Život bez sleziny či žalúdka – bez ktorých orgánov dokáže človek žiť?

Život bez sleziny či žalúdka – bez ktorých orgánov dokáže človek žiť?

Zamýšľali ste sa niekedy nad tým, bez ktorých vnútorných orgánov by človek mohol prežiť? Vnútorné orgány sa zdajú byť na prvý pohľad nenahraditeľné, predsa len každý z nich má určité dôležité úlohy v rámci fungovania celého organizmu. Možno však povedať, že bez viacerých z týchto orgánov sa naše telo, takpovediac, zaobíde. Človek môže bez niektorých orgánov žiť prakticky bez obmedzenia, bez iných zase s určitými menšími alebo väčšími obmedzeniami. Pozrite sa spolu s nami na to, ktoré z vnútorných orgánov nie sú pre život človeka úplne nevyhnutné.

Obličky

Obličky sú pre život človeka nevyhnutné. Filtrujú krv, tvoria moč a pomáhajú z tela odstraňovať škodlivé odpadové látky a splodiny metabolizmu, okrem toho plnia ďalšie funkcie. Ak obličky stratia z veľkej časti svoje filtračné schopnosti, v tele človeka sa začnú hromadiť odpadové látky a prebytočné tekutiny. To postupne vedie k ohrozeniu života. Avšak, za normálnych okolností má človek obličky dve a v prípade, že jedna je plne funkčná, bez druhej sa zaobíde. Život s jednou zdravou obličkou je prakticky bez obmedzení. Pri zlyhaní oboch obličiek je však nevyhnutná dialýza alebo transplantácia. 

Odporúčame: Karnozín a jeho účinky – ako pôsobí na ľudský mozog a celé telo?

žlčník

Zdroj: Shutterstock®

Žlčník

Tráviaca sústava človeka pozostáva z viacerých orgánov, ktorých úlohou je prijímanie, spracovanie a vylučovanie potravy. Hoci má každý z týchto orgánov rôznorodé funkcie, mnohé z nich nie sú nevyhnutne potrebné pre život. Bez niektorých orgánov tráviacej sústavy možno žiť s trochu väčšími obmedzeniami, bez iných takmer bez obmedzení. Ako prvý môžeme spomenúť žlčník, ktorého úlohou je zhromažďovať žlč a vylučovať ju pri procese trávenia. V prípade niektorých ochorení žlčníka (zápal, kamene, rakovina) a rozvoja komplikácií sa neraz pristupuje k odstráneniu tohto orgánu. Život bez žlčníka so sebou nenesie veľké obmedzenia, lekár môže odporučiť najmä úpravu stravovania. 

Žalúdok

Môže sa to zdať nemožné, no človek môže žiť aj bez žalúdka. Tento orgán tráviacej sústavy slúži na hromadenie a trávenie potravy. V prípade niektorých ochorení, napríklad rakoviny, však môže byť nevyhnutné odstránenie časti alebo celého žalúdka. V tomto prípade sa v rámci tráviaceho traktu prepája pažerák s tenkým črevom. Život bez žalúdka sa obvykle spája už s väčšími obmedzeniami. Potrebná býva úprava stravy a človek môže spravidla konzumovať len malé porcie jedla viackrát denne. Pri odstránení žalúdka môže hroziť podvýživa, preto lekár niekedy nariaďuje aj užívanie doplnkov stravy. 

Pankreas

Tráviaci trakt zahŕňa aj vyššie spomínaný pankreas, inak nazývaný podžalúdková žľaza. Jednou z jeho funkcií je tvorba pankreatickej šťavy, ktorá je vylučovaná do tenkého čreva, kde pomáha pri trávení. V pankrease sa tiež tvoria niektoré hormóny, napr. inzulín. Podobne ako pri predchádzajúcom žalúdku, tak i v dôsledku ochorení pankreasu môže byť potrebné jeho odstránenie, v lepšom prípade len určitej časti, vo vážnych prípadoch celého orgánu. Život bez pankreasu je pomerne problematický, ale je možný. Pacientovi hrozia tráviace problémy a cukrovka z dôvodu straty inzulínu. Jedinec bez pankreasu musí obvykle dodržiavať prísnu diétu, rovnako je potrebné dopĺňanie látok, ktoré už pankreas nemôže produkovať, teda enzýmov aj hormónov. 

Hrubé črevo a appendix

Spomedzi tráviacich orgánov ešte môžeme spomenúť hrubé črevo, ktoré pre život rovnako nie je nevyhnutne potrebné, hoci kvalita života je bez tohto orgánu výraznejšie ovplyvnená. Hrubé črevo spätne vstrebáva vodu, zahusťuje svoj obsah, tvorí stolicu a posúva ju smerom ku konečníku na vylúčenie. Ak je potrebné odstrániť hrubé črevo, pacientovi je buď vytvorené vrecko na konci hrubého čreva plniace funkciu hrubého čreva, alebo je vytvorený vývod z čreva a vak na vonkajšej strane tela za účelom zhromažďovania stolice. 

V súvislosti s hrubým črevom ešte môžeme spomenúť appendix, čiže červovitý prívesok slepého čreva, ktoré predstavuje vakovitý začiatok hrubého čreva. Odstránenie appendixu je pomerne bežnou praxou v prípade, ak dôjde k jeho zapáleniu či prasknutiu. Hoci sa červovitému prívesku hrubého čreva pripisujú určité menšie úlohy, napr. imunitná funkcia, život bez neho je prakticky bez akýchkoľvek obmedzení. 

Odporúčame: Osteosarkóm – ako sa prejavuje najčastejšia forma rakoviny kostí?

appendix

Zdroj: Shutterstock®

Slezina

Slezinu z hľadiska jej funkcií radíme k lymfatickému, ale aj cievnemu systému. Napomáha pri tvorbe protilátok a rovnako vychytáva a zneškodňuje staré alebo poškodené červené krvinky. Slezina je však pomerne dobre nahraditeľná, jej funkcie po odstránení totiž sčasti preberajú ďalšie vnútorné orgány, ako pečeň, kostná dreň a lymfatické uzliny. Pacientovi môže byť slezina odstránená napríklad z dôvodu roztrhnutia alebo zväčšenia orgánu, tiež v prípade, ak iné druhy liečby nezaberajú. Život bez sleziny so sebou neprináša väčšie obmedzenia, no jedinec môže mať zníženú imunitu, preto by si mal viac dávať pozor na svoje zdravie. Odporúča sa napríklad podstúpiť potrebné očkovania, ktoré prispejú k prevencii infekcií. 

Štítna žľaza

Štítna žľaza má za úlohu produkovať viaceré hormóny, ktoré napríklad vplývajú na metabolizmus či rast a aktivitu viacerých systémov v tele. Človek môže o štítnu žľazu prísť z viacerých príčin, napríklad z dôvodu rizikových uzlíkov na žľaze, rakoviny, či jej nadmernej aktivity, ak iné druhy liečby nezaberajú. Ak je pacientovi odstránená štítna žľaza, spravidla musí do konca života užívať syntetické verzie hormónov štítnej žľazy, prípadne iné potrebné látky. Okrem toho však život bez štítnej žľazy so sebou väčšie obmedzenia neprináša. 

Pohlavné orgány

Ako posledné ešte môžeme spomenúť ženské aj mužské pohlavné orgány, ako sú napríklad vaječníky, maternica, semenníky, prostata a iné. Primárnou funkciou pohlavnej sústavy je rozmnožovanie, teda splodenie potomstva. Pre udržanie života však reprodukčné orgány potrebné nie sú. To, aké obmedzenia prináša ich odstránenie, záleží od konkrétneho orgánu. Vo všeobecnosti sa však obmedzenia týkajú predovšetkým možnosti splodiť dieťa. Podľa potreby môže byť po odstránení niektorých orgánov nevyhnutné dopĺňanie konkrétnych hormónov pre udržiavanie hormonálnej rovnováhy. Iné obmedzenia sa spravidla s odstránením pohlavných orgánov nespájajú. 

Odporúčame: Viete, čo sú mandľové kamene? Ako sa zbaviť tohto nepríjemného problému?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní