Mrazom sušené ovocie: ako si vybrať kvalitu plnú vitamínov?

Mrazom sušené ovocie: ako si vybrať kvalitu plnú vitamínov?

Ovocie sušené mrazom (známe aj ako lyofilizované ovocie) si získava čoraz väčšiu obľubu vďaka svojej schopnosti zachovať výživové hodnoty, farbu, tvar a chuť ovocia.

Samotný proces lyofilizácie proces umožňuje dlhodobé skladovanie bez použitia konzervačných látok, ale zároveň udržiava ovocie chrumkavé a plné chuti. Aké sú jeho ďalšie výhody a ako prebieha samotné sušenie mrazom?

Výhody lyofilizovaného ovocia

Lyofilizované ovocie je obľúbené nielen kvôli jeho chuti. Jeho konzumácia totiž prináša aj ďalšie benefity.

  • Zachovanie nutričných hodnôt - sušenie mrazom lepšie zachováva vitamíny, minerály a antioxidanty 
  • Bohatý zdroj vlákniny - tá je dôležitá pre zdravie tráviaceho systému a zároveň pomáha udržiavať pocit sýtosti
  • Chuť a farba - ovocie si udržiava svoju prirodzenú chuť a farbu, vďaka čomu je mimoriadne obľúbené aj u detí
  • Textúra - chrumkavá textúra je v porovnaní s tradične sušeným ovocím oveľa príjemnejšia
  • Dlhá trvanlivosť - odstránením vody sa výrazne predlžuje skladovateľnosť ovocia bez potreby pridania konzervačných látok
  • Dostupné po celý rok - či už máte radi iba niektorý druh, alebo preferujete mix viacerých, lyofilizované ovocie si môžete užiť nielen počas sezóny, ale aj v zimných mesiacoch

Čo je sušenie mrazom?

Sušenie mrazom ( lyofilizácia) je proces, pri ktorom sa ovocie najprv zmrazí v nízkych teplotách, a potom sa pod tlakom odstráni voda. Odstránenie vody je kľúčové pre dlhodobé skladovanie, pretože mikroorganizmy, ktoré spôsobujú rozklad potravín, potrebujú na svoj rast vodu.

Vďaka tomu si môžete byť istí, že mrazom sušené jahody, maliny, čučoriedky či banány sú bezpečnou pochúťkou aj pre vaše deti. A viete, čo je na tom najlepšie? Že toto sušené ovocie si môžete vychutnať spolu s nimi.

Vyberte si kvalitné lyofilizované ovocie

Pri výbere lyofilizovaného ovocia je dôležité pozrieť sa na zloženie a vybrať si produkty bez pridaného cukru a konzervačných látok, ktoré by mohli znižovať nielen nutričnú hodnotu, ale aj celkovú kvalitu produktu. Balenie by malo byť pevné a vzduchotesné, aby ochránilo ovocie pred vlhkosťou a vzduchom.

Pozor si dajte aj na podozrivo nízku cenu. Tá totiž nemusí vždy znamenať dobrú kúpu. Kvalitné lyofilizované ovocie môže byť drahšie kvôli nákladom na udržateľné pestovacie a výrobné metódy. 

Zárukou dobrého výberu sú overení výrobcovia a distribútori, ktorí sa špecializujú na predaj zdravých snackov a potravín.

Využitie lyofilizovaného ovocia

Lyofilizované ovocie je vhodné pre rôzne použitie. Ide o zdravý snack, na ktorom si môžete zamaškrtiť priamo z balenia. Častokrát sa však pridáva aj do müsli, kaše alebo jogurtu na raňajky, používať v pečení alebo ako prísada do smoothie pre zvýšenie nutričnej hodnoty. 

Je to tiež obľúbená surovina v príprave dezertov - vďaka jeho atraktívnemu vzhľadu ním skrášlite každú domácu pochúťku.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní