Leto, slnko... a pigmentové škvrny: Čo robiť, aby ste im predišli?

Leto, slnko... a pigmentové škvrny: Čo robiť, aby ste im predišli?

Leto zaliate slnkom je radosťou pre všetkých milovníkov vodných športov, chytania letného bronzu, spoznávania rôznych kútov sveta či objavovania rôznych zákutí nášho malebného Slovenska. Zväčša slnečné počasie nás láka k vode, ktorá dokáže príjemne schladiť a osviežiť, slnečné lúče zase dodávajú nášmu telu vitamín D a bronzové opálenie. ALE!

Samozrejme, všetko má nejaký háčik! Síce sú to všetko letné radosti, no po lete nám môžu robiť starosti rôzne hyperpigmentácie na pokožke. Hyperpigmentácia je stav, ktorý spôsobuje, že niektoré oblasti na našej pokožke sú tmavšie než iné.

Slnečné žiarenie totižto podporuje tvorbu melanínu v pokožke, ktorý je zodpovedný za jej sfarbenie dohneda, teda za opálenie. Avšak, ak sa začne hromadiť na jednom mieste, môžu sa na pokožke vytvoriť škvrny, resp. hnedé fľaky. Tie síce nie sú nebezpečné, ale dokážu ubrať na sebavedomí človeka, nakoľko pridávajú na veku.

Pozri aj: Čo spôsobuje bolesť hlavy? 15 bežných spúšťačov, s ktorými sa často stretávame!

slnečné škvrny

Zdroj: Shutterstock®

Čo sú pigmentové škvrny, prečo vznikajú a aké základné typy rozlišujeme?

Pigmentové škvrny sú vlastne škvrny na pokožke, ktoré sa vyskytujú v dôsledku nadprodukcie kožného pigmentu – melanínu. Zjednodušene povedané, príčinou ich vzniku je väčšia produkcia melanínu v melanocytoch kože.

Objavujú sa predovšetkým na tých miestach pokožky, ktorá nie je chránená pred slnečným žiarením. Avšak ich tvorba nie je podmienená len slnečným žiarením. Objavujú sa na tvári, rukách, chrbte, v oblasti dekoltu, a to v dôsledku pôsobenia hormonálnych zmien, pri užívaní niektorých druhov liekov a pod. V závislosti od faktora, ktorý podnietil ich tvorbu, môžeme rozlišovať rôzne typy pigmentových škvŕn.

Základné typy pigmentových škvŕn

  • Pozápalová pigmentácia – príčinou vzniku pigmentových škvŕn je pozápalová reakcia, ku ktorej dochádza po zápaloch či poraneniach. Najčastejšie pozápalové pigmentové škvrny sa objavujú po akné.
  • Melasma – hyperpigmentácia ovplyvnená hormonálnymi zmenami. Pigmentové škvrny sa v tomto prípade objavujú najmä u žien v oblasti líc. Týmto pigmentovým škvrnám sa tiež hovorí aj tehotenská maska alebo tehotenská melasma.
  • Slnečná a starecká pigmentácia – slnečné škvrny vznikajú v dôsledku nadmerného pôsobenia slnečného žiarenia. Starecké škvrny sa objavujú vo vyššom veku, rozvíjajú sa postupne v dôsledku nedostatočnej ochrany pokožky pred slnečným žiarením. 

Príčiny vzniku pigmentových škvŕn

Existuje viacero dôvodov, prečo pigmentové škvrny vznikajú. Mnohí sa domnievajú, že za ich vznik je zodpovedné slnečné žiarenie a dopad UV lúčov na našu pokožku. Avšak, ako sme už vyššie naznačili, príčiny ich vzniku môžu byť rôzne.

V prvom rade to sú hormonálne poruchy alebo zmeny, ku ktorým dochádza u žien v období tehotenstva. Tieto pigmentové škvrny však po skončení tehotenstva samé zmiznú. Pozor si treba dávať aj na niektoré druhy liekov, ktoré môžu spôsobiť hyperpigmentácie na pokožke. Ide najmä o niektoré druhy hormonálnej antikoncepcie, antibiotík a antimykotík. Samozrejme, k negatívnym faktorom, ktoré sú príčinou ich vzniku, patrí aj nadmerné slnenie bez dostatočnej ochrany pokožky, znížená funkcia pečene (pečeňové škvrny) či vyšší vek (starecké škvrny).

Neprehliadni: Ako funguje diéta dlhého dychu? Je možné schudnúť dýchaním?

starecké škvrny

Zdroj: Shutterstock®

Slnečné škvrny – čo ich spôsobuje?

Chytanie bronzového opálenia pokožky sa každý rok stáva maratónom. Mnohí nemajú problém rozložiť si deku alebo uterák a na pár hodín sa vystaviť slnečnému žiareniu. Pre niekoho je bronzová pokožka znakom zdravej pokožky, no ak sa na nej objavia pigmentové škvrny, tak je hneď po radosti.

V tomto prípade slnečné škvrny na pokožke predstavujú ploché sfarbenia kože, ktoré majú zvyčajne odtieň hnedej – od svetlejšej po tmavšiu. Slnečné škvrny sa tvoria zväčša na tých častiach kože, ktoré sú vystavované slnku bez dostatočnej alebo nulovej ochrany.

Príčinou ich vzniku je kožný pigment, ktorý určuje farbu pokožky i vlasov. Keď je pokožka vystavená UV žiareniu, dochádza k vyššej produkcii tohto pigmentu, ktorého snahou je opraviť poškodenie pokožky spôsobené práve pôsobením UVA a UVB lúčov. Zvýšenou produkciou melanínu dochádza k stmavnutiu pokožky, čo poznáme ako opálenie. Je to v podstate reakcia pokožky, ktorá sa takýmto spôsobom chráni pred spálením a poškodením.

Na druhej strane tento kožný pigment je zodpovedný aj za hyperpigmentácie na pokožke. V tomto prípade sa hromadí vo vyšších koncentráciách na miestach, ktoré sú vystavované vysokým dávkam slnečného žiarenia – najmä tvár a ruky.

Tiež platí, že tmavšia pokožka je viac náchylnejšia na tvorbu pigmentových škvŕn. No ani svetlejšia pleť nemá vyhrané, nakoľko sa pigmentácie môžu objaviť aj na nej – s tým rozdielom, že môžu byť svetlejšie a nenápadnejšie.

Čo robiť pre to, aby ste predišli tvorbe slnečných škvŕn

  • Pridajte opaľovací krém do svojej každodenne rutiny – zamerajte sa predovšetkým na ochranu miest, ktoré nie sú pred slnečným žiarením chránené iným spôsobom (tvár, ruky).
  • Krém na opaľovanie noste všade so sebou a aplikujte ho na pokožku každé dve hodiny, ak ste vystavení slnečnému žiareniu dlhší čas, alebo po každom pobyte vo vode či spotení sa.
  • Nepodceňujte klobúky, ktoré poskytujú ochranu tváre pred slnečným žiarením.
  • Ak je to možné, vyhýbajte sa slnečnému žiareniu – trávte viac času v tieni.
  • Nevystavujte sa slnečnému žiareniu v čase medzi 10. a 16. hodinou – vtedy sú slnečné lúče najintenzívnejšie.

Zaujme ťa aj: Je pasívne fajčenie škodlivé? Koho najviac ohrozuje a ako sa chrániť?

ako odstrániť pigmentové škvrny

Zdroj: Shutterstock®

Čo v prípade, že sa vám na pokožke slnečné škvrny vytvorili?

V prvom rade nastáva otázka, či je vôbec možné sa pigmentových škvŕn zbaviť. Veru, možné to je, avšak je potrebné počítať s tým, že sa ich nezbavíte zo dňa na deň. Je to beh na dlhú trať, avšak svetielko na konci tunela existuje.

Platí základné pravidlo – slnečné škvrny sa odstraňujú po lete, kedy už pokožka nie je cielene vystavovaná slnečnému žiareniu. Vyskúšať môžete babské rady, ako je Aloe vera, vínny ocot, mlieko, čierny a zelený čaj a pod.

Pri ich odstraňovaní môžete voliť aj:

  • Profesionálne ošetrenie – pri rozsiahlych pigmentových škvrnách je vhodné využiť moderné ošetrenia, ktoré sú účinné v boji proti ním. Samozrejme, v tomto prípade je potrebné svoju pokožku a odstránenie pigmentových škvŕn vložiť do rúk dermatológov. Tí vám odporučia liečbu vhodnú pre váš typ pokožky. Medzi tieto metódy odstraňovania slnečných škvŕn patrí mezoterapia, chemický peeling, laserové ošetrenie, mikrodermabrázia či kryoterapia.
  • Kozmetiku na domáce ošetrenie – v tomto prípade môžete voliť krém na pigmentové škvrny, ktorý obsahuje účinné zložky bojujúce s pigmentovými škvrnami. Ide zväčša o bieliace krémy, ktoré prispievajú k zjednoteniu tónu pleti, a teda aj k minimalizovaniu slnečných škvŕn.

Pigmentové škvrny je možné ošetriť aj prírodne, a to prostredníctvom pleťových a telových olejov. Vyskúšať môžete šípkový olej, ricínový, nimbový, jojobový alebo mandľový. Tie môžete na pokožku naniesť samostatne alebo v kombinácii s inými prípravkami. Vytvoriť si môžete aj pleťovú či telovú masku, ktorej môžu byť tieto oleje súčasťou.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní