Rýchle 5-minútové cvičenie v kancelárii: Úľavu pocíti telo i myseľ!

Rýchle 5-minútové cvičenie v kancelárii: Úľavu pocíti telo i myseľ!

Kancelársku prácu, či už ide o prácu na úrade, v redakcii alebo akejkoľvek kancelárii, skrátka prácu za stolom, radíme medzi typické sedavé zamestnania. V súčasnej dobe má podobný druh zamestnania skutočne obrovská časť populácie. Veľké množstvo ľudí pracuje sediac na stoličke pri počítači dennodenne niekoľko hodín. Takýto druh zamestnania pritom so sebou nesie viaceré zdravotné riziká. Dlhodobé sedenie môže viesť k problémom s chrbticou, napríklad k bolestiam v krčnej aj krížovej oblasti. Taktiež môže byť u osôb so sedavým zamestnaním vyššie riziko rozvoja nadváhy a obezity, niektorých cievnych ochorení či dokonca problémov s nepríjemnými hemoroidmi

Konkrétne typy práce však dlhodobé sedenie skrátka vyžadujú a nedá sa to zmeniť, jedine, že by človek úplne zmenil zamestnanie. Ako teda neohroziť svoje zdravie? Dôležité je hlavne kompenzovať fyzickú nečinnosť v práci dostatkom potrebného pohybu vo voľnom čase. Ak nie ste napríklad od práce veľmi ďaleko, choďte pešo či na bicykli. Ak to nie je možné, doprajte si pravidelne prechádzky v prírode. Výťah nahraďte schodmi. Alebo si môžete v pohodlí domova pustiť na internete video a zacvičiť si podľa neho jogu, pilates alebo nejaké kardio či silové cvičenie. Dôležité je skrátka udržovať telo v pohybe najviac, ako sa to len dá. Trochu si zacvičiť je však možné i priamo v kancelárii. Čo vy na to?

Krátke natiahnutie, úžasné výsledky

Človek so sedavým zamestnaním spravidla väčšinu času v práci práve presedí na stoličke. Ako sme už spomenuli vyššie, pre zdravie tela to rozhodne nie je najlepšie. Ak máte sedavé zamestnanie a chcete niečo pre svoje telo urobiť, je viacero spôsobov, ako na to. V prvom rade je dôležité za stolom sedieť správne. Sedenie so zhrbeným chrbtom či prekríženými nohami môže byť príčinou bolestí rôznych častí chrbtice. Ideálne je tiež robiť si pravidelné prestávky, i keď len krátke, počas ktorých sa od stola postavíme a trochu prejdeme. Môže to byť len prechádzka na toaletu či po pohár vody. Telo to ocení. Pre niektorých môže byť dobrou voľbou aj umiestnenie stola s nastaviteľnou výškou do kancelárie, pri ktorom nemusí človek len sedieť, ale podľa potreby pri ňom môže pracovať aj postojačky.

Iným zase môže pomáhať v práci striedavé sedenie na fitlopte. Správne sedenie na fitlopte posilňuje brušné a chrbtové svaly a môže pomôcť k uvoľneniu bolesti chrbta, taktiež môže podporiť správne držanie tela. Spomínanú krátku prestávku však môžete využiť aj na krátke cvičenie, akýsi strečing, ktorý pomôže uvoľniť a natiahnuť svalstvo a odstrániť napätie v celom tele z dlhého sedenia. Skúste v kancelárii 5-minútovú office jogu z videa vyššie. Možno vás prekvapí, o koľko lepšie sa budete po tých pár minútach a cvikoch cítiť, a to nielen fyzicky. Vaša myseľ na pár minút taktiež vypne, otvorí sa a prečistí. Po krátkej prestávke sa tak môže človek plný síl vrátiť do práce. Čo poviete, skúsite to tiež?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní