Zelená letná oáza: Ktoré kvety sú vhodné pre slnečný balkón?

Zelená letná oáza: Ktoré kvety sú vhodné pre slnečný balkón?

Aj keď nemáte záhradu, váš balkón sa môže stať oázou kvetov a zelene, v ktorej  môžete príjemne tráviť čas. Neveľký balkón premeňte na súkromné útočisko s osobitou atmosférou vďaka vhodne vybraným kvetom. Ponuka rastlín je v súčasnosti  obrovská. Pri ich výbere musíte brať do úvahy nielen veľkosť priestoru, ale aj orientáciu na svetovú stranu a množstvo slnka. Ak ešte len plánujete, ako bude balkón vyzerať, najskôr vyberte nábytok, aby ste vedeli, koľko miesta zostane na kvetinovú výzdobu. Dnes vám ponúkame niekoľko tipov pre slnečné balkóny.

Pozri aj: Kvety do detskej izby: Viete, ktoré sú najvhodnejšie?

kvety na balkóne

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.pinterest.com

Pocit súkromia s popínavkami

Ak chcete vytvoriť zástenu z rastlín, aby ste získali na balkóne alebo terase trochu súkromia, rozhodnite sa, či chcete niečo trvalé, ako sú vždyzelené rastliny alebo popínavé ruže, prípadne si vyberiete nádoby, v ktorých budete rastliny obmieňať. V tomto prípade zasaďte očarujúce tunbergie, ktoré si môžete zadovážiť predpestované alebo ich vypestovať zo semienka. Aj v nádobách dokáže vyrásť pri dobrej starostlivosti do výšky dvoch metrov. Potrebuje priepustnú zeminu a pravidelné zavlažovanie a prihnojovanie. Ak nemáte konštrukciu, po ktorej sa rastlina bude šplhať, postačí prírodný špagát s drsným povrchom, ktorý však musí byť dobre napnutý. Tunbergie už z diaľky zažiaria výraznými kvetmi s tmavým stredom, z toho pochádza ľudový názov Čiernooká Zuzana. Na výber máte odrody s oranžovými, červenými a žltými farbami. Veľmi pôsobivé vodopády kvetov získate, keď ju zasadíte do závesných nádob.

tunbergia na balkóne

Zdroj: Shutterstock®

thurbengia

Zdroj: Shutterstock®

Zdroj foto: www.pinterest.com

Balkónová klasika

Hoci stále pribúdajú nové druhy balkónoviek, svoju neotrasiteľnú pozíciu si zachovávajú muškáty. Milujú slnko a kvitnú celé mesiace. Predáva sa široká škála odrôd, z ktorých v najväčšej obľube sú vzpriamene rastúci muškát prúžkovaný a ovisnutý muškát štítovitolistý. Závan Stredomoria dosiahneme vysadením červených muškátov v kontraste s bielou stenou v pozadí. Pretože majú výrazné kvety aj listy, vyberáme rastliny v rovnakom farebnom tóne. Vyniknú aj v aranžmánoch s inými kvetmi, ktoré majú rovnaké požiadavky na pestovanie. V tomto prípade vsadíme na farebný kontrast s osteospermom, africkou sedmokráskou milujúcou slnko.

muškáty na balkóne

Zdroj: Shutterstock®

Aby sa muškátom darilo

Našim muškátom vytvoríme dobré podmienky už pri vysádzaní, keď použijeme kvalitný substrát určený pre balkónové kvety alebo špeciálne pre muškáty. Na spodok nádoby nezabudneme nasypať drenáž, aby sme zabránili premokreniu, ktoré muškáty neznášajú. Rastliny sadíme vo vzdialenosti 15 až 20 centimetrov a na balkón ich umiestnime, až  keď nehrozia jarné mrazíky v druhej polovici mája. Aby muškáty nahadzovali ďalšie kvety a predĺžili sme dobu kvitnutia, musíme suché kvety odstraňovať. Zároveň nezabúdame prihnojovať špeciálnym hnojivom na muškáty so zvýšeným obsahom fosforu. Ak dodržíte tieto nenáročné pestovateľské pravidlá, budete sa môcť celé leto tešiť z nádherne rozkvitnutého kúsku prírody na vašom balkóne.

Inšpiruj sa: Marhuľový olej a jeho účinky: Vďaka čomu si ho určite zamilujete?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní