Ako sa prestať prejedať pri práci z domu?

Ako sa prestať prejedať pri práci z domu?
  • 06.04.2024
  • Lenka Biba Slovak

Prejedanie sa je stav, pri ktorom konzumujeme veľké množstvo jedla za krátky časový úsek až do bodu, kedy sa cítime príliš plní a nepríjemne. Tento proces je často sprevádzaný pocity viny, hnevu a zahanbenia.

Ľudia sa prejedajú z rôznych dôvodov vrátane emocionálneho stresu, nudy, zvyšujúceho sa tlaku od ostatných ľudí alebo pre pocit potešenia. Tento nezdravý vzor správania môže mať negatívny dopad na naše zdravie, vrátane nadváhy, obezity, cukrovky a ďalších zdravotných komplikácií.

Dôležité je dodržiavanie správnych základných krokov, ako napríklad - mať hranice pri jedení, plánovanie jedál, relaxácia bez jedla, zmena večernej rutiny, naplánujte si vopred každé jedlo počas dňa, jedzte pomaly, pričom nemenej dôležité je aj pravidlo - nakupujte rozumne.

Prečo je nadmerné prejedanie sa nebezpečné?

Nadmerné prejedanie sa je nebezpečné pre zdravie z niekoľkých dôvodov. Prvým dôvodom je, že môže viesť k obezite, čo zvyšuje riziko vzniku mnohých zdravotných problémov, ako sú srdcové choroby, cukrovka, vysoký krvný tlak a ďalšie. Navyše, nadmerné prejedanie sa môže spôsobiť nárast hladiny cholesterolu a triglyceridov v krvi, čo môže ďalej zhoršiť riziko kardiovaskulárnych ochorení.

  • Ďalším dôvodom je, že nadmerné prejedanie sa môže zaťažiť tráviaci systém a spôsobiť tráviace problémy, ako sú pálenie záhy, nadúvanie, nevoľnosť a zápcha.
  • Telo nemusí byť schopné efektívne spracovať veľké množstvo potravy, čo môže viesť k nepríjemným pocitom a opätovnému prejedaniu sa.

Okrem týchto fyzických rizík môže nadmerné prejedanie sa mať aj negatívny vplyv na duševné zdravie. Prejedanie sa často sprevádza pocitmi viny, hnevu a hanby, čo môže viesť k poruchám príjmu potravy a ďalším psychickým problémom.

Preto je dôležité vyhnúť sa nadmernému prejedaniu sa a dodržiavať vyváženú stravu, aby sme udržali zdravý a vyvážený životný štýl.

Dá sa s prejedaním úplne prestať?

Ak si nebudete vedieť pomôcť pri prejedaní si alebo pri závislosti od jedla sami, existujú aj iné formy pomoci. Liekovou cestou alebo pomocou terapie sa dá prejedanie úplne prestať, no je dôležité získať odbornú pomoc a podporu. Osoba trpiaca prejedaním by sa mala poradiť s lekárom alebo psychológom, aby sa zistili príčiny a navrhli vhodnú terapiu.

Nezabudnite, že vždy je možné dosiahnuť uzdravenie a naučiť sa zdravé stravovacie návyky.

Neprehliadnite: Zastavte túžbu po nezdravých jedlách. TOP 8 trikov a rád, ako na to!

Ako prestať s prejedaním a prestať prejedať sa popri práci z domu?

Prejedanie sa môže byť spôsobené rôznymi faktormi, ako je stres, nuda alebo emocionálne jedlo.

Tu je niekoľko tipov, ako prestať s prejedaním a vyhnúť sa tomu aj pri práci z domu:

  • Udržujte si pravidelný jedálny plán - snažte sa jesť približne v rovnakých časových intervaloch každý deň a vyvarujte sa nadmerným prestávkam medzi jedlami.
  • Plánujte si zdravé občerstvenie - myslite dopredu a pripravte si zdravé občerstvenie, aby ste sa vyhli podliehaniu nezdravým jedlám.
  • Identifikujte spúšťače emocionálneho prejedania - ak viete, že sa prejedáte z emocionálnych dôvodov, snažte sa identifikovať tieto spúšťače a hľadať alternatívne spôsoby, ako si zmierniť stres alebo negatívne emócie.
  • Zamerajte sa na posilnenie vedomého stravovania - snažte sa byť viac vedomí toho, čo jete, a zvoliť zdravé potraviny, ktoré vás môžu dlhodobo nasýtiť.
  • Hľadajte podporu - ak máte problémy s prejedaním, neváhajte vyhľadať pomoc od profesionála, ako je nutričný poradca alebo psychológ.

Pamätajte, že zmenu stravovacích návykov nezvládnete cez noc, ale s trpezlivosťou a odhodlaním môžete dosiahnuť trvalé zlepšenie svojho vzťahu k jedlu.

Závislosť na sladkostiach

Závislosť na sladkostiach je známa aj ako cukrová závislosť a predstavuje túžbu po konzumácii sladkých potravín a nápojov aj napriek vedomiu o ich negatívnom vplyve na zdravie. Táto závislosť môže mať rôzne príčiny vrátane genetických faktorov, emocionálnych problémov či nezdravých stravovacích návykov.

Ľudia trpiaci touto závislosťou často zažívajú chuť na sladké jedlá a nedokážu odolať pokušeniu ich konzumovať aj v prípadoch, keď sú si vedomí ich negatívnych dopadov na zdravie. Dôsledkom môže byť nadváha, obezita, cukrovka a iné zdravotné problémy.

Ako prestať jesť sladkosti?

Aby sme sa vyhli závislosti na sladkostiach, je dôležité zmeniť stravovacie návyky a nahradiť sladké jedlá a nápoje zdravými alternatívami. K tomu patrí konzumácia ovocia, zeleniny, orechov a celozrnných potravín. Ďalším dôležitým krokom je identifikácia emocionálnych faktorov, ktoré prispievajú k chuti na sladkosti a ich následné riešenie.

  • V prípade vážnej závislosti je dôležité vyhľadať odbornú pomoc a podporu od profesionálov, ktorí vám pomôžu identifikovať príčiny závislosti a vytvoriť plán na ich riešenie.
  • S pomocou terapie, podpory blízkych a zmeny stravovacích návykov je možné prekonať závislosť na sladkostiach a dosiahnuť zdravší životný štýl.

Odporúčame aj: Tajomstvo úspešného schudnutia odhalené! Tieto jednoduché činnosti sú tým zázrakom

Bezhlavé prejedanie

Bezhlavé prejedanie sa je stav, kedy človek konzumuje veľké množstvo jedla v krátkom časovom období, bez toho aby bol hladný alebo schopný kontrolovať svoje správanie. Tento typ správania je často spojený s emocionálnym prejedaním a nedostatkom sebakontroly.

Ľudia, ktorí sa často púšťajú do bezhlavého prejedania sa, môžu trpieť rôznymi fyzickými a psychickými problémami. Medzi ne patrí prírastok hmotnosti, zvýšené riziko vzniku ochorení srdca a cukrovky, problémy s trávením a poruchy spánku. Okrem toho môže bezhlavé prejedanie sa mať aj negatívny vplyv na psychiku človeka, a to prostredníctvom pocitov viny, hanby a nízkej sebaúcty.

Je dôležité vedieť, že bezhlavé prejedanie sa je problém, ktorý si vyžaduje adekvátnu liečbu a podporu. Človek by mal hľadať pomoc u odborníka a zaoberať sa príčinami tohto správania, aby sa mu podarilo dosiahnuť zdravý vzťah k jedlu a svojmu telu. S pomocou terapie, zmeny stravovacích návykov a zvýšením sebavedomia je možné zostať bezhlavému prejedaniu sa úspešne vyrovnať.

Prestaňte sa prejedať pri práci z domu

Prejedanie sa pri práci z domu môže byť spôsobené rôznymi faktormi, ako je napríklad nudná alebo stresujúca práca, nedostatočná disciplína alebo nedostatok plánu v stravovaní.

Tipy na zastavenie prejedania sa pri práci z domu

  • Vytvorte si plán stravovania: Stanovte si pevný časový harmonogram na jedenie a dodržujte ho. Pravidelné jedlá by mali zabezpečiť dostatočný príjem energie a zamedziť prejedaniu.
  • Udržiavajte zdravú stravu: Snažte sa mať pri ruke zdravé občerstvenie ako ovocie, zeleninu, orechy alebo jogurty a vyhýbajte sa nezdravým sladkostiam a fast foodu.
  • Pracujte na redukcii stresu: Nájdite spôsoby, ako sa vyrovnať so stresom, aby ste nepoddávali pokušeniu prejedať sa. Meditácia, cvičenie alebo prechádzky môžu byť účinnými spôsobmi, ako zmierniť stres. Osvojte si techniky zvládania stresu.
  • Vytvorte si pracovné prostredie bez rozptýlení: Vyhraďte si oddelený priestor na prácu, kde nebudete mať pri sebe jedlo, aby ste nepoddávali pokušeniu jesť neustále.
  • Zamerajte sa na prácu: Sústreďte sa na svoju prácu a rovnako aj na jedlo, keď je čas na jedlo. Nepokúšajte sa robiť obe veci súčasne.
  • Udržiavajte si aktivitu: Pravidelné cvičenie môže nielen zvýšiť váš metabolizmus, ale aj pomôcť vám udržať sa fit a zabrániť prejedaniu.

Spomeňte si, že zmena stravovacích návykov môže trvať zvyčajne niekoľko týždňov, takže buďte trpezliví a trvalo sa držte svojho plánu. Buďte k sebe milosrdní a nezabúdajte, že malé zlyhanie nie je koniec sveta. Dôležité je, že sa snažíte a robíte kroky správnym smerom.

Tip pre vás: 4 dôvody, prečo ste stále hladní, aj keď ste sa poriadne najedli!

Večerné prejedanie - STOP!

Večerné prejedanie je druh stravovania, kedy človek večer konzumuje nadmerné množstvo jedla. Tento zvyk môže byť negatívny pre zdravie, pretože prebytok kalórií môže viesť k nadváhe, obezite a rôznym zdravotným problémom. Okrem toho večerné prejedanie môže spôsobiť ťažkostí s trávením a neželané problémy so spánkom.

  • Dôvody večerného prejedania môžu byť rôzne, napríklad emocionálne problémy, nedostatok spánku, stres a nuda alebo nedostatok vhodných potravín počas dňa.
  • Preto je dôležité nájsť spôsob, ako zabrániť tomuto zlozvyku.
  • Jedným zo spôsobov môže byť plánovanie zdravých jedál počas dňa a vyhýbanie sa nadmernej konzumácii jedla večer.
  • Ďalším riešením môže byť pravidelná fyzická aktivita, ktorá pomôže udržať váhu a zlepšiť celkové zdravie.

Je dôležité nájsť si čas na zdravé jedlo a udržiavať rovnováhu v stravovaní počas celého dňa. Večerné prejedanie môže mať negatívne dôsledky pre zdravie, preto je dôležité byť obozretný a mať zdravé stravovacie návyky.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní