Viete, aké sú účinky pšena? Objavte jednu z najzdravších obilnín!

Viete, aké sú účinky pšena? Objavte jednu z najzdravších obilnín!

Viete, čo je to pšeno? Je to časom zabudnutá potravina, ktorá však zažíva veľký návrat. A čo to vlastne pšeno je? V jednoduchosti povedané, ide o lúpané proso. Pšeno je v podstate najčastejší výrobok z prosa siateho, čo je obilnina s latinským názvom Panicum miliaceum. 

Proso siate radíme do čeľade lipnicovité a spolu s jačmeňom či pšenicou patrí medzi najstaršie kultúrne plodiny. Domovinu prosa možno hľadať v Ázii, no dnes je pestované prakticky po celom svete. Samotné pšeno má skutočne optimálne výživové vlastnosti. 

Je významným zdrojom viacerých živín. V kuchyni sa pritom z neho dajú pripraviť rozličné pokrmy. Pšeno je možné použiť ako prílohu, siahnuť však po ňom môžete aj pri príprave polievok, chleba či placiek. Dokonca sa dá pripraviť na sladko. A prečo zaradiť lúpané proso do jedálnička? Aké má pšeno účinky?

TOP zdravotné účinky pšena:

1. Pšeno na tanieri je zdrojom bielkovín

Pšeno je na prekvapenie pomerne dobrým zdrojom bielkovín. V stogramovej porcii nájdeme približne 11 g bielkovín, ktoré sú pre naše telo nenahraditeľnou základnou zložkou potravy.

Nedostatok bielkovín môže viesť k viacerým zdravotným problémom, ako je nadmerná únava aj hlad, ochabnutie svalstva, problémy s vlasmi a podobne. Na dostatočný príjem bielkovín si musia dávať o to väčší pozor vegetariáni a vegáni. Práve pšeno možno priradiť k rastlinným zdrojom dôležitých proteínov. 

Odporúčame: Prečo zahrnúť do stravy zdravé semienka? Toto je sedmička najlepších!

živiny v pšene

Zdroj: Shutterstock®

2. Pšeno obsahuje ďalšie výživné látky i vlákninu

Okrem bielkovín nájdeme v pšene veľké množstvo komplexných sacharidov, ako aj cennej vlákniny, čo je zmes nestráviteľných sacharidov. Potraviny s dostatkom zložených sacharidov dokážu človeku poskytnúť veľké množstvo energie.

V našom tele však majú sacharidy viaceré dôležité funkcie. I spomínaná vláknina je pre nás nenahraditeľná. Vplýva na činnosť čriev a pravidelné vyprázdňovanie, rozpustná vláknina tiež na hladinu cholesterolu. V sto gramoch pšena sa ukrýva okolo 10 g vlákniny.

3. Pšeno telu doplní mnoho minerálov

Okrem základných živín je pšeno bohaté aj na viaceré vitamíny, minerálne látky a stopové prvky. V pšene nájdeme hlavne viaceré vitamíny skupiny B, napríklad tiamín, riboflavín, niacín aj pyridoxín. 

Táto potravina je ďalej bohatá na železo, ktoré je dôležité pre krvotvorbu a červené krvinky. Pšeno obsahuje horčík, tiež je zdrojom draslíka, ktorý prispieva k optimálnej hladine krvného tlaku. Okrem toho obsahuje i mangán, fosfor, zinok a selén.

Odporúčame: Sezóna obľúbenej byliny je tu! Aké sú účinky medvedieho cesnaku?

lupané pšeno

Zdroj: Shutterstock®

4. Pšeno prečistí organizmus a je ľahko stráviteľné

Veľkou výhodou pšena je nielen to, že je poriadne výživné, ale aj ľahko stráviteľné. Je vítanou súčasťou aj diétneho jedálnička. I vďaka obsahu vlákniny priamo podporuje proces trávenia. Potraviny s vysokým obsahom vlákniny poskytujú dobrý pocit zasýtenia a prispievajú k prevencii zápchy.

Pšeno je tiež vítané v jedálničku športovcov a fyzicky veľmi aktívnych jedincov, keďže je zdrojom energie a dôležitých živín. Pšeno okrem toho môžeme zaradiť medzi zásadité potraviny, pričom pomáha vyrovnávať kyslosť organizmu.

5. Pšeno je vhodné pri bezlepkovej diéte

Pšeno je prirodzene bezlepková potravina, ktorá je odporúčaná pri bezlepkovej diéte. Keďže neobsahuje lepok, do svojej stravy ho tak môžu zahrnúť aj osoby trpiace celiakiou, čiže neznášanlivosťou lepku, respektíve gluténu. Je to skvelá bezlepková alternatíva.

6. Pšeno je vhodné aj pri cukrovke

Táto bezlepková obilnina je vhodná aj pre diabetikov. Táto potravina má nižší až stredný glykemický index a nespôsobuje výrazné kolísanie hladiny cukru v krvi. Pšeno je tak vhodnou súčasťou stravy i pri cukrovke 2. typu, taktiež môže u zdravých jedincov v rámci zdravého stravovania prispievať k prevencii tohto ochorenia. 

Odporúčame: Viete, čo je astaxantín? Toto by ste o ňom mali vedieť!

prečo jesť pšeno

Zdroj: Shutterstock®

7. Pšeno má pôsobivé účinky na zdravie kostí i pokožky

Pšeno má vďaka svojmu zloženiu skvelé účinky aj na kvalitu a dobrý stav kostí, ako aj pokožky či vlasov a nechtov. Prispieva k podpore pevnosti kostí i zubov, pre ktoré sú potrebné bielkoviny, vápnik, horčík i zinok. Práve pšeno dokáže telu tieto látky veľmi dobre doplniť.

Obsiahnutý zinok taktiež udržiava zdravú pokožku a prispieva k prevencii problémov s vypadávaním vlasov. V pšene sa ukrýva aj kremík, ktorý je dôležitý pre kosti a pokožku, ale aj cievy. 

8. Pšeno poskytuje zdravotný prínos aj pre nervový systém

Aké sú ďalšie zdravotné pozitíva konzumácie pšena? Pšeno môžeme nakoniec zaradiť aj medzi akési prírodné antidepresíva. Pomáha potláčať únavu, stres či depresívne nálady. Vďaka svojmu zloženiu, napríklad obsahu viacerých vitamínov skupiny B či niektorých minerálov, má vo všeobecnosti priaznivý vplyv na činnosť nervového systému.

Nedostatok niektorých spomínaných vitamínov skupiny B sa môže prejavovať práve problémami, ako sú napríklad nadmerná únava a vyčerpanosť, podráždenosť, nervozita, pocity úzkosti, depresie a podobne.

Pšeno v kuchyni: Ako pripraviť pšeno?

Najprv pšeno dôkladne preberte a odstráňte prípadné nečistoty alebo kamienky. Pšeno opláchnite v sitku pod tečúcou vodou, kým voda nezačne tiecť číra. Tento krok pomáha odstrániť prírodné povrchové látky, ktoré môžu spôsobovať horkú chuť.

Na jeden diel pšena použite 1,5 až 2 diely vody. Pšeno dajte do hrnca a pridajte vodu. Môžete pridať aj štipku soli pre zvýraznenie chuti. Priveďte k varu, potom znížte teplotu a nechajte pšeno pomaly variť pod pokrievkou na miernom ohni približne 15-20 minút, alebo kým nie je voda úplne absorbovaná a pšeno mäkké. Po uvarení nechajte pšeno pod pokrievkou odstáť ďalších 5 minút.

A aké je využitie v kuchyni? Uvarené pšeno môžete podávať ako prílohu k mäsitým alebo zeleninovým pokrmom, pridať do šalátov alebo použiť ako základ pre sladké kaše či iné dezerty.

Vynikajúca pšenová kaša s ovocím

Ingrediencie:

  • 1 šálka pšena

  • 2 šálky vody alebo rastlinného mlieka (mandľové, kokosové, sójové, atď.)
  • štipka soli
  • 1-2 lyžice medu alebo javorového sirupu
  • 1/2 čajovej lyžičky mletej škorice
  • čerstvé ovocie na ozdobenie (napríklad jahody, banány, jablká, hrozno, atď.)
  • oriešky alebo semienka na posypanie napríklad nasekané vlašské orechy, mandle, slnečnicové semienka)

Postup: Pšeno uvaríme vo vode a lebo mlieku so štipkou soli. Uvarené pšeno osladíme medom alebo sirupom a pridáme mletú škoricu. Dobre premiešame. Nakoniec pridáme nakrájané čerstvé ovocie a posypeme orieškami alebo semienkami. Sladká pšenová kaša je skvelou voľbou na výživné raňajky.

Ďalšie recepty so pšenom:

Článok aktualizovaný 5.3.2024


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní