Viete, čo je robi? Zoznámte sa s touto rastlinnou náhradou mäsa!

Viete, čo je robi? Zoznámte sa s touto rastlinnou náhradou mäsa!

V súčasnej dobe predstavuje stravovanie oblasť, o ktorú sa ľudia čoraz viac zaujímajú. Známe sú mnohé smery či spôsoby stravovania. Mnohí sa snažia stravovať zdravšie a dodať svojmu telu vyváženú stravu, ktorá organizmu dopraje všetky potrebné látky. 

Ďalší zase neváhajú z jedálnička z rozličných dôvodov vyradiť viaceré kategórie potravín, napríklad múku, mliečne produkty alebo práve mäso. 

Ak aj vy mäso nekonzumujete, prípadne sa ho snažíte aspoň občasne obmedziť, určite neprehliadnite nasledujúci článok. Povieme vám, čo je robi, aké má zloženie a ako si ho môžu vychutnať nielen vegetariáni či vegáni, ale aj všetci ostatní! Je to najlepšia z rastlinných alternatív mäsa?

Robi – rastlinná náhrada za mäso

Robi predstavuje rastlinnú bielkovinu, ktorá sa využíva ako náhrada mäsa. Ide o zmes pšeničných bielkovín, obilných klíčkov, červenej repy, vody a soli s koreninami. Robi pripomína mäso nielen vzhľadom, ale je mu dokonca veľmi podobný aj chuťou. 

Táto plnohodnotná náhrada mäsa má vysoký obsah bielkovín, obsahuje len minimum tukov a je nízkokalorická. Stogramová porcia robi obsahuje len niečo okolo 140 kcal. Jeho výhodou je, že neobsahuje žiadne konzervanty, glutamán či syntetické farbivá.

Odporúčame: Použitie sódy bikarbóny: 7 jednoduchých trikov, ktoré musíte poznať!

rastlinná náhrada mäsa

Zdroj: Shutterstock®

Aké sú benefity tejto potraviny?

Robi neobsahuje žiadne živočíšne bielkoviny a je vhodné pre vegetariánov či vegánov. Svoje miesto však môže nájsť prakticky v každom zdravom jedálničku. Táto ideálna náhrada mäsa je skvelá aj pre tých, ktorí sa snažia z času na čas obmedziť klasické mäso alebo aj tí, ktorí si chcú spestriť a ozvláštniť svoju stravu.

Konzumácia robi mäsa je však veľmi vhodná napríklad i pri redukčných diétach či pri problémoch s vysokým cholesterolom. Rovnako je skvelou súčasťou jedálnička pri potrebe udržiavať normálnu hladinu cukru v krvi.

Rastlinné mäso robi je mikrobiálne čisté, má nízky obsah sacharidov, je ľahko stráviteľné a nenadúva. Je vhodné aj pre diabetikov. Nie je však určené pre osoby na bezlepkovej diéte.

Kde kúpiť tieto rastlinné alternatívy mäsa?

Po robi ako náhrade mäsa sa môžete poobzerať v predajniach so zdravými potravinami aj vo väčších supermarketoch. Okrem toho je k dostaniu aj na internete. Klasické plátky robi mäsa zoženiete už od 2,5 eura za 200 gramové balenie.

Okrem toho je táto náhrada mäsa vyrábaná aj v rozličných variantách, a to napríklad ako robi rezance či vo forme sekanej a podobne.

Pozri aj: Bylinky na balkóne: Výhoda, ktorá sa vám zapáči

robi robi mäso

Zdroj: Shutterstock®

Ako pripraviť robi rastlinné náhrady mäsa?

Príprava robi je úplne jednoduchá a výhodou je hlavne rýchla príprava, môžete ho využiť podobne ako skutočné mäso. Je ho možné používať za studena, napríklad do šalátov či nátierok, aj tepelne upravovať.

Uplatnenie nájde prakticky vo všetkých vegetariánsky a vegánskych obmenách tradičných receptov. Môžete ho variť, smažiť i dusiť. Skvelo sa kombinuje so zeleninou aj ovocím.

Skúste ním nahradiť mäso v domácich burgroch a pripraviť tak skvelé rastlinné burgery, ázijských či mexických pokrmoch, v guláši aj rozličných omáčkach. Robi môžete v lete dokonca hodiť aj na gril. Pred prípravou si ho môžete dochutiť, napríklad bylinkami či koreninami.

Recept: Smažené rezne v trojobale z robi

Ingrediencie:

  • 600 g robi plátky

  • hladká múka
  • 2 vajcia
  • trochu mlieka
  • strúhanka
  • 2 PL sójovej omáčky
  • soľ a korenie
  • olej na vyprážanie

Postup: Robi plátky osolíme, okoreníme. Pokvapkáme ich aj sójovou omáčkou a obalíme ako klasické rezne z mäsa – najskôr v múke, potom v rozšľahanom vajíčku (možno pridať trochu mlieka) a nakoniec v strúhanke.

Smažíme na oleji. Pre zdravšiu verziu odporúčame prípravu v teplovzdušnej fritéze. Podávame s ľubovoľnou prílohou. 

Článok aktualizovaný 18.3.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní