Ako sa naučiť základy cudzieho jazyka pred vašou cestou do zahraničia?

Ako sa naučiť základy cudzieho jazyka pred vašou cestou do zahraničia?

Pri ceste do zahraničia vám veľmi pomôžu základné frázy v danom jazyku, vďaka ktorým nebudete úplne stratený. Nemusíte sa tak obávať, že by ste sa dostali do situácie, z ktorej nebudete vedieť vykľučkovať. 

A uvidíte, že miestni obyvatelia fakt, že ste mali snahu naučiť sa aspoň základy ich jazyka, veľmi ocenia a budú k vám o niečo ústretovejší.

Vyskúšajte: Jednoduché a rýchle TOP 3 recepty na chilli con carne

Ako sa učiť základy cudzieho jazyka efektívne?

Prosím, ďakujem, dobrý deň, dovidenia... Kdekoľvek vo svete sa stretnete so základnými frázami, ktoré sa používajú na dennom poriadku. A pokiaľ ich budete poznať nielen v slovenčine, ale aj v angličtine či španielčine, uvidíte, že svet spoznávania a zážitkov sa vám otvorí ešte o niečo viac. No všetci dobre vieme, že učiť sa nový jazyk je často komplikované a náročné, najmä ak ste sa s daným cudzím jazykom nikdy nestretli.

Obavy ale odhoďte bokom a berte učenie sa základov cudzieho jazyka ako súčasť vášho nadchádzajúceho dobrodružstva. Nebojte sa, nemusíte sa rovno prihlásiť na kurz alebo si platiť lektora, ide to aj jednoduchšie. Tak mrknite na ponuku letenky Bratislava, vyberte si svoju vysnívanú destináciu, zistite, akým jazykom sa v nej hovorí a pustite sa do nasávania nových informácií.

Veľmi dobrým tipom je spraviť si zoznam fráz, ktoré sa chcete naučiť. A ako na takýto zoznam? Určite by mal obsahovať základné frázy, no tiež by ste si doňho mohli doplniť frázy a slovíčka, ktoré sa budú týkať priamo vašej cesty. Ak sa totiž chystáte do zahraničia na vianočné trhy, budete potrebovať mierne odlišnú slovnú zásobu ako v prípade, ak idete na letnú dovolenku či spoznávať prírodu.

Taktiež si premyslite, čo vás na výlete čaká. Budete si prenajímať auto z autopožičovne, chystáte sa na výlet loďou či sa budete presúvať vlakom? Všetky tieto faktory zvážte. Aj keď mobilné aplikácie patria k veľmi užitočným nástrojom na učenie sa cudzieho jazyka, odporúčame vám všetky frázy a slovíčka, ktoré si chcete osvojiť, napísať ručne do zošita, ktorý si so sebou vezmete aj na výlet.

Poznáte užitočné aplikácie?

Už sme načrtli, že práve aplikácie, ktoré si stiahnete do vášho smartfónu, sú veľmi užitočným nástrojom pri učení sa cudzieho jazyka. Samozrejme, aj im treba venovať svoj čas.

Vyhraďte si na učenie napríklad 10 či 30 minút denne, podľa toho, koľko sa toho chcete naučiť a koľko máte času navyše. Odporúčame vám učiť sa ráno alebo vtedy, keď ste oddýchnutý.

Tieto appky by vám v učení mohli pomôcť najviac:

  • Duolingo – ide o najznámejšiu a najpoužívanejšou aplikáciu, v ktorej nájdete kurzy vo všetkých svetových jazykoch. Učíte sa od úplných základov, lekcie sú rozdelené do jednotlivých oblastí, pričom začínate s pozdravmi, frázami v obchode či frázami pri cestovaní.
  • Memrise – v tejto aplikácii nájdete viac ako 200 jazykov a tisícky rôznych kurzov. Môžete si vybrať kurz určený pre cestovanie do zahraničia, no tiež si do aplikácie môžete vpísať vlastné frázy a slovíčka, ktoré sa chcete naučiť. Aplikácia vám ich následne pomôže namemorovať sa.
  • HelloTalk – táto aplikácia je pre tých z vás, ktorým ide lepšie učenie interaktívnou formou. Môžete si v nej písať priamo s ľuďmi, ktorí následne opravia všetko, čo ste napísali zle alebo vás poučia, aké slovo či fráza by boli vhodnejšie.
  • (How to) Pronounce – ak sa vám lepšie učia frázy a slovíčka z papiera, no nie ste si istý výslovnosťou, táto appka bude presne pre vás. Jednoducho si v nej zadáte jazyk, danú frázu a môžete počúvať správnu výslovnosť.

Samozrejme, na trhu nájdete desiatky skvelých a užitočných aplikácií. Predsa len každému vyhovuje skôr niečo iné, preto bude najlepšie, ak si danú aplikáciu vyskúšate a vyhodnotíte, či vám s učením cudzieho jazyka pomôže, alebo skôr budete hľadať inú. No ako sme už spomenuli, určite do učenia zakomponujte aj klasický zošit a pero, ktoré sú overenou metódou pre každého.

Ktoré jazyky sú pri cestovaní tie naj?

Pri orientácii na letisku vám v drvivej väčšine sveta bude stačiť angličtina. Takmer všetky smerovacie a informačné tabule totiž bývajú aj v angličtine, pričom mnohé slová sú univerzálne, napríklad exit, teda východ. Preto vám na začiatok odporúčame začať s angličtinou, ktorú využijete na mnohých výletoch. Niekoľko základných fráz sa môžete naučiť aj v španielčine, francúzštine, portugalčine, arabčine či ruštine, no lepšie je učiť sa podľa toho, kam máte namierené.

Pokiaľ máte obavu z toho, že vám učenie pôjde ťažko, dajte si na to čas a nikam sa neponáhľajte. Napríklad si naplánujte výlet po Slovensku či Česku, na ktorom si všímajte, aké frázy používate najčastejšie. Majte pri sebe svoj zošit či smartfón a všetky frázy si doň postupne zapisujte. Premýšľate nad tým, kam vyraziť? Inšpirujte sa tipmi z článku Cestovanie po Slovensku – aké miesta sa oplatí navštíviť?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní