Ako si vybrať sérum a správne ho používať?

Ako si vybrať sérum a správne ho používať?

S príchodom chladného obdobia si každý človek potrebuje podporiť imunitu. Tak isto si podporu vyžaduje aj naša pokožka. Keďže sa vitamín C v ľudskom tele nesyntetizuje, je potrebné dopĺňať si ho zo stravy. Avšak, do pokožky sa tento druh vitamínov dostáva už v malom množstve, preto na pomoc prichádzajú prípravky na vonkajšie použitie. Vhodné sú pleťové séra s vitamínom C.

Početné štúdie potvrdzujú hodnotu a účinnosť tohto vitamínu. Je účinným antioxidantom a znižuje škodlivé účinky ultrafialových lúčov na pokožku, čím ju chráni pred fotostarnutím. Vitamín C, ako silná zložka proti starnutiu, tiež stimuluje syntézu kolagénu a elastínu. Keďže jemne zosvetľuje pokožku, často sa používa v produktoch proti hyperpigmentácii. Okrem toho vitamín C zlepšuje stav pokožky po akné a pomáha pri kuperóze vďaka spevneniu steny krvných kapilár.

Odporúčame: Trápia vás kruhy pod očami? Zistite, čo ich zhoršuje a ako sa ich zbaviť

Formy a deriváty vitamínu C

Biologicky aktívnou formou vitamínu C je kyselina askorbová. Iné formy musia prejsť určitými chemickými reakciami, aby sa na ne premenili. Aby ste si vybrali ten správny produkt s vitamínom C https://makeup.sk/categorys/739422/, nebude zbytočné venovať pozornosť forme, ktorá sa objavuje v jeho zložení. 

Formy vitamínu C sa delia na rozpustné vo vode a rozpustné v tukoch.

Do rozpustných vo vode patria:

  • L-ascorbic acid. Najsilnejšia a najaktívnejšia, ale nestabilná forma. Rýchlo oxiduje a potrebuje činidlo s nízkym pH, aby preniklo do pokožky. Silný antioxidant a zložka vhodná proti starnutiu.
  • Magnesium Ascorbyl Phosphate. Stabilnejšia forma. Dobre obnovuje pokožku po agresívnom vystavení ultrafialovému žiareniu, používa sa v kúrach proti akné. 
  • Sodium Ascorbyl Phosphate. Táto forma je účinná aj pri liečbe akné a skvele funguje pri zosvetľujúcich aplikáciách.

Do foriem rozpustných v tukoch patria:

  • Tetrahexyldecyl Ascorbate. Super stabilná, neagresívna k pokožke, vhodná aj pre citlivú pokožku. Účinná pri starostlivosti o pleť so zmenami súvisiacimi s vekom, zosvetlením a akné. 
  • Caprylyl 2-Glyceryl Ascorbate. Stabilná forma, ktorá má vynikajúce hydratačné a antibakteriálne vlastnosti.
  • Samostatne stojí za zmienku derivát kyseliny askorbovej s názvom Ethyl Ascorbic Acid, ktorý je považovaný za „hviezdu“ medzi formami vitamínu C. Táto forma s molekulárnou štruktúrou podobnou Ascorbic Acid má ďalší sacharidový reťazec, ktorý najviac blokuje chemicky aktívnu časť molekuly. Preto je stabilný, veľmi aktívny a má výrazný anti-aging a rozjasňujúci účinok.

Sérum je produkt, ktorý by sa nemal vyberať podľa typu pleti, ale podľa jej stavu a požiadaviek. Charakteristickou črtou sér je vysoká koncentrácia jednej alebo viacerých účinných látok. Najčastejšie si dámy vyberajú sérum s vitamínom C, recenzie naň si môžete prečítať na webovej stránke MAKEUP. Väčšina sér (okrem tých, čo sú vyrobené na olejovej báze) má ľahkú textúru a celkom rýchlo sa vstrebávajú. Zvyčajne stačí len pár kvapiek na pokrytie celej tváre. 

Zaujme ťa aj: Starostlivosť o vlasy: Nepodceňujte ju v žiadnom kroku a nechajte vaše vlasy zažiariť!

Ako správne nanášať sérum?

Sérum je vhodné naniesť na očistenú, mierne navlhčenú pleť po jej umytí. Pre lepšiu penetráciu večer môžete použiť po exfoliante (po kyselinovom peelingu alebo scrube), zložky séra potom nebudú musieť prekonávať bariéry v podobe vrstvy keratinizovaných buniek.

Ak používate viacero sér (aj to je možné), začnite tým, ktorého účinok je pre vás dôležitejší – na čistú pleť bude pôsobiť intenzívnejšie. Prípravok rozotrite bez nadmerného tlaku, len pozdĺž masážnych línií, aby nedošlo k natiahnutiu pokožky.

Predpokladá sa, že po sére potrebujete naniesť krém, ale nie je to úplne pravda. Ak výrobok obsahuje zvlhčujúce zložky a necítite potrebu dodatočného zvlhčovania, tento krok môžete preskočiť. Ak je však vaša pleť od prírody suchá, dočasne dehydrovaná či podráždená, je vhodné po sére (najmä na olejovej báze) použiť krém, ktorý na jeho povrchu vytvorí film a zabráni rýchlemu odparovaniu vlhkosti.

Najlepšie sa sérum na pleť s vitamínom C kombinuje s retinolom, pretože táto kombinácia pomôže bojovať proti známkam predčasného starnutia pokožky. Sérum s vitamínom C aplikujte pri rannej starostlivosti a s retinoidmi pri večernej.

POZOR! Vitamín C nekombinujte s prechodnými kovmi, napríklad meďou, pretože pod jej vplyvom dochádza k jeho inaktivácii. 

Kontraindikácie používania séra s vitamínom C

Kontraindikáciou je predovšetkým individuálna intolerancia na zložky produktu. Mali by ste byť pozorní k vlastným reakciám a vedieť ich správne interpretovať.

Napríklad po aplikácii prípravku s kyselinou etyl askorbovou (Ethyl Ascorbic Acid) na pokožke môžete pocítiť jemné brnenie. Je to spôsobené účinkom prípravku a nejde o alergickú reakciu. Pocit prejde v priebehu niekoľkých minút. Ale, ak pocit brnenia nezmizne a navyše sa objaví svrbenie, olupovanie a nepohodlie, môže to znamenať individuálnu neznášanlivosť zložky (alebo niekoľkých naraz) v zložení tohto produktu. Je lepšie vymeniť takýto produkt za iný.

Odporúčame: Zápal trojklanného nervu – ako riešiť tento bolestivý zdravotný problém?


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní