Rotavírus – u koho najčastejšie vyvoláva infekciu a ako sa prejavuje?

Rotavírus – u koho najčastejšie vyvoláva infekciu a ako sa prejavuje?

Je viacero rôznorodých vírusov, ktoré u človeka spôsobujú vírusovú gastroenteritídu, čiže zápal žalúdka a tenkého čreva. V bežnej reči tomuto ochoreniu hovoríme črevná chrípka či črevná viróza. Ide o ochorenie sprevádzané hnačkami a zvracaním, ktoré síce trvá obvykle len veľmi krátko, no jeho prejavy sú intenzívne a veľmi nepríjemné. Jedným z pôvodcov črevných viróz je napríklad takzvaný norovírus, ktorý napáda často deti, ale i dospelých. V mnohých prípadoch je však vinníkom aj takzvaný rotavírus. U koho najčastejšie vyvoláva infekcie a ako sa pred ním ochrániť?

Čo je rotavírus?

Rotavírusy sú vysoko infekčné RNA vírusy guľovitého tvaru, ktoré pod mikroskopom vyzerajú ako kolesá s lúčmi. Rod rotavírus z čeľade Reoviridae pritom zahŕňa viacero sérologických skupín a podskupín týchto vírusov, pre človeka sú však nebezpečné najmä typy označené ako rotavírusy A, B a C. Najčastejším pôvodcov infekcií u človeka je však rotavírus A (asi v 90 % prípadoch). Rotavírusy predstavujú najčastejšiu príčinu akútnej vírusovej gastroenteritídy, prípadne enteritídy (zápal tenkého čreva), a to predovšetkým u malých detí.

Rotavírusové infekcie postihujú predovšetkým deti od 6 mesiacov do 3 až 5 rokov, no v menšej miere sa vyskytujú aj u dospelých jedincov. Rotavírusy sú rozšírené prakticky po celom svete. Výskyt v tropických a subtropických oblastiach je však podstatne nižší, no rotavírusové infekcie sa vyskytujú v týchto podmienkach celoročne. U nás a vo všeobecnosti v miernom pásme sú rozšírené najmä v jesennom a zimnom období, ale aj počas skorej jari. 

Odporúčame: Voskové obrúsky sú stále populárnejšie! Ako si ich vyrobiť doma?

príznaky rotavírusu

Zdroj: Shutterstock®

Ako sa prejavuje rotavírusová infekcia?

Rotavírusová infekcia je sprevádzaná viacerými zdravotnými ťažkosťami, typicky hnačkami a zvracaním. U jednotlivých pacientov sa však môže priebeh ochorenia líšiť, najmä čo sa závažnosti príznakov týka. Hlavne prvá rotavírusová infekcia u dieťaťa máva ťažší priebeh. Do piateho roka života ju pritom prekoná cez 90 % detí. Prekonanie ochorenia nezanecháva doživotnú imunitu, opakované infekcie však mávajú obvykle už o niečo miernejší priebeh. Mierny priebeh je vo väčšine prípadov prítomný aj u dospelých jedincov, niekedy infekcia dokonca prebieha bez príznakov. Avšak pri závažnom oslabení imunity môže mať rotavírus ťažší priebeh aj u dospelého jedinca. 

Inkubačná doba rotavírusovej infekcie (čas od vstupu patogénu do organizmu po prepuknutie ochorenia) je krátka. Prvé príznaky sa objavujú 12 hodín až 3 dni po nákaze, a to z plného zdravia. Nástup ťažkostí je náhly, akútne symptómy (zvracanie, horúčka) však pomerne rýchlo aj odznievajú, a to zväčša po 2 až 3 dňoch. Miernejšie ťažkosti, najmä hnačky, môžu pretrvávať ešte o pár dní dlhšie, zvyčajne však maximálne jeden týždeň. 

Typické príznaky rotavírusovej infekcie:

  • nevoľnosť a zvracanie,

  • kŕčovité bolesti brucha,
  • zvýšená teplota až horúčka (38 °C až 40 °C),
  • silná a počas dňa často sa opakujúca hnačka (vodnatá, obvykle zelená a zapáchajúca),
  • nafúknuté brucho,
  • nadmerná únava,
  • nechutenstvo,
  • príznaky dehydratácie – suché sliznice, bledá koža, zapadnuté oči, absencia močenia, letargia, u detí plač bez sĺz a vpadnutá fontanela.

Ako sa rotavírus prenáša?

Rotavírusy sa prenášajú primárne fekálno-orálnou cestou, rotavírusové infekcie teda radíme medzi takzvané choroby špinavých rúk. Vírusy usídlené a množiace sa v tráviacom trakte človeka sú vylučované stolicou infikovanej osoby, a to už pár dní pred objavením príznakov, ako aj vyše týždňa po vymiznutí symptómov. Do tela človeka sa dostávajú cez ústnu dutinu, a to prostredníctvom znečistených rúk, ale aj konzumáciou kontaminovanej potravy a vody alebo kontaktom s kontaminovanými predmetmi. Vylúčený nie je ani prenos vzdušnou cestou.

Rotavírusy pritom predstavujú pomerne odolné vírusy, ktoré sa vďaka tomu ľahko a rýchlo šíria. Navyše na infikovanie jedinca je potrebné len veľmi malé množstvo vírusových častíc (pár desiatok). Mimo hostiteľa vydržia rotavírusy pomerne dlho na špinavých rukách či rôznych pevných povrchoch, a to okolo 10 dní, pri nižších ako izbových teplotách ešte dlhšie. Odolávajú zväčša i bežnej dezinfekcii. 

Odporúčame: Balanitída a balanopostitída u mužov – ktoré príznaky neignorovať?

liečba rotavírusu

Zdroj: Shutterstock®

Liečba rotavírusu?

Bežné rotavírusové infekcie je možné preliečiť v domácom prostredí. Špecifická liečba tohto ochorenia prakticky neexistuje, antibiotiká sú neúčinné, obvykle sa nepodávajú ani antivirotiká. Telo si s infekciou poradí samo, jej príznaky postupne spontánne odznejú. Veľký význam však má podporná, respektíve symptomatická liečba. Dôležitý je v prvom rade pokoj na lôžku a izolácia pacienta od zdravých jedincov. Nevyhnutné je podávanie tekutín, aby sa zabránilo dehydratácii. Vhodné sú nesladené čaj i neperlivé minerálne vody.

Počas prvých 24 hodín je najvhodnejšie držať hladovku, respektíve pacientovi nepodávať potravu. Ak je jedinec už schopný prijímať potravu, odporúča sa podávať ľahko stráviteľné pokrmy s nízkym podielom tukov a jedlá bez mliečnych výrobkov. Deťom je možné postupne podávať roztlačený banán, ryžu, zeleninové polievky, suché pečivo. Po prekonaní ochorenia pomáhajú tráviacemu traktu dostať sa do normálu probiotiká

Rotavírusovú infekciu však neradno podceňovať. Vážnou komplikáciou najmä u malých detí je neraz dehydratácia organizmu. V dôsledku straty veľkého množstva tekutín môže byť potrebná hospitalizácia pacienta. V rozvojových krajinách dokonca v dôsledku rotavírusu a vážnej dehydratácie dochádza aj k úmrtiam.

Vyhľadanie lekárskej pomoci rozhodne neodkladajte v týchto prípadoch:

  • ak sú hnačky a zvracanie príliš časté a neustupujú,

  • ak má dieťa vysoké horúčky, ktoré neustupujú ani po 24 hodinách,
  • ak stolica obsahuje krv (čierna stolica) alebo hnis,
  • ak do dieťaťa nie je možné dostať tekutiny a začínajú sa objavovať vyššie spomínané príznaky dehydratácie,
  • ak je dieťa apatické a letargické,
  • v prípade straty vedomia dieťaťa,
  • ak je dieťa mladšie ako 6 mesiacov.

Rotavírus – prevencia a očkovanie

Prevencia rotavírusovej infekcie zahŕňa v prvom rade dôsledné dodržiavanie hygienických zásad, vrátane dôkladného umývania rúk po toalete a pred jedlom, ako aj dezinfekcie povrchov domácnosti (tieto vírusy sú citlivé predovšetkým na prostriedky s obsahom alkoholu). Ako sme však spomenuli vyššie, rotavírusy sú pomerne odolné a dlho prežívajú aj mimo tela človeka. To je i jeden z dôvodov, prečo väčšina detí v útlom veku infekciu týmto vírusom skrátka prekoná. Pre odolnosť voči mnohým dezinfekčným prostriedkom a nízku infekčnú dávku sa dá rotavírusovej infekcii veľmi ťažko predchádzať. 

Formou prevencie je v tomto prípade aj očkovanie. Očkovanie proti rotavírusu neprináša doživotnú imunitu, poskytuje ochranu len na určitý čas. Chráni však predovšetkým pred závažným priebehom rotavírusovej infekcie. I po očkovaní môže dieťa ochorieť, no je u neho významne minimalizované riziko vážneho priebehu choroby vyžadujúceho si hospitalizáciu. Na trhu je dostupných niekoľko očkovacích látok, niektoré sú podávané do úst formou kvapiek. Možnosti očkovania a možné nežiaduce účinky konzultujte s lekárom.

Odporúčame: Hypermetropia alebo ďalekozrakosť – je možné túto poruchu odstrániť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní