Vnútorné hemoroidy – ako zistiť, že sa nás týkajú? Čo pomôže pri ich liečbe?

Vnútorné hemoroidy – ako zistiť, že sa nás týkajú? Čo pomôže pri ich liečbe?

Hemoroidy, ktoré sa v bežnej reči nazývajú aj zlatá žila, predstavujú veľmi chúlostivý problém, o ktorom sa často nehovorí. Ide pritom o pomerne časté ochorenie, ktoré postihuje rôzne skupiny osôb. Do rizikovej skupiny patria napríklad staršie osoby, ale aj tehotné ženy. Často ich vznik súvisí so životným štýlom jedinca, rizikovým faktorom je napríklad nedostatok vlákniny v strave spôsobujúci zápchu i sedavé zamestnanie

Rozlišujeme viacero druhov hemoroidov a jedným z nich sú takzvané vnútorné hemoroidy. Aké sú ich charakteristické príznaky a prečo vlastne vznikajú? Ako je možné vnútorné hemoroidy liečiť?

Čo sú vnútorné hemoroidy?

Hemoroidy predstavujú zdravotný problém podobný kŕčovým žilám. Ide o rozšírenie, opuch a zápal žíl v análnom kanáli, konkrétne v poslednom úseku konečníka. Ochorenie cievnej štruktúry v oblasti análneho kanála sa spája s viacerými nepríjemnými zdravotnými ťažkosťami, ktoré závisia aj od konkrétneho druhu hemoroidov. 

Častejším typom hemoroidov sú takzvané vnútorné hemoroidy, pri ktorých dochádza k rozšíreniu a zápalu žíl hlbšie v análnom kanáli. Vnútorné hemoroidy sú teda prítomné v konečníku, a to obvykle asi 3 cm od análneho otvoru. Zriedkavejším typom sú vonkajšie hemoroidy, ktoré sú viditeľné pod pokožkou priamo v okolí análneho otvoru.

Podľa stupňa závažnosti  rozlišujeme pri vnútorných hemoroidoch spravidla 4 štádiá:

  • 1. štádium – hemoroidy sú prítomné len vnútri konečníka, nedochádza k ich prolapsu,

  • 2. štádium – dochádza k prolapsu (poklesu) vnútorného hemoroidu, ale obvykle len pri vyvíjaní tlaku na konečník, hemoroid sa dokáže sám vrátiť späť dovnútra,
  • 3. štádium – hemoroidy pri tlaku vyčnievajú z konečníka, ale je už potrebné ich manuálne zatlačiť dovnútra,
  • 4. štádium – dochádza k trvalému prolapsu hemoroidov von z konečníka, ktoré nemožno manuálne zatlačiť späť. 

Odporúčame: ​Riedka stolica sa občas objaví u každého – prečo?! Čo ak sa problém opakuje?

Aké majú vnútorné hemoroidy príznaky?

V súvislosti s hemoroidmi a ich príznakmi sa často hovorí o tom, že ide o bolestivý zdravotný problém. Avšak, bolesť bežne vyvolávajú hlavne vonkajšie hemoroidy, ktoré sú prítomné priamo na análnom otvore. Tento typ hemoroidov býva obvykle dobre viditeľný aj voľným okom. Vnútorné hemoroidy bývajú dlhodobo bezbolestné, v mieste ich výskytu totiž nie sú zvlášť prítomné nervové zakončenia. 

Avšak, k bolestivosti môže dôjsť v prípade neliečenia a postupu ochorenia do závažnejších štádií, teda ak sú hemoroidy príliš veľké a začínajú vyčnievať z análneho otvoru. Najčastejšie príznaky, ktoré upozorňujú na možný výskyt vnútorných hemoroidov, sú nasledovné:

  • krvácanie z konečníka (jasnočervená krv na toaletnom papieri),
  • hnisavý výtok pri vylučovaní stolice,
  • nepríjemný pocit podráždenia alebo nepohodlia v oblasti konečníka,
  • pocit plnosti v konečníku a nedostatočného vyprázdnenia,
  • v neskoršom štádiu vyčnievajúce uzly (obvykle vlhké ružové hrbolčeky) z análneho otvoru, ktoré je možné alebo nie je možné zatlačiť späť. 

Prečo vznikajú vnútorné hemoroidy?

Známych je viacero rizikových faktorov, ktoré sa môžu podieľať na vzniku vnútorných hemoroidov. Riziko hemoroidov sa prirodzene zvyšuje spolu so stúpajúcim vekom (vyššie riziko nad 45 rokov). Vplyvom starnutia totiž okrem iného dochádza aj k strate elasticity tkanív a ciev, a to aj tých v oblasti konečníka. Rolu tiež môžu zohrávať genetické faktory, respektíve genetická predispozícia. 

Významným rizikovým faktorom súvisiacim so životným štýlom jedinca je zápcha a s ňou súvisiace úporné vylučovanie veľmi tvrdej stolice – vyvíja sa obrovský tlak na črevá i žily v análnom otvore. Zvýšený tlak na danú oblasť môže byť vyvíjaný aj z dôvodu dlhého vysedávania na záchode, chronického kašľa a kýchania či zdvíhania ťažkých predmetov.

Ďalej sa na vzniku hemoroidov môžu podieľať aj tieto činitele:

  • tehotenstvo (rastúca maternica zvyšuje tlak na panvové orgány, vplyv majú v tomto smere aj meniace sa hladiny hormónov a prítomné zápchy, ktoré sú v tehotenstve časté), 

  • nedostatočný príjem vlákniny (je častou príčinou zápchy),
  • nedostatočný príjem tekutín (podieľa sa na zápche),
  • nadváha a obezita,
  • nedostatok pohybu a sedavé zamestnanie,
  • chronické hnačky,
  • časté bicyklovanie (spôsobuje opakovaný tlak a dráždenie okolia konečníka),
  • niektoré chronické ochorenia tráviaceho traktu.

Diagnostika vnútorných hemoroidov

Pri podozrení na hemoroidy návštevu lekára neodkladajte. Hoci sú v lekárni dostupné aj rôzne voľnopredajné prípravky na hemoroidy, je vhodné počuť najskôr z úst lekára jasnú diagnózu. Krvácanie z konečníka totiž môže mať aj iné príčiny, a to aj omnoho vážnejšie. Tento príznak sa objavuje napríklad aj pri rakovine hrubého čreva a konečníka. 

Ak vnútorné hemoroidy nie je vidieť zvonka konečníka, ich prítomnosť môže lekár odhaliť bežným rektálnym vyšetrením (cez konečník pomocou prstov). Vyčnievajúce vnútorné hemoroidy alebo vonkajšie hemoroidy odhalí aj vizuálne vyšetrenie konečníka. Lekár však môže nariadiť aj ďalšie vyšetrenia s cieľom potvrdenia diagnózy hemoroidov a vylúčenia iných diagnóz, napr. prítomného nádoru. 

Ide spravidla o zobrazovacie diagnostické metódy, vrátane anoskopie a rektoskopie, ktoré vyšetria postihnutú oblasť do rôznej hĺbky. Nariadiť tiež môže kolonoskopiu, pri ktorej lekár vyšetrí výstelku hrubého čreva v celej jeho dĺžke. 

Ako liečiť vnútorné hemoroidy?

Liečba vnútorných hemoroidov závisí v prvom rade od ich závažnosti. Prvotné štádiá, ktoré nie sú sprevádzané vážnejšími zdravotnými ťažkosťami, obvykle pomôžu zvládnuť aj voľnopredajné prípravky z lekárne a režimové opatrenia. Využívajú sa mastičky, gély, ako aj rektálne čapíky. Liečivá pomáhajú zmierňovať opuch, svrbenie, prípadnú bolesť, tiež tlmia zápal. Niekedy sa uplatňujú venotoniká na zlepšenie pružnosti cievnych stien.

Okrem toho sa odporúčajú teplé sedacie kúpele s bylinkami, napríklad dubovou kôrou. Dôležitá je dôsledná hygiena análneho otvoru. Po stolici je vhodné konečník umyť vodou, prípadne sa odporúčajú neparfumované toaletné papiere alebo ideálne vlhčený toaletný papier. Ďalej sa odporúčajú niektoré režimové opatrenia, ktoré môžu pomôcť zlepšiť priebeh ochorenia:

  • pravidelné vylučovanie stolice (vyhýbanie sa zadržovaniu)
  • zvýšenie podielu vlákniny v strave,
  • zvýšený príjem tekutín,
  • dostatok pohybu,
  • vyhýbanie sa dlhému sedeniu,
  • cvičenia na posilnenie svalov panvy,
  • brušné masáže. 

Ak je problém s hemoroidmi závažnejší a konzervatívna liečba nezaberá, prípadne sa problém opakuje, odporúča sa zákrok. Na výber je dnes mnoho metód na odstránenie hemoroidov, vrátane ligácie vnútorných hemoroidov (podviazanie gumičkou), skleroskopie (aplikácia chemického roztoku do hemoroidov injekciou) či ošetrenia laserom. Najvhodnejšiu metódu odstránenia hemoroidov je potrebné konzultovať s lekárom. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní