Kávovary s mlynčekom či tie plnoautomatické pomáhajú vášmu zdraviu. Pozrite sa akým spôsobom.

Kávovary s mlynčekom či tie plnoautomatické pomáhajú vášmu zdraviu. Pozrite sa akým spôsobom.

Objavte prekvapujúce dôvody, prečo by ste mali dať káve šancu. Využite vaše automatické kávovary a zistite prečo je káva zdravá vo viacerých ohľadoch.

Mnoho ľudí by si bez kávy svoj deň ani nevedie predstaviť. Jej povzbudzujúci účinok a vôňa dokážu prebudiť a dať telo a myseľ do pohybu. Avšak, káva má aj svojich kritikov, ktorí ju označujú za nezdravú a škodlivú, čo vôbec nie je pravda. Nebojte sa používať vaše automatické kávovary, prezradíme vám dôvody, prečo by ste mali káve dať šancu.

Či už na prípravu využívate kávovary s mlynčekom alebo plnoautomatické kávovary, dôležité je, aby tieto spotrebiče boli naozaj kvalitné a zároveň ste použili kvalitné kávové zrná. Vďaka kvlaitnej káve viete z nej vyťažiť naozaj veľa a môže byť tak aj zdraviu prospešná.

Pozri aj: Feniklový čaj je skutočný všeliek: Odstráni týchto 7 neduhov!

Dôvody, prečo piť kávu a ako vplýva na zdravie

Okrem výbornej arómy a povzbudzujúceho účinku káva obsahuje aj mnoho zdravotných benefitov. Tu je sedem dôvodov, prečo by ste mali tomuto obľúbenému nápoju dať šancu s dobrým svedomím.

Antioxidanty a ich prínos pre zdravie

Prvým dôvodom je, že káva obsahuje antioxidanty. Tieto látky pomáhajú bojovať proti voľným radikálom v tele, ktoré môžu spôsobovať rôzne choroby. Okrem toho môže káva pomôcť pri ochrane pečene a znižovaní rizika vzniku niektorých typov rakoviny.

Podpora mentálnej a fyzickej funkcie

Druhým dôvodom je, že káva môže pomôcť s fyzickou výkonnosťou. Kofeín, ktorý sa v káve nachádza, môže zvýšiť vašu energiu a pomôcť vám zvládnuť ťažké fyzické aktivity. Okrem toho môže káva zlepšiť aj vašu mentálnu výkonnosť a pomôcť vám sústrediť sa na prácu alebo štúdium.

Odporúčame:  Prírodná liečba bolesti kolien: Ako si uľaviť od bolesti bez liekov?

Zdravie srdca

Káva môže pomôcť redukovať riziko niektorých srdcových ochorení. Konzumácia kávy súvisí so znížením rizika srdcových ochorení vrátane srdcového zlyhania a kardiovaskulárnych chorôb.

Káva môže byť prospešná pre vaše zdravie srdca, ale ako vždy, mali by ste sa poradiť so svojím lekárom a dodržiavať zdravý životný štýl.

Diabetes a regulácia hladiny cukru v krvi

Káva obsahuje látky, ktoré pomáhajú znižovať hladinu cukru v krvi. Napríklad kofeín a chlorogénová kyselina môžu zlepšiť citlivosť buniek na inzulín a pomôcť pri vstrebávaní glukózy.

Chudnutie a metabolizmus

A zároveň káva môže pomôcť pri kontrole hmotnosti. Kofeín môže zvýšiť metabolizmus a pomôcť spaľovať tuky.

Káva môže tiež pomôcť s potlačením chuti do jedla. To môže byť užitočné pre tých, ktorí sú náchylní k prejedaniu. Avšak, treba si uvedomiť, že nadmerné množstvo kávy môže spôsobiť nepríjemné vedľajšie účinky, ako napríklad nervozitu alebo nespavosť.

Vyskúšaj:  Neznášaš laktózu? Tak potom neprehliadni recept na maslo ghee!

Pomoc pri debresi a udržaní dobre nálady

Ak ste niekedy zažili depresiu alebo zlú náladu, možno ste uvažovali o tom, ako by ste sa mohli cítiť lepšie. Jedným z dôvodov, prečo by ste mali dať káve šancu, je jej schopnosť povzbudiť mozgovú aktivitu a pomôcť vám zlepšiť náladu.

Káva tiež obsahuje látku nazývanú dopamín, ktorá je spojená s pocitom šťastia a potešenia. Dopamín môže byť užitočný pri zvládaní depresie alebo zlej nálady, pretože pomáha zlepšiť vašu náladu a pocit potešenia.

Dlhovekosť a celková vitalita

Káva obsahuje antioxidanty, ktoré pomáhajú chrániť bunky pred poškodením a pomáhajú bojovať proti zápalom. To môže pomôcť predchádzať mnohým chorobám, ktoré sú spojené so starnutím.

Pripravte si:  Fantastický hruškový koláč 5-krát inak – každá verzia stojí za ochutnanie

benefity pitia kávy

Zdroj: De'Longhi

Zároveň môže pomôcť zlepšiť vašu kognitívnu funkciu a pamäť. Obsahuje kofeín, ktorý môže zlepšiť vašu pozornosť a koncentráciu.

Okrem toho môže aj pomôcť znížiť riziko niektorých chorôb, ako sú Alzheimerova choroba, Parkinsonova choroba a diabetes typu 2.

Všetko však s mierou. Prekročenie odporúčanej dávky môže mať negatívny vplyv na vaše zdravie a spôsobiť vedľajšie účinky ako nespavosť, nervozita a podráždenosť.

Zdroj úvodnej fotky: De'Longhi


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní