Sezóna húb 2021: Ako huby správne spracovať a skladovať?

Sezóna húb 2021: Ako huby správne spracovať a skladovať?

Pekná a farebná jeseň, aká u nás práve prevláda, je priam ideálnym obdobím pre zber húb. Patríte medzi milovníkov húb? Potom nebude na škodu vybrať sa na príjemnú prechádzku lesom. Ak budete mať trochu šťastia a dobrý zrak, pravdepodobne neodídete naprázdno. Veď uznajte, že praženici s čerstvými, lesom voňajúcimi, hubami či silvestrovskej kapustnici by odolal iba málokto.

Aj keď je rast húb pokladaný za hotovú alchýmiu, jesenné, no stále nie tak studené, počasie hubám prospieva. Vtedy naozaj rastú ako po daždi. Nazbieranú hubovú nádielku je však potrebné čo najskôr spracovať. Viete ako na to? Ako by sme mali huby správne skladovať, aby vydržali čo najdlhšie?

Odporúčame: 7 dôvodov, prečo jesť shiitake: Aké účinky má táto liečivá huba?

zber húb

Zdroj: Shutterstock®

Huby – chutný dar prírody

Huby rastú vo všeobecnosti takmer celoročne, s výnimkou zimných mesiacov. Pre hubárov je však najdôležitejšie obdobie od apríla do novembra, kedy počas hlavnej hubárskej sezóny natrafíte v lesoch na väčšinu jedlých, ale aj nejedlých húb. Zber húb si vyžaduje maximálne sústredenie, aj malý nepovšimnutý detail a zle odhadnutý druh huby môže spôsobiť tráviace ťažkosti, otravu a v krajnom prípade aj smrť. Buďte preto pri zbere opatrní a riaďte sa pravidlom: ,,Dvakrát meraj a raz rež“. Ak máte pri danom druhu pochybnosti, poraďte sa so skúsenejším hubárom. Jedlé a známe slovenské huby sú však chutným doplnkom mnohých jedál.

Pozri aj: Poznáte účinky huby reishi? Podporí imunitu a zvládne toho ešte viac!

huby v lese

Zdroj: Shutterstock®

Možnosti spracovania húb

Čerstvé huby z lesa je dôležité čo najskôr spracovať. Aj napriek tomu, že existuje nespočetné množstvo druhov jedlých húb, vo všeobecnosti možno huby spracovať sušením, mrazením, zavarením, pripraviť z nich sypké hubové korenie či priamo ich spracovať do práve pripravovaného jedla.

Sušenie húb

Sušenie je praktickým a najzaužívanejším spôsobom spracovania húb. Ide aj o najtrvanlivejší spôsob spracovania, vďaka ktorému si zachovajú svoju jedinečnú arómu a chuť. Ak plánujete huby sušiť, je dobré ich pretriediť a použiť iba zdravé a nečervivé kúsky. Huby nie je vhodné umývať, nasucho by sme mali iba odstrániť prípadné nečistoty. Potom huby nakrájame ostrým nožom zhruba na 5 mm plátky. Keďže huby v sebe obsahujú množstvo vody, je potrebné rátať s tým, že sušením svoj objem zmenšia na polovicu. Nakrájané huby kladieme na plech/podnos vystlaný papierom na pečenie, vhodné sú napríklad aj noviny. Huby sušíme na vzduchu v polotieni, v blízkosti radiátorov, možné je aj sušenie v sušičke či rúre pri teplote okolo 50 – 60°C. Dobre vysušené huby skladujeme ideálne v sklenených nádobách na suchom a tmavom mieste. Pamätajte na to, že pri varení je potrebné sušené huby vopred namočiť do vody (najlepšie aspoň na 30 minút). Vodu z húb potom zlejeme.

Zaujme ťa: Čo dokáže liečivá huba maitake? Tancujúca huba je veľkým darom prírody!

sušené huby

Zdroj: Shutterstock®

Mrazenie húb

Ďalším, nemenej populárnym, spôsobom spracovania húb je ich mrazenie. Tento rýchly a jednoduchý spôsob uskladnenia je vhodný takmer pre všetky druhy húb. Takto spracované huby sú chutnou ingredienciou do rôznych polievok či omáčok. Pozor, nazbierané huby je dôležité pred samotným mrazením nielen zbaviť nečistôt, ale aj tepelne spracovať. Huby pred varením nakrájame, tie menšie necháme vcelku. Varíme v osolenej vode zhruba 2 – 3 minút. Potom huby precedíme, opláchneme v studenej vode, preložíme do nádobiek vhodných na mrazenie a dáme zamraziť. Niektorí si huby predpripravujú napríklad aj s cibuľkou. Takúto zmes potom už len stačí použiť do polievky. Pamätajte na to, že mrazené huby nevydržia v mrazničke večnosť a mali by ste ich spotrebovať ideálne do troch mesiacov.

Inšpiruj sa: Medicinálne huby: Ako nám liečivé huby dokážu pomôcť so zdravím?

mrazenie húb

Zdroj: Shutterstock®

Zaváranie húb

Vedeli ste, že huby možno zavárať nielen v slanom, ale napríklad aj sladkom náleve? Takto spracované huby sú ideálnou ingredienciou do rôznych polievok či omáčok. Výhodou zaváraných húb je fakt, že ich už netreba vopred namáčať. Nálev z nich určite nevylievajte a pridajte do varenia. Vynikajúco dochutí každú polievku či iné pripravované jedlo. Zavárať môžeme takmer všetky druhy húb, ktoré nazbierate. Mnohé z nich možno zavariť aj na sladkokyslý spôsob a poslúžia vám tak napríklad ako náhrada uhoriek či nakladanej fermentovanej zeleniny. Postup pri zaváraní je jednoduchý – huby nakrájame na malé kúsky, povaríme ich v slanej vode zhruba 5 minút, potom ich prudko schladíme v studenej vode, naložíme do pohárov, zalejeme pripraveným nálevom a sterilizujeme zhruba 30 minút. Skúsené gazdinky odporúčajú huby znova sterilizovať na tretí deň, a to opäť na 30 minút. Inak by sa vám mohli ľahko a rýchlo pokaziť.  

Odporúčame: Rakytník rešetliakový: Spoznajte jeho účinky aj možnosti spracovania plodov!

zavárané huby

Zdroj: Shutterstock®

Korenie z húb

Z húb si viete pripraviť aj vynikajúce dochucovadlo či korenie. Opäť možno použiť viacero druhov húb, najčastejšie, respektíve najchutnejšie sú najmä hliva a bedľa. Huby je potrebné najskôr poriadne usušiť a potom zomlieť na mlynčeku alebo rozmixovať. Podľa chuti možno pridať čierne korenie, podrvenú zelerovú alebo petržlenovú vňať, mletú papriku či iné korenia, ktorými viete vytvoriť zaujímavé chuťové kombinácie. Hubovým korením dochutíte nielen polievky, ale aj iné jedlá, ktoré si žiadajú voňavú hubovú arómu.   

Pozri aj: Brusnica obyčajná – TOP záchranca pri zápale močových ciest?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní