KVÍZ: Rakovina – sú vám dobre známe fakty, ktoré sa jej týkajú?

KVÍZ: Rakovina – sú vám dobre známe fakty, ktoré sa jej týkajú?

Najviac ľudí v súčasnej dobe zomiera na kardiovaskulárne ochorenia, teda choroby srdca a ciev. K vážnym zdravotným problémom, ktoré dnes ohrozujú životy ľudí, tiež patria mnohé choroby respiračného systému. Na poprednom mieste v rebríčku najčastejších príčin smrti sú však aj zákerné nádorové ochorenia. Slovo rakovina naháňa strach mnohým a je to pochopiteľné. 

Zhubné ochorenia totiž často prebiehajú dlhú dobu skryto a neraz sú odhalené až v neskorších štádiách, ktoré sa spravidla aj spájajú s menšími možnosťami liečby a horšími prognózami. Práve preto by sme o nádorových ochoreniach mali byť čo najviac informovaní. Vďaka dostatku informácií o tom, prečo vznikajú či ako sa prejavujú, môže byť ich prevencia aspoň o niečo jednoduchšia. 

Máte dostatok informácií o zhubných ochoreniach?

Odborná verejnosť vie toho o rakovine a rôznych zhubných ochoreniach v súčasnosti naozaj veľa, ale mnoho poznatkov stále chýba. Nie je napríklad úplne jasné, prečo sa u niekoho rakovina rozvinie a u druhého nie. V niektorých prípadoch je ochorenie dedične podmienené, v mnohých však súvisí hlavne so životným štýlom človeka. Prečo sa však rakovina pľúc rozvinie u jedného fajčiara a u druhého nie, prípadne dokonca postihne nefajčiara?

V nasledujúcom kvíze si môžete preveriť, čo všetko viete o nádorových ochoreniach. Máte základné poznatky o rakovine v malíčku?

Skúste ďalší kvíz: ​KVÍZ: Mužské či ženské hormóny – čo viete o ľudských hormónoch?

  • Kvíz: Rakovina

  • 1 / 10

Karcinómy tvoria asi 80 % všetkých malígnych nádorov. Z akého typu tkaniva vznikajú?

  • vznikajú z epiteliálnych buniek
  • vznikajú zo spojivového tkaniva
  • vznikajú z nezrelých prekurzorových buniek
Nepodarilo sa uložiť hlasovanie.

Zdroj úvodných foto: Depositphotos


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní