Mäkká alebo tvrdá hrčka pod kožou – čo môžu znamenať rôzne podkožné útvary?

Mäkká alebo tvrdá hrčka pod kožou – čo môžu znamenať rôzne podkožné útvary?

Vieme, že koža je najväčším orgánom ľudského tela. Vedeli ste však, že jej povrch je v prípade dospelého jedinca až okolo 1,5 – 2 m2 Navyše, naša koža napĺňa viacero funkcií, vrátane termoregulačnej či ochrannej. Tvorí obrannú bariéru medzi vnútornými orgánmi tela a vonkajším prostredím, pričom organizmus chráni napríklad pred fyzikálnymi vplyvmi aj mikroorganizmami. Okrem toho je orgánom hmatu. 

Koža nám však dokáže toho veľa napovedať aj o našom zdraví. Rôzne zmeny na pokožke nie sú len signálom kožného ochorenia, ale neraz dokonca môžu byť aj jedným z príznakov ochorenia niektorého vnútorného orgánu. V praxi sa možno stretnúť s rôznymi kožnými zmenami. Jednou z nich sú aj rozličné mäkké či tvrdé hrčky na koži, respektíve pod pokožkou. Čo všetko môže byť ich príčinou?

S akými druhmi hrčiek pod kožou sa môžeme stretnúť?

Nahmatanie si hrčky pod pokožkou môže človeku nahnať strach. Obvykle je prvé, na čo si pomyslí, nádor. Avšak, hrčky pod kožou sú rôzneho pôvodu, tvorené môžu byť napríklad len tukom, prípadne môže ísť o nezhubný nádor, ktorý sa nespája s väčšími zdravotnými rizikami. Samozrejme, možnosťou je aj zhubný nádor, preto hrčky alebo uzlíky neradno podceňovať. 

Treba sledovať konzistenciu útvaru, teda či je mäkký alebo tvrdý, ako aj to, či je pevne pripevnený k podkladu alebo je pod kožou pohyblivý. Rovnako je potrebné zhodnotiť, či je hrčka bolestivá, či sa zväčšuje a mení svoj tvar alebo ju sprevádzajú aj ďalšie príznaky. Nižšie uvádzame niekoľko útvarov, ktoré môžu mať podobu hrčky pod kožou. 

• ​Lipóm 

Veľké množstvo hrčiek pod kožou je tukového pôvodu. Ide o takzvané lipómy, čo sú uzlíky tukového tkaniva. Tento neškodný nezhubný nádor má vzhľad ostro ohraničenej hrčky pod kožou, ktorá má obvykle veľkosť do 5 cm, zriedkavo však môžu dorastať do väčších rozmerov.

Lipómy sú mäkké a pružné a po zatlačení sa pohybujú, teda nie sú prirastené k podkladu. Nezvyknú byť bolestivé. Často sa objavujú na ramenách, krku, hlave, chrbte, stehnách.

• ​Ganglióm

Ganglióm (alebo ganglión) je podkožná cysta, ktorá je obvykle vyplnená rôsolovitou hmotou. Pozorovať ho možno ako hrudku pod kožou, ktorá môže byť mäkšia, ale aj tvrdá. Vzniká nahromadením kĺbovej tekutiny v okolí šliach. Často sa objavuje v okolí kĺbov horných končatín, niekedy aj dolných, prípadne okolo chrbtice.

Gangliómy vznikajú často na zápästí, prstoch, členku alebo chodidle. Nejde o rakovinový útvar. Ak je v blízkosti nervov, môže byť tento útvar bolestivý. 

Odporúčame: Nepríjemné kŕče v lýtkach: 5 zdravotných problémov, ktoré môžu signalizovať

• ​Fibroadenóm 

Hrčkou pod kožou môže byť fibroadenóm, čo je benígny, teda nezhubný, nádor z väzivového a žľazového tkaniva. Ide o hrubý, pevný a dobre ohraničený uzlík, ktorý možno obvykle dobre nahmatať pod kožou. Často dorastajú do veľkosti hrášku, niekedy však môžu byť aj väčšie. Obvykle sa vyskytujú najmä v okolí prsníkov – ide o najčastejší druh nezhubného nádoru prsníka. 

• ​Ateróm 

Ďalšou možnou príčinou hrčky pod kožou je ateróm, čo je nezhubná cysta, ktorá vzniká v dôsledku zablokovania vylučovacieho kanála mazovej žľazy. Táto guľovitá cysta je vyplnená kožným mazom a odumretými bunkami. Ich výskyt je vyšší na miestach, kde sa nachádza viac mazových žliaz, a to na tvári a pokožke hlavy, tiež na dekolte a chrbte. 

• ​Bazalióm 

Niektoré hrčky prítomné na koži môžu byť aj rakovinového pôvodu. K častejším kožným nádorom patrí bazalióm, ktorý sa často rozvíja na tvári, pokožke hlavy, krku aj trupe. Ich vzhľad závisí od konkrétneho druhu. Obvykle však bazalióm na začiatku vyzerá ako hrboľ na koži, ktorý môže, ale nemusí byť začervenaný. V niektorých prípadoch má nádor vzhľad tvrdšieho pologuľovitého uzlíka, na ktorom sú viditeľné krvné cievy. 

• ​Liposarkóm 

Hrčka pod kožou môže byť aj liposarkóm, čo je sarkóm z tukového tkaniva. Pod pojmom sarkóm rozumieme zhubný nádor spájacieho tkaniva. Vzniká z tukového tkaniva ako spomínaný lipóm. V tomto prípade však hovoríme o zhubnom ochorení, ktoré môže byť sprevádzané metastázovaním.

Zvonka môžu lipómy a zriedkavé liposarkómy vyzerať rovnako, no liposarkómy sú spravidla tvrdšie a nepohyblivé, respektíve prirastené k podkladu. Okrem toho liposarkómy zvyknú rýchlo rásť, kým lipómy sa zväčšujú len pomaly. 

• ​Kožný absces 

Kožný absces je ohraničená dutina, ktorá je vyplnená hnisom. Vzniká obvykle prienikom baktérií do vlasového korienka alebo mazovej žľazy. Prejavovať sa môže ako hrbolček na koži, ktorý môže časom pomerne rýchlo rásť. Miesto výskytu abscesu môže byť začervenané a teplé na dotyk. Taktiež môže byť veľmi bolestivé. Kožný absces sa môže vyskytnúť prakticky kdekoľvek na koži. 

Odporúčame: Prečo a hlavne ako používať epsomskú soľ? Tu je 7 tipov, ako na to!

• ​Zdurená lymfatická uzlina 

Nahmataná hrčka pod kožou nemusí byť žiadny novotvar, môže ísť len o zdurenú lymfatickú uzlinu. Za normálnych okolností sa veľkosť lymfatických uzlín pohybuje okolo 10 až 15 mm. Uzliny sú na dotyk mäkké, nebolestivé a pohyblivé, teda nie sú prirastené k okolitému tkanivu.

Zväčšená uzlina je najčastejšie následkom zmnoženia lymfocytov, k čomu dochádza pri infekcii v tele, no zväčšiť sa môže aj z iných príčin. Takúto zdurenú uzlinu v podobe hrčky možno nahmatať napríklad bod bradou na krku, v podpazuší aj v slabinách. 

• ​Hernia 

Objavila sa vám hrča v oblasti brucha alebo slabín, ktorá sa dá zatlačiť, no obvykle sa opäť vyduje? Je problém sprevádzaný bolesťou v postihnutej oblasti, ktorá sa zväčšuje pri kašľaní alebo fyzickej námahe, prípade vyráža aj do okolitých častí tela? Máte pocit, že výskytu hrče predchádzalo akési prasknutie? Hrča môže predstavovať herniu, respektíve prietrž, ľudovo pruh. Časté sú brušné aj slabinové hernie.

Hrčka na krku, hlave alebo pod pazuchou

Ako sme spomenuli vyššie, hrčky a uzlíky pod kožou sa môžu objaviť prakticky kdekoľvek na tele. V prípade nahmatania hrčky pod pazuchou alebo v oblasti krku je v prvom rade potrebné myslieť na to, že môže ísť iba o zväčšenú uzlinu. Hrčka v oblasti podpazušia však môže byť aj nezhubným fibroadenómom, okrem toho môže byť príznakom lymfómu, čo je zhubný nádor lymfatického systému.

Ak je pod pazuchou prítomná veľmi bolestivá hrčka, prípadne hneď viacero, môže ísť o zápal potných žliaz. Hrčky na hlave najčastejšie predstavujú spomínané lipómy. Tieto tukové ložiská nie sú zvlášť nebezpečné, no najmä v oblasti hlavy môžu byť zároveň estetickým problémom. Dajú sa však bez problémov odstrániť. Na hlave bývajú prítomné aj aterómy. 

Hrčka na genitáliách

Nahmatať hrčku si možno aj v oblasti genitálií. Môžu byť rôzneho pôvodu. Veľmi často sú hrčky v oblasti vonkajších pohlavných orgánov len zarasteným chĺpkom. Ak sa oblasť zapáli, môže byť prítomná aj bolesť. U žien sa môže objaviť bartolinitída, čo je zápal Bartholiniho žliaz (párové žľazy umiestnené po oboch stranách vedľa pošvového vchodu). 

Upchaná a zapálená žľaza je opuchnutá a máva podobu hrče v blízkosti vstupu do pošvy. Sprievodným príznakom býva aj bolesť a začervenanie. Hrčka na genitáliách môže ďalej signalizovať pohlavne prenosnú chorobu, napríklad HPV infekciu, syfilis alebo genitálny herpes. Samozrejme, zabudnúť nemožno na to, že hrčka môže byť aj príznakom nádoru, napríklad rakoviny vulvy, semenníkov alebo penisu. 

Kedy vyhľadať lekára?

Akúkoľvek hrčku pod kožou by mal vždy a za každých okolností vyšetriť lekár. Mnohé hrčky sú síce neškodné, no vždy existuje menšie riziko, že ide o zhubný nádor, ktorý si vyžaduje včasnú liečbu. Pôvod hrčky alebo uzlíka dokáže určiť len potrebné vyšetrenie.

V prípade rôznych podkožných hrčiek môžete vždy navštíviť najskôr obvodného lekára, ktorý vás podľa potreby pošle za špecialistom. Ak sa vyskytol problém s hrčkou v intímnej oblasti, zájsť môžete za gynekológom alebo urológom. Návštevu lekára rozhodne neodkladajte v týchto prípadoch:

  • ak sa objavila hrčka na tele, ktorá veľmi rýchlo rastie,
  • ak hrčka mení svoj tvar,
  • v prípade výskytu bolestivej hrčky,
  • ak je hrčka tvrdá a prirastená k podkladu, teda sa pod kožou nehýbe,
  • ak sa okrem hrčky objavujú aj kožné zmeny v postihnutom mieste – začervenanie, teplá pokožka, unikajúci hnis,
  • ak sa hrčky objavili na genitáliách,
  • ak sa hrčka objavila v prsníku.

  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní