Turistika v Malých Karpatoch – TOP tipy na turistické trasy pre náročných aj výlety s deťmi

Turistika v Malých Karpatoch – TOP tipy na turistické trasy pre náročných aj výlety s deťmi

Slovensko by sme pokojne mohli nazvať aj rajom pre turistov. Miest, kam sa dá vybrať na náročnejšiu turistiku, ľahšiu prechádzku alebo pekný výlet, je vskutku neúrekom, nech sa pozrieme ktorýmkoľvek smerom. Krásnych miest je mnoho smerom na západ aj východ, na severe i v južných kútoch. 

Ak hľadáte nejaké tipy na výlety do prírody v západnej časti Slovenska, skúste Malé Karpaty a ich okolie. Toto nevysoké stredohorské pásmo dlhé asi 100 km patrí do Alpsko-himalájskej sústavy, čo je rozsiahla geomorfologická jednotka. Malé Karpaty sa rozprestierajú od Bratislavy po Nové Mesto nad Váhom a Bzince pod Javorinou. Aké krásy ponúkajú Malé Karpaty? 

Tento horský krajinný celok je skvelým turistickým cieľom. Aké známe vrcholy Malých Karpát možno navštíviť? Máme pre vás niekoľko tipov na pekné výhľady z Malých Karpát a rôzne ciele, ktoré v tejto oblasti môžete navštíviť. 

Najvyšší vrch Malých Karpát – Záruby

Záruby (768 m n. m.) predstavujú najvyšší malokarpatský vrchol, ktorý môžeme nájsť približne v strednej časti pohoria, neďaleko obce Smolenice. Vrcholová časť poskytne turistom výhľady na okolité vrchy, a to napríklad na Veľkú Javorinu, Zobor alebo Inovec. 

Výstup na Záruby nie je zvlášť dlhou alebo náročnou turistikou, ide o trasu vhodnú aj pre deti, a to v rôznom ročnom období. Najviac využívaná je cesta zo Smoleníc po modrej turistickej značke. Tam aj späť vám túra potrvá asi 5 hodín. Trasa vedie väčšinu času cez les, ku koncu lesnú cestičku strieda skalnatejší terén.

Túru na Záruby si môžete následne obohatiť aj o návštevu zrúcaniny hradu Ostrý Kameň. Ďalším možným východiskovým bodom na Záruby je vodná nádrž Buková. Je to približne rovnako dlhá turistická trasa ako zo Smoleníc (cca 4 km). 

Odporúčame: ​Sušenie húb - TOTO sú tie najlepšie spôsoby!

Pajštún

Zdroj: instagram.com/tulave_botasky

Pajštún

Malé Karpaty sú plné hradov aj zrúcanín hradov. Ak sú práve takéto miesta vašim obľúbeným turistickým cieľom, v Malých Karpatoch sa môžete vybrať na Pajštún, nazývaný aj Pajštúnsky hrad. Ide o zrúcaninu gotického hradu, ktorú nájdeme neďaleko obce Borinka. Je súčasťou prírodnej rezervácie Pod Pajštúnom.

K hradu vedie viacero nenáročných turistických chodníkov, napríklad po červenej turistickej značke sa sem dostanete zo spomínanej obce Borinka, konkrétne od miestneho kostola. Cesta je dlhá asi len 1,5 km. Turistický chodník vedie aj zo Stupavy alebo Bratislavy-Rače.

A ak sa pokocháte okolím Pajštrúnskeho hradu, pokračovať môžete cez les po žltej značke, ktorá vás privedie k druhej zrúcanine, známej ako Dračí hrádok. Z Dračieho hrádku sa môžete vrátiť späť do Borinky.

Čierna skala

Čierna skala je ďalší vrch v strednej časti Malých Karpát, ktorý siaha do nadmorskej výšky 662 m. Rozprestiera sa nad obcou Plavecký Mikuláš. Hrebeň a vrchol je hojne pokrytý lesným porastom, preto výhľady umožnia návštevníkom hlavne skalné bralá smerom na juh, z ktorých vidieť ďalšie vrchy Malých Karpát, ako aj Podunajskú nížinu.

Čierna skala je obľúbeným turistickým cieľom, dokonca ponúka aj možnosti horskej cyklistiky. Výstup na tento vrchol nie je zvlášť náročný, turistická trasa vedie cez lesy, no občasnému stúpaniu sa nevyhnete. Dostanete sa sem viacerými cestami.

V prvom rade sa môžete vybrať po žltej turistickej značke zo spomínanej obce Plavecký Mikuláš (cez rázc. Pod Čiernou skalou). Cesta je dlhá asi 3,5 km. Pri tejto trase treba počítať s väčším stúpaním. Ak plánujete turistiku s deťmi, zvoľte si za váš východiskový bol Smolenica, rázc. Jahodník. Táto cesta po žltej značke je dlhá asi 4,5 km. Na Čiernu skalu vedie aj červená značka od obce Sološnica cez rázc. Amonova lúka.

Plavecký hrad

Medzi ďalšie zrúcaniny v Malých Karpatoch patrí aj zrúcanina Plaveckého hradu, ktorú nájdeme v západnej časti Malých Karpát. Túto zrúcaninu nájdeme nad obcou Plavecké Podhradie v národnej prírodnej rezervácii Pohanská. Ak hľadáte tip na nenáročnú turistiku alebo výlet v prírode s malými deťmi (pokojne od 3 rokov), môžete zvoliť práve tento turistický cieľ. Avšak, cesta s kočíkom sa neodporúča.

Najlepší prístup k Plaveckému hradu je zo spomínanej obce Plavecké Podhradie. Vyraziť môžete od železničnej stanice v Plaveckom Podhradí po modrej turistickej značke. Ak vyrazíte priamo z obce, za trištvrte hodiny ste pri zrúcanine, pokojne aj skôr. Ďalšia trasa vedie z Plaveckého Mikuláša (po žltej a následne po modrej značke). Táto trasa je dlhšia a trvá asi hodinu a pol. Plavecký hrad vám rovnako poskytne krásny výhľad z Malých Karpát. 

Odporúčame: ​Beňatinské jazero ako slovenské Plitvické jazerá - spoznajte tento skvost slovenskej prírody!

vrch Vysoká

Zdroj: instagram.com/norino12_adventures

Vysoká

Dobré výhľady z Malých Karpát vám poskytne aj vrch Vysoká (754 m n. m.), ktorý predstavuje druhý najvyšší vrch pohoria Malé Karpaty. Rozprestiera sa nad obcou Kuchyňa, neďaleko Malaciek. Tento vrch patrí k najviac navštevovaným, pozorovať z neho môžete ďalšie vrchy Malých Karpát, ako aj Borskú, Tribeč či Podunajskú pahorkatinu.

Zvoliť si môžete z dvoch hlavných značených turistických trás, po ktorých vám bude výstup trvať asi 2 až 3 hodiny. Kratšia cesta po modrej značke vedie zo spomínanej obce Kuchyňa. Druhá cesta vedie z východu po červenej značke. Pri výstupe na Vysokú treba počítať s trošku náročnejším stúpaním v poslednom úseku trasy.

Jelenia hora

Jelenia hora predstavuje ďalší vrch Malých Karpát, ktorý siaha do nadmorskej výšky 415 m n.m. Tento skalný výbežok sa nachádza neďaleko Plaveckého Mikuláša a poskytuje krásne výhľady smerom k Plaveckému hradu. Ak sa sem chcete vybrať s deťmi, vhodná je trasa práve z Plaveckého Mikuláša, najskôr po žltej značke, potom po zelenej od značky Pod Jeleňou horou.

Na vrchole ste do dvoch hodín. Cesta po žltej značke je skôr nenáročná, no v koncovom úseku cesty po zelenej značke vás už čaká stúpanie. Nie je to vhodná cesta pre kočíky.

Ďalšie tipy na turistiku a výlety v Malých Karpatoch:

  • Veľká homoľa – ďalší vrch v pohorí Malé Karpaty, na ktorom je aj rozhľadňa,
  • Veľký plešivec – vrcholom Malých Karpát nachádzajúci sa nad Čachticami a Hrachovišťom,
  • Jaskyňa Deravá skala – nachádza sa v katastrálnom území obce Plavecký Mikuláš,
  • Jaskyňa Driny – kvapľová jaskyňa v Malých Karpatoch pri Smoleniciach,
  • Hrad Červený kameň – leží na juhovýchodnom svahu Malých Karpát neďaleko Modry nad obcou Častá,
  • Hrad Dobrá voda – zrúcanina ležiaca v strednej časti pohoria Malé Karpaty nad obcou Dobrá Voda,
  • Hradisko Molpír – nad Smolenicami v Malých Karpatoch,
  • Čachtický hrad – hradná zrúcanina v Malých Karpatoch medzi obcami Čachtice a Višňové,
  • Kláštor Katarínka – nachádza sa v pohorí Malé Karpaty pri obciach Naháč a Dechtice,
  • turistika v okolí Bratislavy – vrch Kamzík, hrad Devín, hrad Biely Kameň. 

Zdroj foto z úvodnej koláže: instagram.com/radoslav_cernicky_photo


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní