Rakovina hrdla – aké časti môžu byť postihnuté a aké sú príznaky?

Rakovina hrdla – aké časti môžu byť postihnuté a aké sú príznaky?

Rakovina je aj napriek modernej medicíne stále obrovským strašiakom. Po srdcovo-cievnych ochoreniach ju radíme k najčastejším príčinám smrti. Známych je mnoho činiteľov, ktoré prispievajú k tomu, že nás rakovina neustále sužuje. Tieto faktory sa môžu týkať životného štýlu jedinca, tiež vrodených predispozícií. Riziko vzniku niektorých druhov rakoviny dokonca môže zvyšovať prekonanie iného ochorenia (napr. nejakej infekcie).

Niektoré druhy rakoviny sa v súčasnej dobe vyskytujú stále vo väčšej miere. Ide napríklad o rakovinu pľúc, rakovinu hrubého čreva a konečníka, rakovinu prostaty či rakovinu prsníka. K druhom rakoviny s vyšším výskytom v niektorých krajinách patrí aj rakovina pečene, rakovina vaječníkov či rakovina žalúdka alebo pankreasu.

Mnohé druhy nádorových ochorení sú naopak pomerne zriedkavé, a to napríklad niektoré kožné nádory, tiež nádory v mozgu, u žien nádory vulvy a mnohé iné. Ani nádory v oblasti hrdla nie sú práve často sa vyskytujúce. Čo je rakovina hrdla, aké môže mať prejavy a kvôli akým príčinám vzniká? 

Čo je rakovina hrdla?

Hrdlo je časť tela začínajúca sa v zadnej časti úst za ústnou dutinou, ktorá predstavuje vchod do hltana a hrtana. Ide o vnútornú prednú časť krku, ktorá zahŕňa spomenutý hrtan a hltan a taktiež mandle a hlasivky. V oblasti hrdla sa stretávame s niekoľkými druhmi nádorových ochorení, ktoré postihujú ktorúkoľvek spomenutú časť.

Zahrnúť sem možno rakovinu hltana a hrtana, ako aj mandlí. Pod rakovinu hrtana radíme aj rakovinu hlasiviek (glotická rakovina) a rakovinu z hrtanovej príklopky zvanej epiglotis (supraglotická forma rakoviny hrtana). Hlasivky sú zložené útvary v hrtane, hrtanová príklopka sa zase nachádza na rozhraní hrtana a hltana. Spomenuté druhy nádorových ochorení vo všeobecnosti radíme do skupiny rakovín hlavy a krku, respektíve medzi nádory orgánov v oblasti hlavy a krku. 

Aké môže mať rakovina hrdla príznaky?

Pri nádoroch v oblasti hrdla možno sledovať niekoľko charakteristických príznakov, no tie sa môžu mierne líšiť v závislosti od umiestnenia nádoru, respektíve od toho, ktorý orgán je postihnutý. Prvotné štádiá však bývajú zväčša bezpríznakové a zjavné prejavy sa dostavujú až neskôr. Keď nádor rastie, môže utláčať okolité tkanivá a orgány, čo je častou príčinou mnohých zdravotných ťažkostí.

Na nádor v hrdle môžu poukazovať rôzne symptómy, ktoré sa môžu týkať dýchania alebo prehĺtania potravy, tiež rozprávania a hlasu. U vysokého percenta pacientov s nádorom v oblasti hrdla sa objavuje dlhodobé zachrípnutie. Hlas pacienta môže byť chrapľavý a zhrubnutý, objaviť sa môže až problém so zreteľným rozprávaním. K tomu sa v neskorších štádiách môžu pridružiť všeobecné celkové príznaky.

Na nádor v hrdle môžu poukazovať aj tieto symptómy:

  • pretrvávajúce alebo pravidelne sa opakujúce bolesti v krku,

  • nehojace sa vredy alebo rany vzadu v krku,
  • pocit cudzieho telesa v hrdle.
  • hmatateľná hrčka v krku,
  • problémy s prehĺtaním potravy,
  • pretrvávajúci kašeľ,
  • neustále nutkanie na odkašliavanie,
  • zmeny pri dýchaní, sipot,
  • časté krvácanie z nosa,
  • vykašliavanie krvi,
  • bolesti hlavy,
  • zväčšené lymfatické uzliny krku,
  • časté zaľahnutie v ušiach,
  • opuchy v oblasti čeľuste,
  • časté infekcie dutín (pri nádoroch mandlí),
  • chudnutie.

Možné príčiny a rizikové faktory nádorov v hrdle

Presné príčiny mnohých nádorových ochorení v podstate nepoznáme, hovoriť môžeme predovšetkým o rôznych vonkajších a vnútorných faktoroch, ktoré môžu zvyšovať riziko rozvoja daného ochorenia. Nádory v oblasti hrdla v omnoho vyššej miere postihujú mužov, pričom najviac pacientov má nad 65 rokov. Vyššie riziko je však pozorované už u jedincov nad 40 rokov. 

Istú rolu vo vzniku ochorenia môžu zohrávať rôzne dedičné faktory, respektíve genetická predispozícia. Avšak, väčší vplyv spravidla majú vonkajšie faktory týkajúce sa najmä životného štýlu. Rakovina v oblasti hrdla sa často vyskytuje u fajčiarov, u nefajčiarov je tento druh nádorového ochorenia skôr zriedkavý. 

V súvislosti so zhubnými ochoreniami v oblasti hrdla sa diskutuje aj o vplyve týchto rizikových faktorov:

  • žuvanie tabaku,

  • nadmerná konzumácia alkoholu,
  • kontakt s azbestom,
  • kontaminácia ťažkými kovmi,
  • infekcia ľudským papilomavírusom HPV (sexuálne prenosná infekcia, rizikový je v tomto smere orálny sex),
  • infekcia Epstein-Barrovej vírusom EPV (pôvodca infekčnej mononukleózy).

Odporúčame: ​HDL cholesterol nie je žiaden strašiak pre zdravie, ale pomocník. Čo o ňom treba vedieť?

Diagnostika rakoviny hrdla

Pri výskyte vyššie spomínaných zdravotných ťažkostí je vhodné konzultovať zdravotný stav s lekárom. Menované príznaky môžu byť spôsobené mnohými inými príčinami, preto je potrebná dôsledná diagnostika, ktorá preukáže prítomnosť nádoru alebo odhalí inú príčinu ťažkostí. Diagnostika zahŕňa v prvom rade odobratie anamnézy a fyzikálne vyšetrenie.

Potrebné je obvykle vyšetrenie u otorinolaryngológa. Otorinolaryngológia sa zaoberá diagnostikou a liečbou ochorení ucha, nosa, nosovej dutiny a prinosových dutín, hltana a hrtana. Uplatňujú sa zobrazovacie metódy, vrátane ultrazvuku, RTG, magnetickej rezonancie či CT.

Potrebná môže byť laryngoskopia, pri ktorej si lekár pomocou malej kamery zavedenej cez nos alebo ústa do krku prezrie sliznicu hrtana. Možné je tiež pri vyšetrení odobrať vzorky podozrivého tkaniva na histologické vyšetrenie. 

Liečba rakoviny hrdla

Liečbu stanovuje lekár s ohľadom na viaceré kritériá – umiestnenie, veľkosť a typ nádoru, štádium choroby, vek pacienta a jeho zdravotný stav a ďalšie. Aj pri nádoroch v oblasti hrdla sa využívajú obdobné metódy liečby ako pri iných druhoch rakoviny. Ak je nádor operovateľný, pristupuje sa k chirurgickému odstráneniu malígnych (zhubných) buniek. Vo vážnejších prípadoch je potrebné aj odstránenie častí alebo celých orgánov, napríklad časti hrtana, celého hrtana s hlasivkami, krčných mandlí a podobne. 

Okrem toho sa uplatňuje rádioterapia alebo chemoterapia, prípadne cielená biologická liečba. Tieto metódy liečby sa využívajú napríklad na zmenšenie nádoru pred operáciou, alebo aj na zlepšenie stavu pacienta v prípade neoperovateľných nádorov. Jednotlivé metódy liečby je možné tiež podľa potreby kombinovať. Úspešnosť liečby závisí od mnohých faktorov, vrátane typu nádoru a štádiu ochorenia v čase stanovenia diagnózy. 

Odporúčame: ​Downov syndróm – čo zvyšuje riziko jeho výskytu u dieťaťa?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní