Chráňte sa! Bezpečnosť chodcov a rekreačných športovcov na cestách

Chráňte sa! Bezpečnosť chodcov a rekreačných športovcov na cestách

Chôdza a beh patria k najprirodzenejším ľudským pohybom. Málokto však vie, že aj takéto jednoduché činnosti dokážu mať na naše zdravie veľmi pozitívny dopad. Veď chodiť je jednoduché, no ne? Napriek nesporným výhodám chôdze, behu či cyklistiky ale musíte byť obozretný. Úrazy v zime striehnu na každom kroku.

Pokiaľ teda milujete šport alebo sa naň iba chystáte, buďte zodpovedný a chráňte sa. Reflexné prvky, svetielka, prilba v prípade cyklistiky alebo aj životné poistenie a úrazové poistenie sú veci, ktoré vás od prípadného stretu s automobilom a úrazov ochránia. Alebo ich prinajmenšom spravia zvládnuteľnejšími. Poďme si teda povedať viac o tom, aké pozitíva šport v zime prinášaako byť v bezpečí.

Odporúčame: Čo jesť po cvičení? 9 potravín, ktoré sú dobrou voľbou!

Povedzte „áno“ športovaniu aj v zime

Ísť do práce na bicykli, viac chodiť pešo či vyskúšať beh v zime sú možnosti, ktoré sú na začiatok priam perfektné. Dobrou správou je, že Slovensko je v Európe 2. krajinou (po Holandsku) s najvyššou mierou chôdze alebo bicyklovania za deň. Až 25,8 % ľudí na Slovensku vykonáva tieto prospešné formy pohybu 30 a viac minút denne. A prospešné sú hneď z viacerých dôvodov.

1. Posilnenie imunitného systému

Pravidelná fyzická aktivita v zimnom období posilňuje imunitný systém. To oceníte najmä v zime, pretože silnejšia imunita pomáha organizmu lepšie zvládať chladné a infekčné obdobia. Aj krátka chôdza či beh môžu podporiť cirkuláciu a zlepšiť schopnosť tela bojovať proti infekciám

2. Zlepšená fyzická kondícia

S lepším zdravotným stavom organizmu prichádza aj lepšia fyzická kondícia či zlepšená kompozícia tela. Chôdza, beh a cyklistika sú skvelými spôsobmi, ako udržiavať fyzickú kondíciu aj v zime. Zvyšujú svalovú silu, vytrvalosť a flexibilitu, čo má pozitívny vplyv aj na celkové zdravie. Budete šťastnejší, spokojnejší a zdravší – opýtajte sa akéhokoľvek rekreačného športovca.

Vyskúšaj:  Kúzlo zimnej kávy: 3 recepty, ktoré si zamilujete

3. Boj proti sezónnej únave a depresii

Zima znamená chlad a tmu. Okrem úrazov hlavy a iných častí tela znamená aj zvýšené riziko depresií. Šport v zime pomáha udržiavať vysokú úroveň energie a znížiť negatívne vplyvy sezónnej únavy a depresie. Fyzická aktivita uvoľňuje endorfíny, čo prispieva k lepšej nálade.

4. Rozvoj odolnosti voči chladu

Pravidelné športovanie v chladnom prostredí pomáha telu prispôsobiť sa nižším teplotám. To vedie k zlepšeniu termoregulácie a zvyšovaniu tolerancie voči chladu.

5. Menej preplnené vonkajšie priestory

A aj jeden praktický dôvod. Zimné športovanie často znamená menej ľudí na cyklistických cestách, chodníkoch, dráhach alebo v parkoch. Výsledkom je príjemnejšie a pokojnejšie prostredie na cvičenie, čo niektorých ľudí motivuje.

Šport v zime však prináša so sebou určité výzvy a riziká. Jedným z hlavných faktorov je samotné počasie. Extrémne teploty, sneh a ľad môžu vytvoriť nebezpečné podmienky. Dochádza k zvýšenému riziku úrazov spojených s pádom na ľade alebo na zasnežených povrchoch. Okrem toho je potrebné byť obozretný aj vzhľadom na menšiu viditeľnosť v dôsledku skorého stmievania sa.

Pozri aj: Ako sa prejavuje pruh? Odhaľte príčiny problému aj zásady prevencie!

Na toto si dajte pozor

Počet zranení po dopravných nehodách síce rokmi klesá, stále však treba byť opatrný. Pri športe v zime je kľúčové mať na pamäti niekoľko bezpečnostných zásad.

Voľte dobre osvetlené trasy a používajte reflexné prvky na zlepšenie viditeľnosti. Dbajte na vhodnú obuv na klzkých povrchoch a v prípade cyklistiky sa chráňte pred úrazmi hlavy pomocou kvalitnej helmy. Vrstvenie oblečenia pomáha udržať teplo a minimalizovať riziko úrazov v zime. Zároveň dodržiavajte bezpečnostné opatrenia a pravidlá cestnej premávky, aby ste si mohli v zime užívať šport bez rizika zranení.

No a v prípade, že sa už nejaký úraz stane, kvalitné životné poistenie vám bude kryť chrbát.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní