Aké zdravotné problémy môže spôsobiť home office? Vedeli ste o nich?

Aké zdravotné problémy môže spôsobiť home office? Vedeli ste o nich?
  • 13.02.2021
  • Michaela Kožáková

Mnohí z nás o tom snívali roky – pracovať z domu. Žiadne dlhé dochádzanie, hodiny v zápchach, kancelárska politika, nekonečné mítingy či automatová káva. A teraz máme, čo sme chceli – vytúžený home office. Riešenie mailov, zoom stretnutia, spracovanie dokumentov –všetko jednoducho pohodlne z našej obývačky či kuchyne. Vedeli ste však, že i práca z domu vám môže spôsobiť rôzne zdravotné a psychické problémy, ak nepracujete správne a inteligentne? My vám prezradíme, aké sú najčastejšie neočakávané zdravotné problémy, ktoré sa vyskytnú pri práci z domu a ako sa im môžete vyhnúť.

Bolesti

Pri práci z domu, ale i v kancelárii, je dôležité mať kvalitnú stoličku a správnu výšku stola. To však nestačí. Na to, aby ste predišli bolestiam chrbta, ramien, svalov, stuhnutiu krku, musíte správne sedieť. Nadstavenie správnej ergonómie je veľmi dôležité. Strnulé a asymetrické sedenie za počítačom s predkloneným hrudníkom zaťažuje bedrovú časť chrbtice a jej vrchnú časť. Na stoličke seďte poriadne, nie „na pol zadku". Nohy nekrčte, nevykladajte ich na podstavec stoličky, neprekladajte ich, pretože týmto prispievate k deformovaniu vašej chrbtice. Krk držte v prirodzenej polohe. Odporúča sa vstať a trochu sa poprechádzať raz za hodinu, aby nedošlo k stuhnutiu tela, a počas dňa piť veľa vody, aby boli svaly hydratované.

Ďalším problémom je i namáhanie zápästia a rúk, čo môže viesť k syndrómu karpálneho tunelaAby ste sa vyhli bolestiam zápästia a rúk a súvisiacim problémom, nezabudnite používať ergonomickú myš, robte si prestávky, precvičte si zápästie. 

Pozor takisto na oči. Obrazovka počítača by mala byť vzdialená minimálne 45 centimetrov a maximálne 70 centimetrov od vašej tváre. Pomôžte si jednoduchým trikom – predpažte ruku, ak sa vaše prsty dotýkajú obrazovky, máte tú správnu dĺžku. Pri práci cez deň dbajte na to, aby ste mali dostatok prirodzeného svetla. 

Neprehliadni: KVÍZ: Aké sú vaše znalosti o ľudskom tele? Preverte svoje vedomosti!

Prejedenie sa

Zdroj: shutterstock

Prejedanie sa

Práca z domu prináša so sebou i rôzne nevýhody. Mnoho ľudí trpí stresom v dôsledku faktorov ako je finančná situácia, online výučba detí, práca v blízkosti svojho partnera. Tento stres v nás môže vyvolať chuť po nezdravom, kaloricky výdatnom jedle ako sú hamburgery, cukrovinky. Tým, že sme menej pohybovo aktívni, dochádza k tomu, že sa prejedáme a priberáme. Neprispieva k tomu ani fakt, že máme ľahký prístup ku chladničke a denne si doprajeme rôzne pochúťky a občerstvenia, čo by sme počas práce v kancelárií nerobili. Ako tomuto predísť? Vyhnite sa jedeniu za počítačom. Naučte sa odložiť prácu a mať skutočnú obednú prestávku. Inak si zvyknete okrem obeda dopriať aj rôzne maškrty počas práce a môže sa stať, že zjete celý cheesecake alebo balík čipsov bez toho, aby ste si to vôbec uvedomili. Dodržujte vyváženú stravu a doprajte si dostatočný pohyb. 

Syndróm vyhorenia, prepracovanosť

Pri práci z domu je nevyhnutné striktne si určiť pracovnú dobu. Tým, že nemusíme bežať vyzdvihnúť deti zo škôlky alebo ísť na poštu, venujeme práci viac času, ako zvyčajne, keď sme v kancelárií. V podstate, doma pracujeme viac – už sa nemusíme pripravovať, dochádzať, mať prestávky na kávu, rozhovory s kolegami a je ľahké vynechať obed a večer odpovedať na maily. Toto všetko môže viesť k psychickej únave, prepracovanosti a k emocionálnemu preťaženiu. Nedovoľte, aby sa to stalo aj vám. Padne piata hodina, vypnite počítač. Robte si prestávky, ako keby ste boli fyzicky v práci. Doprajte si čas na oddych, regeneráciu a načerpanie energie.

Nespavosť

Zdroj: shutterstock

Nespavosť, depresia, samota

Civenie na obrazovku počítača celý deň môže spôsobiť, že nebudete môcť zaspať a celú noc budete pozerať do stropu alebo rátať ovečky. Je dôležité vypnúť mobilný telefón, tablet a notebook asi dve hodiny pred spaním, aby ste telu pomohli prejsť do režimu spánku.

Všetci vieme, že sociálne médiá v nás vyvolávajú potrebu porovnávať sa so životom iných ľudí, čo môže viesť k problémom so sebaúctou a depresii. Keď máme home office a sme zatvorení doma, o to viac sa nám zdá, že všetci naokolo vedú viac spoločenský život ako my. Obmedzte takisto pozeranie televízora s negatívnymi správami. Choďte radšej von alebo si pozrite dobrý film.

My, ľudia sme spoločenskí tvorovia a potrebujeme každý deň určitý stupeň priamej a osobnej socializácie. Sociálna izolácia môže prispieť k pocitom depresie a smútku, preto je dôležité, aby ste boli proaktívni. Rozprávajte sa so svojimi kolegami, zavolajte vašej starkej, urobte video call s vašimi priateľmi a oslávte takýmto spôsobom narodeniny, keď sa už inak nedá.

Pozri aj: Domáca masť na bolesť svalov: Ako si ju vyrobiť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní