Ako si doplniť zinok? Nedostatku sa vyhnete vďaka týmto potravinám!

Ako si doplniť zinok? Nedostatku sa vyhnete vďaka týmto potravinám!

Zinok je pre ľudský organizmus nenahraditeľnou látkou, ktorá sa ukrýva prakticky vo všetkých bunkách tela. Zúčastňuje sa mnohých procesov, podporuje správnu činnosť viacerých enzýmov, má význam z hľadiska správnej imunitnej reakcie, rovnako ho potrebuje náš nervový systém, reprodukčné orgány či pokožka. V našom tele má množstvo ďalších funkcií a hoci ho nepotrebujeme veľa, jeho deficit sa môže rýchlo prejaviť rôznymi zdravotnými ťažkosťami. Medzi najčastejšie prejavy nedostatku zinku radíme vypadávanie vlasov, tvorbu vyrážok a ďalšie problémy s pokožkou, zhoršenú kvalitu nechtov aj zníženie reprodukčnej schopnosti či zhoršenie imunity. Ako týmto ťažkostiach predchádzať? Zaraďte do stravy potraviny bohaté na zinok. Ktoré to sú?

Morské plody

Vysokým obsahom zinku sú v prvom rade príznačné najmä dary mora, respektíve rozličné morské plody. Vhodné je napríklad raz za čas si pochutnať na ustriciach či slávkach. Tie telu doplnia aj železo, horčík, vitamín A a množstvo bielkovín. Ak takéto plody mora nie sú pre vás tým pravým orechovým, skúsiť môžete do jedálnička sem-tam zaradiť kraba. Krabie mäso je skutočnou lahôdkou a telu poskytne nielen veľké množstvo zinku, ale aj draslíka, zdravých tukov, vápnika či vitamínu C.

Odporúčame: Prečo potrebujeme bielkoviny? Zistite o nich všetko dôležité!

mäso

Zdroj: Shutterstock®

Mäso

Okrem vodných živočíchov sú na zinok bohaté prakticky všetky ďalšie druhy mäsa. Veľké množstvo dôležitého minerálu ukrýva hovädzina, taktiež i jahňacie mäso. Zinok si doplníte porciou bravčových kotliet i kuracích stehien. Na tento minerál sú však bohaté aj vnútornosti, a to napríklad jahňacia alebo hovädzia pečeň. Spomedzi potravín živočíšneho pôvodu nájdeme zinok aj vo vajciach a v odlišných množstvách aj v rozličných mliečnych výrobkoch, či už jogurtoch alebo syroch.

Strukoviny

Hoci sú na zinok bohaté najmä potraviny živočíšneho pôvodu, aj medzi potravinami rastlinného pôvodu nájdeme niekoľko dobrých zdrojov tohto minerálu. V prvom rade musíme spomenúť rôzne strukoviny, ktoré zároveň radíme medzi dobré rastlinné zdroje bielkovín a rovnako i zdroje vlákniny. Svojmu telu môžeme zinok doplniť napríklad chutnou šošovicou, cícerom a taktiež fazuľou. Zo strukovín sa dá pripraviť množstvo výživných, zdravých a chutných jedál, ktoré človeka zasýtia na dlhú dobu a dodajú mu množstvo dôležitých látok.

tekvicové semená

Zdroj: Shutterstock®

Tekvicové semená

Tekvicové semená je vhodné do jedál, napríklad šalátov, polievok či cestovín, pridávať hlavne preto, aby sme pokrm obohatili o bielkoviny, vlákninu i zdravé tuky. Tieto chutné jadierka sú však bohaté aj na viaceré minerálne látky a stopové prvky. Okrem zinku sú tiež zdrojom draslíka, mangánu, horčíka či fosforu. Majú priaznivý vplyv na kosti, prostatu i tráviaci trakt. Dopĺňať zinok si však pravidelne môžeme aj ďalšími druhmi olejnatých semien. Vhodné sú ľanové i konopné semená. Pridajte ich do jogurtu či raňajkovej kaše.

Kešu orechy

Okrem semien radíme medzi najlepšie zdroje dôležitého zinku aj rôzne druhy orieškov. V obsahu minerálu dozaista vynikajú lahodné kešu orechy, ktoré sú nutrične skutočne bohaté. Obsahujú viaceré vitamíny skupiny B aj vitamín E. Priaznivo vplývajú na mozgové funkcie, stav ciev, vyprázdňovanie i kvalitu pokožky. S doplnením zinku však dokážu pomôcť aj píniové oriešky, ktoré obsahujú i mangán, železo či omega-6 mastné kyseliny. Malou hrsťou rôznych orieškov telu doplníte okrem množstva živín aj dostatok energie. Sú skvelé na desiatu či olovrant.

kakaové bôby

Zdroj: Shutterstock®

Kakaové bôby

Zinok nájdeme i v kakau. Do jedálnička sa oplatí zaradiť napríklad nepražené kakaové bôby, ktoré sú bohaté na mnohé fytochemikálie, flavonoidy, antioxidanty, zdravé tuky, vlákninu, vitamín E, zinok, horčík a množstvo ďalších nenahraditeľných látok. Kakaové bôby pôsobia navyše ako prírodné antidepresívum, pozitívne ovplyvňujú cievy a sú zdrojom energie. Pre doplnenie zinku si v podstate môžete pochutnať aj na čokoláde. V tomto prípade však treba voliť kvalitnú horkú čokoládu s vysokým obsahom kakaa. Horká čokoláda blahodarne pôsobí na naše zdravie vo viacerých smeroch.

Ovsené vločky

Na záver môžeme spomenúť ešte ovsené vločky. Aj v nich totižto nájdeme slušnú dávku zinku, okrem neho i draslíka, fosforu, horčíka, viacerých vitamínov skupiny B, bielkovín aj vlákniny. Ovsené vločky sa do jedálnička rozhodne oplatí zaradiť, a to nielen preto, že doplnia telu zinok a množstvo ďalších látok. Okrem iného majú aj priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu, pomáhajú predchádzať zápche a podporujú dobrý spánok.

Pozri aj: TOP zaujímavosti o ľudskej krvi: Z čoho sa skladá a koľko jej máme?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní