30-minútová hormonálna joga: Skvelý spôsob, ako podporiť hormonálnu rovnováhu!

30-minútová hormonálna joga: Skvelý spôsob, ako podporiť hormonálnu rovnováhu!

Hormóny ľudského tela majú obrovské množstvo úloh a funkcií. Vplývajú na činnosť viacerých vnútorných orgánov, pohlavný vývin, rast, metabolizmus a podobne. Sú produkované žľazami s vnútorným vylučovaním, ktoré tvoria endokrinný systém. Nenahraditeľné hormóny produkuje napríklad štítna žľaza, podmozgová žľaza, pankreas, nadobličky i mužské a ženské pohlavné žľazy. Ak však niektoré hormóny, respektíve žľazy, ktoré ich vylučujú, nefungujú správne, alebo sú vylučované v malom či naopak nadmernom množstve, môže dôjsť k rozvoju rozličných zdravotných problémov a k takzvanej hormonálnej nerovnováhe. Príčinou hormonálnej nerovnováhy môžu byť rozličné poruchy a ochorenia hormonálneho systému, napríklad i nádorové ochorenia.

Vplyv má aj životný štýl, strava, fajčenie, alkohol i niektoré lieky. Konkrétne príznaky závisia od toho, ktoré hormóny, respektíve žľazy s vnútorným vylučovaním, nefungujú správne. Objaviť sa môže nadmerná únava, problémy so spánkom, priberanie alebo chudnutie, zníženie libida, poruchy menštruačného cyklu a podobne. Pri podpore hormonálnej rovnováhy v tele môžu byť nápomocné rôzne liečivá, prírodné prostriedky, zmena životného štýlu i zdravá strava. Skvelé účinky však má i takzvaná hormonálna joga. Ak máte problémy s hormónmi, alebo len chcete podporiť svoju hormonálnu rovnováhu, neváhajte si ju zacvičiť. Skúsiť môžete sériu cvikov a pozícií na podporu hormónov, ktorú nájdete vo videu nižšie. 

Odporúčame: Fitness rutina Veroniky Vágnerovéj: Čo ju udržiava vo forme?

Aké sú účinky hormonálnej jogy?

Joga je skutočne skvelé cvičenie, ktoré si našlo milióny fanúšikov naprieč celým svetom. Niet sa však čomu čudovať. Je mnoho dôvodov, prečo cvičiť jogu. Toto cvičenie v prvom rade posilní telo i ducha. Zlepšuje flexibilitu, pomáha pri bolestiach pohybového aparátu, harmonizuje trávenie, zlepšuje koncentráciu a odbúrava nadmerný stres. Ranná joga človeka skvelo prebudí, naštartuje a pripraví na nový deň, joga vo večerných hodinách mu zase pomôže spomaliť a pripraviť sa na spánok. Pri hormonálnej nerovnováhe a rôznych ťažkostiach s hormónmi sa zase oplatí pravidelne precvičovať hormonálnu jogu.

Ide o sériu cvikov a pozícií, ktoré boli vytvorené tak, aby napomáhali reaktivovať produkciu hormónov. Môžu výrazne pomáhať pri problémoch so ženskými pohlavnými hormónmi, ale aj hormónmi štítnej žľazy. Hormonálna jogová terapia má priaznivý vplyv na produkciu a hladinu hormónov v tele. Skvelo pomáha ženám pri rozličných problémoch, akými sú napríklad predčasná menopauza či výrazné prejavy menopauzy, predmenštruačný syndróm, syndróm polycystických vaječníkov (PCOS), endometrióza, tiež problémy s plodnosťou či znížená činnosť štítnej žľazy. Je vhodná pre ženy v akomkoľvek veku. Samozrejme, i tieto jogové cviky majú mnoho ďalších účinkov. Posilníte si vďaka nim svalstvo, podporíte správne držanie tela a odbúrate stres či emočnú nerovnováhu. 

Odporúčame: 30-minútový pilates na precvičenie celého tela: Zvládnu ho aj začiatočníci!


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní