Lieky na alergiu – čo je potrebné o nich vedieť?

Lieky na alergiu – čo je potrebné o nich vedieť?

Alergiu možno v jednoduchosti charakterizovať ako neprimeranú reakciu imunitného systému na látku, s ktorou príde do kontaktu. Reč je o takzvanom alergéne. Nejde pritom o žiadnu špeciálnu látku, ale látku bežne prítomnú v okolí. K tým najčastejším patrí napríklad peľ tráv, burín či stromov, tiež roztoče, alebo rôzne potraviny, vrátane mlieka, sóje či arašidov.

Zdravý jedinec s nimi problém prakticky nemá, avšak u alergika dochádza po kontakte s konkrétnym alergénom k chybnej aktivácii protilátok a vzniku alergickej reakcie. Závažné alergie pritom môžu vyústiť až do život ohrozujúceho stavu. Dnes sa pri liečbe alergií uplatňujú rôzne druhy liečiv, ktoré sú pre alergikov nenahraditeľným pomocníkom. Aké druhy liekov na alergiu poznáme a ako fungujú?

Je možné alergiu vyliečiť?

Alergia je považovaná za jednu z foriem porúch imunitného systému, pričom sa vo všeobecnosti udáva, že ju nie je možné úplne vyliečiť. Avšak, vhodne nastavená dlhodobá liečba je nevyhnutná. Alergikovi môže priniesť úľavu od nepríjemných sprievodných ťažkostí a pomôže mu udržiavať zdravotný stav pod kontrolou. V rámci liečby alergií sa uplatňuje medikamentózna liečba, teda liečba pomocou rôznych druhov liekov.

Veľmi dôležité je však v prvom rade vyhýbanie sa kontaktu s konkrétnym alergénom, ktorý alergikovi spôsobuje ťažkosti. Niekedy je to pomerne ťažké, keďže napríklad pele či prach sú bežne prítomné v ovzduší. Pri potravinových alergiách je to o niečo ľahšie, dôležité je vyradenie problematických potravín z jedálnička.

Okrem toho sa uplatňujú aj rôzne režimové opatrenia, ktoré môžu byť pre alergika v závislosti od konkrétneho druhu alergie veľmi nápomocné, vrátane zdravej a vyváženej stravy, udržiavania domáceho prostredia v čistote a podobne. 

Formy liekov na alergiu

Ako sme spomenuli vyššie, dôležitým prvkom liečby alergií je užívanie medikamentov. Lieky na alergiu majú rôznu formu. V prvom rade môže ísť o klasické perorálne podávané tablety alebo kapsuly, ktoré pôsobia systémovo a vplývajú prakticky na celý organizmus. Ďalšie formy liečiv na alergiu majú už spravidla lokálny účinok.

Ide napríklad o inhalačné alebo nosné spreje, ktoré pôsobia v dýchacích cestách. Ďalej sa uplatňujú očné kvapky pri alergických reakciách týkajúcich sa očí. Rovnako môžu mať lieky na alergiu formu krémov a mastí, ktoré sa aplikujú priamo na kožu s cieľom tlmiť alergickú kožnú reakciu. 

Odporúčame: ​Znamená hrčka v prsníku rakovinu? Príčinu odhalí len lekár, no toto sú možné diagnózy

Pri liečbe alergií sa uplatňujú nasledujúce skupiny liečiv:

• Antihistaminiká

Medzi najpoužívanejšie lieky v alergológii patria takzvané antihistaminiká. Ide o skupinu liečiv, ktoré blokujú účinok histamínu, čím tlmia prejavy alergie. Histamín je telu vlastná látka, ktorá má v tele zdravého jedinca svoje funkcie. Avšak, u alergika je jeho pôsobenie pri alergickej reakcii nadmerné a nekontrolované. Antihistaminiká majú rôzne formy. Dostupné sú nielen v tabletách, ale aj ako nosové spreje, kvapky do očí, krémy či dokonca injekcie.

Používajú sa na tlmenie dlhého radu alergických prejavov, vrátane výtoku z nosa, slzenia očí, kýchania, opuchu či nepríjemných kožných alergických prejavov, a to najmä v prípade reakcie po kontakte s hmyzím jedom, určitou potravinou, peľom, prachom či zvieracími chlpmi. 

• Antileukotriény

Ďalšou skupinou liekov, ktoré môžu byť nápomocné pre alergikov, sú takzvané antileukotriény. Tieto medikamenty pôsobia proti alergickému zápalu tým, že blokujú leukotriény.

Ide o zlúčeniny produkované bunkami imunitného systému pri reakcii na alergén alebo iné podnety. Spôsobujú najmä opuch v dýchacích cestách a zvyšujú zápal. Využívajú sa napríklad pri alergickej astme. Pomáhajú znižovať zápal v dýchacích cestách, a tým zlepšovať dýchanie. 

• Kortikoidy

Aj kortikoidy (kortikosteroidy) sa využívajú pri liečbe alergií. Liečivá s kortikoidnými účinkami patria medzi veľmi účinné medikamenty pri liečbe rozmanitých druhov ochorení. Kortikoidy majú protizápalový, antialergický aj imunosupresívny účinok. Pomáhajú potláčať abnormálnu funkciu imunitného systému. V alergológii sa využívajú najmä u pacientov so závažnejším zdravotným stavom, hlavne pri dýchacích ťažkostiach alebo vážnych kožných reakciách. 

Tieto druhy liekov majú požadovaný účinok najmä pri pravidelnom dlhodobom používaní, na rozdiel od spomínaných antihistaminík, ktorých účinok sa dostavuje prakticky po užití. Pri alergiách sa podľa možností uprednostňujú lokálne kortikoidy, napríklad nosové spreje, kvapky, inhalátory či kožné preparáty, u ktorých je nižšie riziko nežiaducich účinkov v porovnaní s perorálne užívanými kortikoidmi. 

• Alergénová imunoterapia

Alergénová imunoterapia predstavuje v podstate liečbu alergénom. Pacientovi sa podávajú (injekčne, perorálne) podľa určitého dávkovacieho rozpisu stopové dávky alergénu, proti ktorému si organizmus vytvorí vlastnú obranu. Takáto forma liečby alergie trvá niekoľko rokov a jej cieľom je dosiahnutie tolerancie konkrétneho alergénu.

Nie je však vhodná pre všetkých alergikov. Napríklad pri pokročilej alebo viacpočetnej alergii sa neodporúča, taktiež môžu liečbe brániť iné závažné ochorenia pacienta. Liečba alergénom sa uplatňuje u alergikov na peľ, roztoče, plesne či hmyzí jed. 

Odporúčame: ​Čo signalizuje zelená stolica u detí a dospelých? Kedy vyhľadať lekára?

• Bronchodilatátory

Pri niektorých alergiách sa využívajú aj bronchodilatátory. Nejde však o klasický liek tlmiaci alergickú reakciu. Funguje tak, že napomáha uľahčovať dýchanie uvoľnením svalov v pľúcach a rozšírením dýchacích ciest. Uplatňujú sa najmä u pacientov trpiacich alergiami spolu s astmou bronchiale. Mávajú formu inhalátorov, ale aj tabliet.

• Adrenalín

V súvislosti s alergiou nemožno nespomenúť adrenalín, nazývaný tiež epinefrín. Ide o hormón a neurotransmiter ľudského tela. Pri alergii sa podáva pacientovi spravidla injekčnou formou (EpiPen – pero s epinefrínom).

Nejde však o bežný liek, nepoužíva sa pri typických sprievodných príznakoch alergie, ale v prípade výskytu anafylaktického šoku, čo je najťažšia forma alergickej reakcie, ktorá môže viesť k poškodeniu až zlyhaniu životne dôležitých orgánov. Podanie epinefrínu je v takomto prípade život zachraňujúce. 

Lieky na alergiu bez predpisu vs. lieky na alergiu na predpis

Niektoré lieky na alergiu sú dostupné v lekárni aj bez lekárskeho predpisu, iné predpisuje výhradne lekár, predovšetkým alergológ. Tie voľnopredajné patria najmä do skupiny antihistaminík. Voľnopredajné antihistaminiká možno používať na tlmenie miernych prejavov alergie, napríklad pri alergickej nádche či alergii na peľ, potraviny alebo prach či roztoče.

Nájdeme ich vo forme tabliet, sprejov, mastí i kvapiek do očí. Výber možno konzultovať s lekárnikom. Pri ich užívaní dodržujte pokyny v príbalovom letáčiku. Silnejšie antihistaminiká sú už viazané na lekársky predpis, podobne ako väčšina liekov z ostatných spomínaných kategórií. Kortikoidy, antileukotriény či epinefrínové pero musí alergikovi predpísať lekár.

Je dôležité myslieť na to, že liečbu nastavenú lekárom je nevyhnutné dodržiavať. Vynechávanie dávok a prerušovanie liečby aj v prípade ústupu symptómov je nežiaduce. Cieľom liečby alergií totiž nie je len odstránenie aktuálnych ťažkostí, ale aj zlepšenie dlhodobého vývoja ochorenia a dosiahnutie priaznivej prognózy. 


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní