášho organizmu sú nevyhnutné. Dôležité je však doplniť telu tie správne tuky. Nevyhnutné sú pre nás napríklad omega 3 aj omega 6 mastné kyseliny. Medzi skvelé zdroje zdravých tukov radíme oriešky vo všeobecnosti, pričom pekanové orechy nie sú výnimkou. Až okolo 70 percent ich hmotnosti tvoria práve tuky. Už pár kúskov týchto chutných orechov doplní telu poriadne množstvo nenahraditeľných mastných kyselín. Zabudnúť však nemôžeme ani na to, že pekanové orechy sú zdrojom i ďalších základných živín. Ukrývajú i nemalé množstvo bielkovín.

2. Sú bohaté na minerály

V pekanových orechoch sa neukrývajú len základné živiny, teda sacharidy, bielkoviny a tuky, ale aj minerálne látky, stopové prvky a vitamíny. Ukrývajú celý rad najrozličnejších minerálov, ktoré sú pre naše telo dôležité z mnohých dôvodov. Sú zdrojom mangánu, draslíka, fosforu, vápnika, horčíka, zinku či železa. Rovnako telu doplnia viaceré vitamíny skupiny B aj nenahraditeľné vitamíny E a K.

dobré trávenie

Zdroj: Shutterstock®

3. Podporujú imunitu i trávenie

Mnohé obsiahnuté látky v pekanových orechoch majú antioxidačné pôsobenie, vďaka čomu napomáhajú bunky tela chrániť pred škodlivými účinkami voľných radikálov. Vďaka svojmu zloženiu tiež majú priaznivý vplyv aj na imunitu a obranyschopnosť organizmu. Pri podpore prirodzenej imunitnej reakcie voči infekciám má význam napríklad i obsiahnutý zinok. Okrem toho pekanové orechy dopĺňajú telu aj vlákninu a prispievajú tak k dobrému tráveniu a pravidelnému vyprázdňovaniu.

4. Priaznivo vplývajú na srdce a cievy

Konzumáciou pekanových orechov urobíme niečo i pre zdravie srdca a ciev, a to vďaka ich obsahu mastných kyselín či ďalších dôležitých látok. Sú vhodnou súčasťou stravy pri problémoch s vysokou hladinou škodlivého cholesterolu. Pomáhajú udržiavať čisté a priechodné cievy. I vďaka tomu prispievajú k prevencii vážnych kardiovaskulárnych chorôb.

5. Upokojujú nervový systém

Podobne ako iné orechy, tak aj pekanové orechy radíme medzi najlepšie potraviny pre mozog. Náš mozog a celkovo nervová sústava potrebujú pre správnu funkciu dostatok zdravých tukov, vitamíny skupiny B aj mnohé minerály, napríklad horčík. To všetko nájdeme aj v týchto chutných orieškoch. Pekanovým orechom sa pripisuje upokojujúci vplyv na nervový systém a rovnako i preventívne pôsobenie proti Alzheimerovej i Parkinsonovej chorobe, čo sú vážne neurodegeneratívne ochorenia.

Odporúčame: Ako používať Aloe vera? Tieto spôsoby využitia si ihneď zamilujete!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní