Čo môže spôsobiť hlien v stolici? Kedy sa s problémom obrátiť na lekára?

Čo môže spôsobiť hlien v stolici? Kedy sa s problémom obrátiť na lekára?

Stolica rozhodne nepredstavuje najvábivejší pohľad, no pravdou je, že z času na čas by sme ju pohľadom mali skontrolovať. To, ako vyzerá, totižto môže veľa napovedať o našom zdraví. Áno, aj stolica môže byť významným ukazovateľom zdravia človeka. 

Za ideálnych okolností by mala byť hnedá (nie veľmi svetlá ani tmavá), primerane pevná a mala by mať tvar valca s hladkým povrchom alebo menšími zárezmi. Zmeny vo farbe a tvare stolice, alebo jej zápachu nemusia, no môžu poukazovať na určitý zdravotný problém. 

Napríklad dočervena sfarbená stolica môže byť spôsobená konzumáciou červenej repy či inej podobnej potraviny, no rovnako môže poukazovať na krvácanie v nižších častiach tráviacej sústavy. Príliš riedka stolica je znakom hnačky, príliš tuhá stolica, vylučovaná po malých kúskoch, je príznakom zápchy. A čo ak sa objaví v stolici hlien? 

Je stolica s hlienom normálna?

Hrubé črevo je za normálnych okolností vystlané vrstvičkou hlienu. Uľahčuje odchod stolice. Priehľadný či žltkastý hlien je bežne prítomný v stolici, no obvykle v tak malých množstvách, že si ho ani nevšimneme. 

Avšak, aj menšie množstvo viditeľného hlienu v stolici môže byť normálne. Čo však v prípade, ak sa nezvyčajne mení farba hlienu alebo je v stolici prítomný v nadmernom množstve? Odhaľte možné príčiny vzniku tohto príznaku! Kedy je nutná diagnostika a vyšetrenie lekárom?

Odporúčame: Kosáčiková anémia – aké škody napácha zmena tvaru červených krviniek?

Aký môže byť dôvod výskytu hlienu?

1. Neinfekčný zápal čriev

Nadmerné množstvo hlienu v stolici, bieleho či inak sfarbeného, môže v prvom rade poukazovať na zápalové ochorenie čriev. Typickým príkladom je Crohnova choroba, pri ktorej dochádza k dráždeniu sliznice čreva. Dochádzať môže k vylučovaniu stolice s krvavým hlienom. K ďalším prejavom patria kŕčovité bolesti brucha, hnačky, zástava plynov i úbytok váhy. 

Hlieny sa môžu v stolici v ešte väčšej miere vyskytovať pri takzvanej ulceróznej kolitíde. Toto zápalové ochorenie hrubého čreva sa rovnako prejavuje opakovanými hnačkami, v ktorých je nadbytok hlienu a niekedy i stopy krvi. Typické sú brušné bolesti či nechutenstvo.

Príčiny oboch zápalových ochorení čriev sú v súčasnosti nejasné. Crohnova choroba aj ulcerózna kolitída navyše predstavujú celoživotné nevyliečiteľné ochorenia, ktorých prejavy možno zmierniť medikamentmi a úpravou stravy. 

2. Infekčný zápal čriev – bakteriálne infekcie

Stolica s hlienom môže byť nielen príznakom neinfekčného zápalu čreva, ale môže značiť aj infekčné ochorenia. Najčastejšie hlien v stolici poukazuje na bakteriálny črevný zápal.

Škodiť môžu baktérie osídľujúce črevný trakt, ako sú niektoré baktérie rodu Salmonella, Shigella, Campylobacter a mnoho ďalších. Menované baktérie patria k najčastejším príčinám otravy jedlom. 

Salmonelóza, šigelóza a iné bakteriálne črevné ochorenia sa obvykle prejavujú rôznorodými sprievodnými ťažkosťami. Stolica býva nielen hlienovitá, ale hlavne riedka. Dokonca sa môže objaviť zelená stolica. Pridávajú sa brušné kŕče, nevoľnosť, zvracanie aj horúčka. Črevná mikroflóra je narušená.

3. Ritné trhliny

Za nadmerným hlienom v stolici môžu stáť mnohé ďalšie príčiny. Môže ísť napríklad o príznak análnych trhlín, teda povrchových defektov v sliznici análneho kanála. Tie môžu vznikať napríklad z dôvodu opakovanej tvrdej stolice i dlhotrvajúcich hnačiek.

4. Črevné polypy

Okrem toho sa zvýšené množstvo hlienu objavuje v stolici aj pri problémoch s väčšími polypmi v črevnom trakte. Črevné polypy bývajú sprevádzané aj hnačkami alebo naopak zápchami, viditeľnou krvou v stolici či brušnými bolesťami. 

5. Hemoroidy

Pomerne bežne sa hlieny v stolici vyskytujú v prípade, aj jedinca trápia hemoroidy. Reč je o zápale žíl v análnom kanáli. Toto ochorenie, ľudovo nazývané aj zlatá žila, býva sprevádzané taktiež krvou z konečníka, pálením a svrbením konečníka, ako aj nepríjemnými pocitmi pri vyprázdňovaní. 

Ak vás trápia hemoroidy, dobré je napríklad zmeniť stravovacie návyky a zamerať stravu hlavne na prevenciu zápchy, ktorá problém zhoršuje.

Odporúčame: ​KVÍZ: Orgány v tele človeka – ako dobre sa vyznáte v ľudskej anatómii?

6. Potravinové alergie a intolerancie

Opakujúci sa problém s viditeľnými hlienmi v stolici môže byť zapríčinený aj stravou, respektíve abnormálnou reakciou organizmu na určitý druh potraviny. Reč je o rôznych alergiách na potraviny či potravinových intoleranciách.

Celiakia, laktózová intolerancia, alergia na mlieko, histamínová intolerancia, neceliakálna gluténová intolerancia. Pri všetkých uvedených i ďalších obdobných zdravotných ťažkostiach sa môže objaviť hlien v stolici. 

Obvykle sa dostavujú aj ďalšie problémy, vrátane nadúvania, hnačiek, zápchy a iných zažívacích ťažkostí. Pri alergiách to môžu byť aj kožné problémy. Príznaky pri alergii sa spravidla dostavujú veľmi rýchlo po konzumácii konkrétnej potraviny, pri intoleranciách sa môžu objaviť aj o niekoľko dní či pri dlhodobej konzumácii problematických potravín. 

Ďalšie možné príčiny hlienu v stolici

Hlien v stolici u detí

Hlien v stolici možno spozorovať aj u menších či väčších detí. Občasný číry či žltkastý hlien môže byť úplne normálny. Zelený hlien sa môže objaviť napríklad po konzumácii väčšieho množstva jedla s chlorofylom, čiže zeleným rastlinným farbivom (listová zelenina, brokolica). 

Opakované problémy s nadbytkom hlienu v stolici však môžu byť zapríčinené aj zdravotným problémom. Hlien sa v stolici môže objaviť pri problémoch s črevnou mikroflórou. Rovnako však môže ísť o príznak intolerancie mliečneho cukru či alergie na bielkovinu kravského mlieka. Hlieny v stolici však môžu byť aj prehltnuté sekréty z nosohltanu pri nádche.

Odporúčame: Trápi vás bolesť či pálenie pri močení? Toto je 9 možných príčin!

Diagnostika hlienu v stolici

Ak je hlien v stolici ojedinelým problémom, spravidla je to normálny hlien a nejde o nič závažné. Avšak, ak pozorujete hlienovitú stolicu pravidelne, prípadne vás trápia aj iné zažívacie problémy, návštevu lekára neodkladajte. Ako sme uviedli vyššie, za hlienom v stolici a ďalšími tráviacimi problémami môže stáť mnoho ochorení, ktoré je potrebné liečiť. 

Lekár podľa potreby nariadi potrebné testy a vyšetrenia. Tie môžu zahŕňať krvné testy aj odobratie vzorky stolice a následnú analýzu stolice. Podľa potreby tiež nariaďuje kolonoskopiu, čo je vyšetrenie hrubého čreva endoskopom, prípadne aj gastroskopiu, pri ktorej sa zvnútra prehliadajú zase horné časti tráviacej rúry.

Následná liečba hlienu v stolici už závisí od nájdenej príčiny ťažkostí, ktorú odhalili vykonané vyšetrenia. Uplatňovať sa môžu rôzne metódy liečby, vrátane medikamentov, chirurgických zákrokov či úpravy stravovania. 

Kedy navštíviť lekára:

  • viditeľná krv v stolici (svetločervená alebo tmavočervená stolica),
  • vyskytne sa abnormálne sfarbenie hlienu,
  • domáci test na skryté krvácanie odhalil prítomnosť mikroskopickej krvi v stolici,
  • tráviace ťažkosti sa objavujú po konzumácii určitej potraviny,
  • dlhodobá zápcha a zástava odchodu črevných plynov,
  • neustupujúca riedka až úplne vodnatá stolica,
  • neobvyklá farba stolice – veľmi tmavá stolica až čierna stolica – môže ísť o príznak krvácania z hornej časti tráviacej sústavy,
  • sivá až biela stolica – môžu byť spôsobené problémami s pečeňou alebo žlčníkom,
  • abnormálne páchnuca stolica (napr. kyslý zápach) – môže ísť o prejav infekcie, zápalu, potravinovej intolerancie a pod. 

Článok aktualizovaný 1.3.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní