Hľadáte k sebe alebo deťom štvornohého spoločníka? Tu je 9 tipov na najzdravšie psy malých plemien

Hľadáte k sebe alebo deťom štvornohého spoločníka? Tu je 9 tipov na najzdravšie psy malých plemien

Psíkov nájdeme v dnešnej dobe už vo veľkom množstve domácností, kde sú neraz považovaní za plnohodnotných členov rodiny. Psík nám však neprinesie do života len veľa radosti, ale, takpovediac, i starostí. Mať psíka ako domáceho miláčika si vyžaduje dostatok zodpovednosti a starostlivosti. Naši štvornohí miláčikovia potrebujú dostatok pohybu, tiež by im mala byť zabezpečená zdravá výživa.

Pred zaobstaraním si psíka je nutné myslieť aj na to, že ani tieto zvieratká neobchádzajú choroby a môžu potrebovať veterinárne služby a prípadne aj lieky. Na čo ďalšie myslieť, kým si domov prinesieme šteniatko? Určite je potrebné poriadne prehodnotiť výber plemena. Avšak, nemali by sme sa zameriavať len na vzhľad, ale napríklad aj na povahu konkrétneho plemena, ako aj obvyklý zdravotný stav. 

Mnohé psie plemená majú skôr krehké zdravie a napríklad aj dedičnosť u nich môže zohrávať rolu v rozvoji rôznych chorôb. Viaceré plemená sú naopak známe tým, že majú dobré zdravie do vysokého veku. Samozrejme, každý psík bez ohľadu na plemeno môže mať určité zdravotné problémy, pričom rolu zohráva aj to, ako dobre sa o neho staráme. Avšak, ktoré plemená mávajú najmenej zdravotných problémov?

9 najzdravších plemien psov menšieho vzrastu

Mnohí do bytov a menších domácností volia malých psíkov. Nie sú veľké plemená psov nič pre vás a naopak uvažuje nad tým, že aj vy si zaobstaráte malého štvornohého chlpatého kamaráta? Ako si správne vybrať spomedzi malých psích plemien? 

Máme pre vás pár tipov na chlpáčov, ktorí sú známi pevným zdravým. Samozrejme, vždy je potrebná zdravá výživa, ktorú zabezpečia kvalitné granule pre malé psy, dostatok pohybu, tiež pravidelná hygiena psíka a kontrola u zverolekára. Poďme sa už ale pozrieť na plemená, ktoré patria medzi tie najzdravšie psy. 

Odporúčame: Parazity v ľudskom tele – 9 parazitujúcich príšer, s ktorými sa nikdy nechcete stretnúť

1. Šeltia

Spomedzi najzdravších malých plemien psov ako prvé môžeme spomenúť šeltie, ktoré pochádzajú zo Shetlandských ostrovov. Vyzerajú tak trošku ako zmenšené verzie kólie. Šeltia, inak šetlandský ovčiak, je hravý a energický psík, ktorý navyše patrí medzi dlhoveké plemená s dobrým zdravím.

Ak sa ťažkosti objavia, najčastejšie ide o zrakové problémy, a to ochorenia sietnice oka. Iné choroby bývajú skôr zriedkavé, no objaviť sa môžu aj tráviace ťažkosti. Šeltie sú odolné a veľmi priateľské k ľuďom. Odporúčajú sa na chov v byte a sú radené aj medzi psov vhodných k deťom

2. Borderský teriér

Medzi menších psíkov, ktoré majú najmenej zdravotných problémov, patrí aj borderský teriér alebo border teriér. Jeho domovinou je anglicko-škótska pohraničná oblasť (od toho je odvodený aj názov – border znamená hranica). Tieto psíky môže trápiť dedičné ochorenie podobné epilepsii, okrem toho majú niekedy problém s dyspláziou bedrového kĺbu, srdcom alebo štítnou žľazou.

Avšak, vo všeobecnosti sú border teriéry veľmi húževnaté psíky, ktoré sa tešia dobrému zdraviu do vysokého veku. Obvykle ich netrápia zdravotné problémy vo väčšej miere. Ak hľadáte spoločníka, ktorý bude zvládať váš aktívny životný štýl, toto plemeno je ideálne. Miluje pohyb a psie športy, rád sa učí nové povely. 

Odporúčame: Ako si užiť maximálny odpočinok počas rest day? Máme najlepšie tipy!

3. Parson Russell teriér

Parson Russell teriér je rovnako pomerne zdravé malé plemeno psa. Ide o anglické plemeno, ktoré sa v minulosti používalo na lov líšok. Je to, takpovediac, bratranec známeho plemena Jack Russell teriér, pričom v oboch prípadoch ide o plemeno pochádzajúce z bieleho pracovného foxteriéra.

Parson Russell teriér je známy veselou a pozitívnou povahou a je obvykle vhodnou voľbou do rodiny, i keď ideálne s väčšími deťmi. Je to veľmi inteligentné plemeno, ktoré ale niekedy môže byť aj tvrdohlavé. Čo sa zdravotného stavu týka, môže mať problémy s kosťami, kĺby a hlavne očami (vrátane šedého zákalu). Avšak, vo všeobecnosti majú veľmi dobré zdravie. 

4. Tibetský španiel

Medzi najzdravšie plemená malých psov môžeme zaradiť aj tibetského španiela. Toto plemeno je šťastné a hravé, no môže byť veľmi nezávislé a svojhlavé. Toto tibetské plemeno patrí k obľúbeným spoločenským psíkom, ktoré nájdeme hojne aj v slovenských domácnostiach. Toto plemeno nie je príliš zasiahnuté rôznymi ochoreniami.

Objaviť sa môže zdravotná komplikácia zvaná luxácia pately. Ide o vývojovú vadu kolenného kĺbu, pri ktorej dochádza k vyskakovaniu jabĺčka. Preto sa odporúča psíkom podávať kĺbovú výživu. Niekedy sa ešte u tibetských španielov objavujú vady sietnice, ktoré môžu viesť k celkovej slepote. U šteniatok z čistého chovu by sa spravidla tieto problémy objaviť nemali. 

5. Taliansky chrtík

Je viacero ideálnych plemien psov do bytu, ktoré majú menší vzrast a zároveň pevnejšie zdravie oproti iným. Rozhodne do tejto skupiny psích plemien môžeme zaradiť aj talianskych chrtíkov. Ich história údajne siaha až do čias starovekého Grécka a Egypta. Toto plemeno je charakteristické inteligenciou a temperamentom.

Vyžaduje si dostatok pohybových aktivít. ČO sa ich srsti týka, patria medzi malé psy s nízkou údržbou. A čo sa zdravotnej stránky týka, u talianskych chrtíkov nebývajú prítomné závažnejšie zdravotné problémy. Objaviť sa môžu problémy so šošovkou alebo jabĺčkami. Známe sú svojou dlhovekosťou. 

Odporúčame: ​Nevyhadzujte škrupiny z orechov! Tu je 11 šikovných trikov, ako všestranne použiť orechové škrupiny

6. Welsh Corgi Pembroke

Welsh Corgi Pembroke alebo Velškorgi pembroke, skrátene corgi, je staré plemeno z Walesu. Toto plemeno je známe tým, že týchto psíkov zbožňovala britská kráľovná Alžbeta II. Corgi je aktívny a inteligentný pes, ktorý dobre vychádza s deťmi aj inými zvieratami. Dokáže sa naviazať na celú rodinu, cudzím osobám skôr nedôveruje.

A aké sú najčastejšie zdravotné problémy malých psov plemena corgi? Kvôli jeho typickej stavbe tela, ktorá je charakteristická dlhým trupom a krátkymi nohami, môže mať problémy s chrbticou. Preto sa odporúča vyhýbať tomu, aby corgi napríklad viac behal po schodoch.

Je náchylný k nadváhe, s ktorou môžu ruka v ruke prísť ďalšie problémy, preto je potrebné dopriať psíkovi dostatok pohybu. Okrem toho je Welsh Corgi Pembroke považovaný za veľmi zdravé plemeno, ktorého netrápia takmer žiadne dedičné choroby. 

7. Austrálsky teriér

Austrálsky teriér je plemeno, ktoré vzniklo šľachtením viacerých teriérov, vrátanie írskeho teriéra, jorkšírskeho teriéra či manchesterského teriéra. Je to priateľský menší psík, ktorý je veľmi spoločenský a vytrvalý. Je veľmi aktívny, preto, ak máte skôr sedavý spôsob života, tak pre vás pravdepodobne nie je úplne najvhodnejší. Na druhú stranu vás však môže viesť k vyššej aktivite.

Čo sa zdravotného stavu psíkov tohto plemena týka, môžu trpieť cukrovkou, kontaktnými alergiami, atrofiou sietnice alebo luxáciou pately. Avšak, austrálske teriéry sú vo všeobecnosti považované za veľmi zdravé psíky. 

8. Basendži

Medzi najzdravšie psy patri aj basendži alebo basenji. V tomto prípade je skôr už reč o stredne veľkom plemene, ktorého pôvod možno nájsť v stredných častiach Afriky. Toto plemeno je k cudzím ľudom nedôverčivé. Vo vonkajšom prostredí je basendži skôr nekontaktný, ale v domácom prostredí je mimoriadne priateľský a spoločenský.

Je vhodný hlavne do bytových podmienok. Známy je tím, že nešteká, ale vydáva zvuky podobné jódlovaniu. Čo sa zdravotných problémov týka, objaviť sa môže problém s obličkami, sietnicou, herniou. Avšak, vo všeobecnosti toto plemeno je zvlášť zaťažené dedičnými chorobami z prešľachtenia a netrpí výraznejšími zdravotnými problémami. 

Odporúčame: Škvarková nátierka 3x inak a vždy chutne!

9. Havanský psík

Na záver môžeme ešte spomenúť havanského psíka. Toto malé psie plemeno je nazývané aj havanský bišon, pričom údajne pochádza zo západnej oblasti Stredomoria. Havanské psíky sú veľmi spoločenské, hravé, srdečné a vnímavé. Sú inteligentné a dobre spolunažívajú s ľuďmi, inými psami a dokonca aj mačkami.

Tieto psíky sú poslušné a sú tiež považované za veľmi zdravé a odolné plemeno. Dedičné choroby a vážnejšie zdravotné problémy sa im obvykle vyhýbajú oblúkom. Avšak, niekedy sa predsa len môžu dostaviť už spomínané problémy s očami alebo luxácia pately, čo sú časté problémy malých plemien. Okrem toho sa môže objaviť aj srdcový šelest.


  • Pred komentovaním musíte byť prihlásený!

  • Nie ste ešte zaregistrovaný?

Pre zapojenie sa do diskusie alebo súťaže je potrebné mať u nás na webe registráciu a byť prihlásený. Pokiaľ registráciu nemáte, vytvoríte si ju - TU.
A následne sa stačí prihlásiť a odpovedať na súťažnú otázku.

0 komentárov

Návrat hore
Autor článku

Čo čítajú ostatní