Bryndzová pomazánka – 3 netradičné, no fantastické verzie, ktorým neodoláte

Bryndzová pomazánka – 3 netradičné, no fantastické verzie, ktorým neodoláte

Bryndza, mäkký solený ovčí syr, je jednou z najcharakteristickejších čŕt našej krajiny. Hoci sa vyrába a konzumuje napríklad aj v Poľsku či Rumunsku, k Slovensku neoddeliteľne patrí. Slováci bryndzu pre jej špecifickú chuť buď milujú, alebo jej postupne prišli na chuť, prípadne jej na chuť skrátka nikdy neprídu. Do ktorej skupiny patríte vy? Ste milovníkom bryndze alebo sa od nej radšej držíte ďalšej?

Keď sa povie bryndza, každému ako prvé prídu na um pravdepodobne halušky. No i bryndzové pirohy či bryndzová polievka, známa ako demikát, patria medzi lahôdky. Kvalitná bryndza je navyše veľmi zdravá Obsahuje bielkoviny, probiotiká, vápnik a mnoho ďalších živín. 

Ak sa vám nechce z nej pripravovať rôzne špeciality, minimálne to môžete skúsiť s nátierkou. Bryndzová nátierka je skvelou voľbou na raňajky, olovrant aj ľahšiu večeru a je hotová raz-dva. Skúste niektorú z nasledujúcich troch netradičných verzií. Obľúbite si bryndzovú nátierku s údeným syrom a pažítkou, vajíčkovo-bryndzovú nátierku alebo pikantnú bryndzovú nátierku?

Bryndzová nátierka s pažítkou a údeným syrom

Ingrediencie: 

  • 250 g bryndze

  • 100 g údeného syra
  • 2 biele grécke jogurty (cca 300 g)
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • menšia hrsť čerstvej pažítky
  • drvená rasca

Postup: Údený syr si najemno nastrúhame a pridáme k nemu bryndzu aj jogurty. Dôkladne vymiešame. Cibuľu nakrájame nadrobno, trochu posolíme a necháme chvíľku zmäknúť. Následne ju zamiešame do nátierky.

Taktiež nasekáme čerstvú pažítku a pridáme ju k nátierke. Vďaka údenému syru bude nátierka dosť slaná, takže soliť netreba, no podľa chuti môžete pridať trošku drvenej rasce. Nátierku podávame s čerstvým pečivom.

Odporúčame: TOP recepty z mletého mäsa – hovädzieho, kuracieho i vegánskeho

Pikantná bryndzová nátierka

Ingrediencie: 

  • 250 g bryndze

  • 100 g masla
  • 10 ančovičiek (alebo 2 lyžičky sardelovej pasty)
  • 2 lyžičky dijonskej horčice
  • 1/2 lyžičky mletej červenej štipľavej papriky 

Postup: Ako prvé si ančovičky nadrobno pokrájame a plochou noža ich roztrieme. Ak používame sardelovú pastu, tento krok vynecháme. V miske zmiešame bryndzu so zmäknutým maslom a pridáme ančovičky, respektíve sardelovú pastu.

Následne primiešame aj horčicu a štipľavú mletú papriku. Dobre vymiešame a môžeme podávať, napríklad na krajčekoch celozrnnej bagety. Ozdobiť môžeme kúskom nakrájanej červenej papriky. 

Bryndzová pomazánka s vajcom

Ingrediencie:

  • 3 vajcia

  • 125 g bryndze
  • 200 g syru cottage 
  • 1 PL plnotučnej horčice
  • 1 PL olivového oleja
  • 2 hrste čerstvého špenátu
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ a mleté čierne korenie

Postup: Vajíčka uvaríme na tvrdo (vo vriacej vode asi 9 až 11 minút). Ochladíme ich a olúpeme. Do misky pridáme uvarené vajcia, bryndzu, cottage syr aj horčicu a všetko vidličkou dôkladne popučíme a vymiešame. Následne si na panvici zohrejeme olej, pridáme pretlačený strúčik cesnaku a špenátové listy. 

Špenát miešame, kým sa nesparí a nestratí objem. Keď z listov vznikne menšia zelená hmota, vmiešame ju do nátierky. Podľa potreby môžeme nátierku osoliť a okoreniť. Vymiešanú nátierku môžeme podávať, napríklad na čerstvom chlebe alebo hriankach. Ozdobiť môžeme jarnou cibuľkou alebo cherry paradajkami. 

Ďalšie skvelé recepty z bryndze, ktoré odporúčame vyskúšať:


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Soňa Horáčková 14.02.23 13:58

SH
karma
123.00

bryndzové nátierky milujeme, mňam

  • 0
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní