TOP potraviny pre zdravšiu pečeň: Ktoré by sme mali jesť pravidelne?

TOP potraviny pre zdravšiu pečeň: Ktoré by sme mali jesť pravidelne?

  • 98
  • 0

Pečeň predstavuje veľmi dôležitý orgán ľudského tela, ktorý si každodenne plní celý rad funkcií. Význam má napríklad z hľadiska filtrácie krvi, metabolizmu živín, imunitnej reakcie, termoregulácie a je tiež zásobárňou dôležitých látok. Hoci má pečeň výbornú regeneračnú schopnosť, mnohé faktory jej môžu výrazne škodiť. Ide hlavne o nadmernú a častú konzumáciu alkoholu. Nepriateľmi pečene sú i niektoré lieky, veľké množstvá soli a cukru či sladidiel. Výrazne negatívny vplyv majú na tento orgán aj iracionálne diéty, kvôli ktorým celý organizmus trpí na nedostatok živín. Aby si pečeň mohla v dostatočnej miere plniť množstvo svojich funkcií, musí byť zdravá a v dobrej forme. K tomu vieme prispieť i zdravou stravou. A ktoré potraviny by nám v jedálničku určite chýbať nemali? 

Listová zelenina

Zoznam potravín, ktoré napomáhajú našu pečeň regenerovať, čistiť a udržovať ju v dobrom stave, začíname listovou zeleninou. Tá je plná telu prospešných látok, vrátane chlorofylu, ktorý prispieva k prečisteniu krvi a odstráneniu toxínov, pôsobí tiež antioxidačne a protizápalovo. Listová zelenina podporuje i proces trávenia a vďaka luteínu a zeaxantínu chráni oči. Ľadový šalát, kel, polníček, rukola, špenát – to všetko sa rozhodne oplatí zaradiť do jedálnička. Konzumujte ich surové i tepelne upravené. 

Odporúčame: TOP zaujímavosti o ľudských pľúcach: Koľko vzduchu dokážeme vdýchnuť?

cesnak

Zdroj: Shutterstock®

Cesnak

Cesnak je starým známym prírodným všeliekom, ktorému nemôže nikto uprieť jeho vlastnosti. Službu pritom robí aj našej pečeni. Má antibiotické účinky a z celého tela napomáha odstraňovať škodliviny. Okrem iného obsahuje i síru, ktorá podporuje pečeň a zlepšuje vylučovanie žlče. Preto sa mu rozhodne nevyhýbajte. Je tiež veľkým pomocníkom pre zdravie ciev. Neváhajte si pravidelne dopriať chutnú cesnakovú nátierku či príjemne hrejivú polievku. Pridávajte ho všade, kam sa dá.

Cvikla

V kategórii zelenina ešte zostávame. Jej rozličné druhy nám napomáhajú udržiavať telo o niečo zdravšie. Zelenina by mala jednoducho tvoriť veľkú časť našej stravy. A ktoré zeleninové druhy okrem iného podporia i zdravie pečene? V prvom rade môžeme spomenúť cviklu, ktorá vďaka zloženiu zlepšuje jej činnosť. Obsahuje množstvo betakaroténu a cenných flavonoidov. Pre podporu zdravia pečene je tiež vhodné do jedálnička zaradiť napríklad brokolicu, pór či mrkvu.

avokádo

Zdroj: Shutterstock®

Avokádo

I mnohé ovocné druhy je vhodné konzumovať pre zdravšiu pečeň. Spomenúť môžeme avokádo, ktoré napomáha produkovať látku zvanú glutatión. Ide o významný antioxidant, ktorý naše telo pozitívne ovplyvňuje v mnohých smeroch. Okrem iného tiež prispieva k detoxikácii pečene. Avokádo je navyše zdrojom zdravých tukov, podobne ako sú aj olivový a ďalšie rastlinné oleje, semená či orechy. I tie by mali byť súčasťou našej stravy. Pre zdravie pečene je naopak vhodné vynechať nezdravé tuky, prepálené oleje a podobne.

Grapefruit

I citrusy dokážu podporiť našu pečeň a zabezpečiť jej detoxikáciu. Skvelý je napríklad grapefruit. Bohatý je na vitamín C, čo je opäť silný antioxidant, ktorý chráni bunky tela. Ďalej sú užitočné jablká, ktoré sú zdrojom pektínov, čo je i zložka cennej vlákniny. Napomáhajú tak telu zbavovať sa mnohých škodlivín, čo zníži záťaž na pečeň. V jedálničku by malo mať svoje miesto aj bobuľové ovocie, ktoré je plné antioxidantov, fytochemikálií a mnohých ďalších dôležitých látok, ktoré prospievajú nielen pečeni.

kurkuma

Zdroj: Shutterstock®

Kurkuma

Ako sme spomenuli už vyššie, nadmerné solenie škodí okrem iného aj našej pečeni. Na dochutenie jedál je však naopak veľmi vhodné používať rôzne bylinky a koreniny, ktoré dokážu podporiť zdravie nielen pečene. Do jedál je napríklad vhodné pridávať kurkumu. Tá prečisťuje krv a orgány, pôsobí protizápalovo aj antioxidačne. Podporí regeneráciu pečene. Pri varení je tiež vhodné používať bazalku, oregano, šalviu alebo tymian. Jedlu dodajú skvelú chuť a navyše podporia vaše zdravie.

Voda alebo zelený čaj

Áno, aj obyčajná voda dokáže prospievať pečeni. A nielen tej. Je to pre nás najdôležitejšia tekutina a telu by sme ju mali dopriať každý deň v dostatočnom množstve. Má množstvo funkcií, okrem iného aj napomáha vyplavovať toxíny a odpadové látky z organizmu. Pitný režim tiež môžete doplniť zeleným čajom. Obsahuje katechíny, flavonoidy s veľkou antioxidačnou silou, ktoré majú pozitívny vplyv na funkciu pečene. 

Odporúčame: Zázračný jazmínový olej: Počuli ste už o jeho účinkoch?


  • 98
  • 0
Návrat hore
Autor článku

0 komentárov

Čo čítajú ostatní

LIEČBA

Ako si doplniť fosfor? Tieto potraviny ho majú dostatok

  • 61
  • 0
  • 17.08.2020
LIEČBA

Ako si doplniť draslík? Tieto potraviny vám na tanieri nesmú chýbať!

  • 60
  • 0
  • 29.07.2020
LIEČBA

Na čo je dobrý bergamotový esenciálny olej? Účinky vás prekvapia!

  • 37
  • 0
  • 14.06.2020