Ako na prečistenie hrubého čreva? Pomôžu vám tieto úžasné potraviny!

Ako na prečistenie hrubého čreva? Pomôžu vám tieto úžasné potraviny!

Hovorí sa, že veľká časť našej imunity sídli práve v našich črevách. Túto časť tráviacej sústavy by sme preto mali udržovať v najlepšej kondícii. Reč je pritom hlavne o hrubom čreve, v ktorom dochádza najmä k vstrebávaniu vody či niektorých vitamínov a k tvorbe stolice.

Veľmi dôležitý je pritom pre jeho správnu činnosť aj súbor rozličných mikroorganizmov, ktorý môžeme nazvať aj ako črevná mikroflóra. Vhodné je tiež črevu dopriať z času na čas aj nejakú očistu.

Práve na tú sú veľmi vhodné viaceré potraviny, ktoré hrubé črevo prirodzene prečistia a podporia tak jeho správnu funkciu. Ako na prečistenie hrubého čreva pomocou vhodne zvolenej stravy vám prezradíme v nasledujúcom článku! Ktoré potraviny podporia zdravie čriev? Ktoré potraviny pridať do stravy, ak potrebujeme vyčistiť črevá a podporiť celý tráviaci systém?

TOP potraviny pre zdravé črevá:

1. Jablká obsahujúce dostatok vlákniny

Ako začať s očistou čriev? S očistou čriev vám môžu pomôcť aj na pohľad obyčajné jablká, na ktoré sa často zabúda. A sú pritom ľahko dostupné a také zdravé! Ukrýva sa v nich vláknina vo veľkom množstve, ktorá je nevyhnutná pre dobrú činnosť čriev a hlavne aj pohyb čriev. Najviac vlákniny sa pritom nachádza v šupke jabĺk a tesne pod ňou, preto toto chutné ovocie jedzte radšej neošúpané.

Silu jabĺk však môžete využiť aj inými spôsobmi, ako len konzumovaním čerstvého ovocia. Hrubé črevo totiž dokonale prečistí aj domáca jablková šťava. Jej pravidelným pitím môžete výrazne podporiť svoje trávenie a zabezpečiť tiež dobrú stolicu. Výborný je nakoniec aj jablčný ocot. Hneď ráno si môžete dopriať jednu lyžičku tohto octu v pohári vlažnej vody.

Pozri aj: Používať bujónové kocky alebo nie? Budete zarazení z toho, čo obsahujú!

jablká

Zdroj: Shutterstock®

2. Hrušky

Podobný pomocníkom na prečistenie hrubého čreva ako jablká sú aj chutné hrušky. Rovnako sa v nich ukrýva vláknina, takže pomáhajú udržiavať črevá zdravé. Priaznivý vplyv majú aj na hladinu cukru v krvi či imunitný systém.

Hlavne ich pri konzumácii nešúpte, pretože prídete o značný podiel vlákniny. Aj hrušky si môžete vychutnať formou lahodného domáceho džúsu. Hrušky sú skvelou voľbou pre detox hrubého čreva.

3. Ľanové semienka

Jednou z najlepších potravín na udržiavanie čriev v dobrej kondícii sú ľanové semená. Tie pri prechode hrubým črevom túto časť tráviaceho traktu poriadne očistia od všetkých škodlivín. Majú antiseptické účinky, podporujú správnu činnosť črevnej mikroflóry a bojujú proti zápche.

Ľanové semienka môžete pridať do raňajkovej kaše či cereálií alebo aj smoothie nápojov. Nezabudnite ich však pred použitím rozomlieť. V takomto stave z nich totiž telo získa všetky dôležité látky. Spoľahnúť sa môžete aj na chia semienka.

4. Zelená listová zelenina

Do jedálnička pridajte aj zelenú listovú zeleninu, vrátane špenátu, kučeravého alebo ružičkového kelu, mangoldu, listového šalátu, polníčka alebo rukoly. Tieto druhy zeleniny majú priaznivý vplyv na tráviaci trakt. Ide o potraviny bohaté na vlákninu. Ak ich budete pravidelne konzumovať, zápchy sa obávať nemusíte. Zdravá výživa by mala vždy zahŕňať listovú zeleninu.

Navyše v nej nájdeme aj farbivo chlorofyl, ktoré má antioxidačné (patrí medzi antioxidanty) a protizápalové vlastnosti. Konzumovať ju možno rôznymi spôsobmi, listy sú skvelé v smoothie nápoji, napríklad so spomínaným jablkom. 

Odporúčame: TOP zaujímavosti o ľudských zmysloch: Ako dobre poznáte svoje zmyslové orgány?

Aloe vera

Zdroj: Shutterstock®

5. Aloe vera

Čerstvý gél z odtrhnutých listov Aloe vera je skvelým pomocníkom pri rozličných kožných problémoch. Vedeli ste však o tom, že dužina z tejto rastlinky je skvelá aj na detoxikáciu celého tráviaceho traktu? Dokáže zlepšiť trávenie, podporiť pravidelné vyprázdňovanie, prípadne i zabojovať proti hnačkám. Rovnako vplýva na obnovu črevnej mikroflóry.

Ak doma pestujete Aloe vera, môžete si z čerstvej dužiny pripraviť chutnú limonádu s trochou medu a citrónovou šťavou. V lekárňach, predajniach so zdravými potravinami či na internete však zoženiete i doplnok stravy v podobe 100 percentnej neriedenej šťavy z aloy pravej.

6. Zázvor

Ďumbier lekársky, známy aj ako zázvor, je veľkým pomocníkom nielen pri chrípkových stavoch a nachladnutí. Možno ste ani netušili o tom, že celé telo prečisťuje od toxínov, má antiseptické účinky a pozitívne ovplyvňuje fungovanie žalúdka a čriev.

Rovnako napomáha odstraňovať viaceré tráviace ťažkosti, napríklad zápchu či pocity nadúvania. Počas zimy si tak z neho pripravte hrejivý čaj, v jarnom a letnom období zase padne vhod osviežujúca limonáda alebo ľadový zázvorový čaj.

Odporúčame: Použitie sódy bikarbóny: 7 jednoduchých trikov, ktoré musíte poznať!

pitný režim

Zdroj: Shutterstock®

7. Voda aj ovocné a zeleninové šťavy

Ako ešte podporiť zdravie čriev? Možno vás to prekvapí, ale s prečistením čriev a ich udržiavaním v dobrom stave vám pomôže aj obyčajná voda. Táto dôležitá tekutina napomáha z tela prirodzene odplavovať všetky škodliviny, toxíny a odpadové látky. Dostatočný pitný režim tiež bojuje proti zápche a zabezpečuje pravidelné vyprázdňovanie hrubého čreva.

Hneď po prebudení si doprajte veľký pohár čistej vody a počas dňa si nezabudnite dopriať ďalší a ďalší. Pitný režim tiež môžete obohatiť minerálnymi vodami, domácimi ovocnými a zeleninovými šťavami (bez pridaných cukrov) či bylinnými čajmi. Pitie štiav navyše zabezpečí dávku vitamínov.

Ďalšie tipy pre zdravie hrubého čreva:

  • Pravidelné cvičenie: Fyzická aktivita môže podporiť pohyb čriev a zlepšiť funkciu hrubého čreva. Snažte sa pravidelne zahrnúť do svojej rutiny nejakú formu cvičenia. Pohyb je nevyhnutný pre správne fungovanie hrubého čreva.
  • Obmedzenie spracovaných potravín a červeného mäsa: Tieto potraviny môžu spôsobiť zápchu a iné tráviace problémy. Ich nadmerná konzumácia sa spája aj s vyšším rizikom rakoviny hrubého čreva. Snažte sa obmedziť ich konzumáciu a zamerať sa na neupravované potraviny.
  • Zahrnutie omega-3 mastných kyselín do stravy: Omega-3 mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú v rybách ako sú losos a sardinky, ako aj v ľanových semienkach a chia semienkach, môžu pomôcť znižovať zápal v tele a podporiť zdravie tráviaceho systému.
  • Dopĺňanie probiotík: Probiotiká sú živé baktérie, ktoré sú dobré pre vaše tráviace zdravie. Sú prirodzene prítomné vo fermentovaných potravinách ako sú jogurt, kefír, kyslá kapusta a kimči. Probiotické doplnky sú tiež dostupné.
  • Dostatočný odpočinok a redukcia stresu: Stres môže negatívne ovplyvniť vaše trávenie. Praktiky ako meditácia, joga a dostatočný spánok môžu pomôcť znižovať stres a podporiť zdravie hrubého čreva.
  • Masáže brucha: Jemné masáže brucha môžu stimulovať črevá a pomôcť zlepšiť pohyb čriev.
  • Omezenie alkoholu a kofeínu: Nadmerná konzumácia alkoholu a kofeínu môže zhoršiť tráviace problémy. Snažte sa obmedziť ich príjem na podporu zdravia hrubého čreva.

Článok aktualizovaný 14.2.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

1 komentár

Jana Tonhauserová 24.04.19 12:55

karma
104.00

ja užívam skorocel indický -psylium, je to vláknina ,ktorá sa rozpustí v pohári vody, napučí a žíva sa pol hodinu pred jedlom trikrát denne, má vynikajúce účinky na celý tráviaci systém a predchádza vzniku rakoviny hrubého čreva

  • 1
Odpovedať
Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní