Zinok je pre ľudský organizmus nenahraditeľnou látkou, ktorá sa ukrýva prakticky vo všetkých bunkách tela. Zúčastňuje sa mnohých procesov, podporuje správnu činnosť viacerých enzýmov, má význam z hľadiska správnej imunitnej reakcie, rovnako ho potrebuje náš nervový systém, reprodukčné orgány či pokožka. V našom tele má množstvo ďalších funkcií a hoci ho nepotrebujeme veľa, jeho deficit sa môže rýchlo prejaviť rôznymi zdravotnými ťažkosťami. Medzi najčastejšie prejavy nedostatku zinku radíme vypadávanie vlasov, tvorbu vyrážok a ďalšie problémy s pokožkou, zhoršenú kvalitu nechtov aj zníženie reprodukčnej schopnosti či zhoršenie imunity. Ako týmto ťažkostiach predchádzať? Zaraďte do stravy potraviny bohaté na zinok. Ktoré to sú?
Morské plody
Vysokým obsahom zinku sú v prvom rade príznačné najmä dary mora, respektíve rozličné morské plody. Vhodné je napríklad raz za čas si pochutnať na ustriciach či slávkach. Tie telu doplnia aj železo, horčík, vitamín A a množstvo bielkovín. Ak takéto plody mora nie sú pre vás tým pravým orechovým, skúsiť môžete do jedálnička sem-tam zaradiť kraba. Krabie mäso je skutočnou lahôdkou a telu poskytne nielen veľké množstvo zinku, ale aj draslíka, zdravých tukov, vápnika či vitamínu C.
Odporúčame: Prečo potrebujeme bielkoviny? Zistite o nich všetko dôležité!
Mäso
Okrem vodných živočíchov sú na zinok bohaté prakticky všetky ďalšie druhy mäsa. Veľké množstvo dôležitého minerálu ukrýva hovädzina, taktiež i jahňacie mäso. Zinok si doplníte porciou bravčových kotliet i kuracích stehien. Na tento minerál sú však bohaté aj vnútornosti, a to napríklad jahňacia alebo hovädzia pečeň. Spomedzi potravín živočíšneho pôvodu nájdeme zinok aj vo vajciach a v odlišných množstvách aj v rozličných mliečnych výrobkoch, či už jogurtoch alebo syroch.
Strukoviny
Hoci sú na zinok bohaté najmä potraviny živočíšneho pôvodu, aj medzi potravinami rastlinného pôvodu nájdeme niekoľko dobrých zdrojov tohto minerálu. V prvom rade musíme spomenúť rôzne strukoviny, ktoré zároveň radíme medzi dobré rastlinné zdroje bielkovín a rovnako i zdroje vlákniny. Svojmu telu môžeme zinok doplniť napríklad chutnou šošovicou, cícerom a taktiež fazuľou. Zo strukovín sa dá pripraviť množstvo výživných, zdravých a chutných jedál, ktoré človeka zasýtia na dlhú dobu a dodajú mu množstvo dôležitých látok.
Bude ťa zaujímať
Tekvicové semená
Tekvicové semená je vhodné do jedál, napríklad šalátov, polievok či cestovín, pridávať hlavne preto, aby sme pokrm obohatili o bielkoviny, vlákninu i zdravé tuky. Tieto chutné jadierka sú však bohaté aj na viaceré minerálne látky a stopové prvky. Okrem zinku sú tiež zdrojom draslíka, mangánu, horčíka či fosforu. Majú priaznivý vplyv na kosti, prostatu i tráviaci trakt. Dopĺňať zinok si však pravidelne môžeme aj ďalšími druhmi olejnatých semien. Vhodné sú ľanové i konopné semená. Pridajte ich do jogurtu či raňajkovej kaše.
Kešu orechy
Okrem semien radíme medzi najlepšie zdroje dôležitého zinku aj rôzne druhy orieškov. V obsahu minerálu dozaista vynikajú lahodné kešu orechy, ktoré sú nutrične skutočne bohaté. Obsahujú viaceré vitamíny skupiny B aj vitamín E. Priaznivo vplývajú na mozgové funkcie, stav ciev, vyprázdňovanie i kvalitu pokožky. S doplnením zinku však dokážu pomôcť aj píniové oriešky, ktoré obsahujú i mangán, železo či omega-6 mastné kyseliny. Malou hrsťou rôznych orieškov telu doplníte okrem množstva živín aj dostatok energie. Sú skvelé na desiatu či olovrant.
Bude ťa zaujímať
Kakaové bôby
Zinok nájdeme i v kakau. Do jedálnička sa oplatí zaradiť napríklad nepražené kakaové bôby, ktoré sú bohaté na mnohé fytochemikálie, flavonoidy, antioxidanty, zdravé tuky, vlákninu, vitamín E, zinok, horčík a množstvo ďalších nenahraditeľných látok. Kakaové bôby pôsobia navyše ako prírodné antidepresívum, pozitívne ovplyvňujú cievy a sú zdrojom energie. Pre doplnenie zinku si v podstate môžete pochutnať aj na čokoláde. V tomto prípade však treba voliť kvalitnú horkú čokoládu s vysokým obsahom kakaa. Horká čokoláda blahodarne pôsobí na naše zdravie vo viacerých smeroch.
Ovsené vločky
Na záver môžeme spomenúť ešte ovsené vločky. Aj v nich totižto nájdeme slušnú dávku zinku, okrem neho i draslíka, fosforu, horčíka, viacerých vitamínov skupiny B, bielkovín aj vlákniny. Ovsené vločky sa do jedálnička rozhodne oplatí zaradiť, a to nielen preto, že doplnia telu zinok a množstvo ďalších látok. Okrem iného majú aj priaznivý vplyv na hladinu cholesterolu, pomáhajú predchádzať zápche a podporujú dobrý spánok.
Pozri aj: TOP zaujímavosti o ľudskej krvi: Z čoho sa skladá a koľko jej máme?